Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
22.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Cool Food: Η οργάνωση που πιστοποιεί γεύματα που συμβάλλουν στην αναστροφή της κλιματικής αλλαγής

ΑρχικήΝέαCool Food: Η οργάνωση που πιστοποιεί γεύματα που συμβάλλουν στην αναστροφή της κλιματικής αλλαγής
spot_img

Η κλιματική αλλαγή μας απασχολεί όλους, και ένα μεγάλο μέρος που μπορεί να συμβάλει στην αναστροφή της είναι ο τομέας των τροφίμων.

Η Cool Food είναι μια οργάνωση που δεσμεύεται να βοηθήσει τις επιχειρήσεις και τους οργανισμούς να μειώσουν τις κλιματικές επιπτώσεις των τροφίμων που σερβίρουν. Οι προσπάθειές τους επηρεάζουν ήδη εκατομμύρια γεύματα την ημέρα.

Ορισμένα τρόφιμα παράγουν περισσότερες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από άλλα. Τα τρόφιμα που προέρχονται από ζώα αποτελούν τα δύο τρίτα όλων των γεωργικών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και χρησιμοποιούν περισσότερα από τα τρία τέταρτα της γεωργικής γης. Τα φυτικά τρόφιμα έχουν γενικά πολύ χαμηλότερες περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

Η κατανάλωση περισσότερων φυτικών τροφίμων δείχνει να είναι ένας σημαντικός τρόπος για τη μείωση της πίεσης στο κλίμα. Πάρτε το βόειο κρέας έναντι των φασολιών για παράδειγμα. Η παραγωγή βοείου κρέατος χρησιμοποιεί 20πλάσια γη και εκπέμπει 20 φορές περισσότερα αέρια του θερμοκηπίου από την παραγωγή φασολιών, ανά γραμμάριο πρωτεΐνης.

Τι κάνει η Cool Food;

Η Cool Food διευθύνεται από το Παγκόσμιο Ινστιτούτο Πόρων (WRI), έναν παγκόσμιο μη κερδοσκοπικό οργανισμό έρευνας που δημιουργεί λύσεις σε επείγουσες περιβαλλοντικές προκλήσεις.

Χρησιμοποιώντας τη λίστα συστατικών ενός πιάτου, το Παγκόσμιο Ινστιτούτο Πόρων υπολογίζει το αποτύπωμα άνθρακα ενός πιάτου αναλύοντας τη γεωργική αλυσίδα εφοδιασμού και τη γη που χρησιμοποιείται για την παραγωγή του γεύματος. Εάν το αποτύπωμα άνθρακα πληροί ένα καθιερωμένο όριο εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου ανά γεύμα και διατροφικά πρότυπα, το πιάτο εγκρίνεται ως Cool Food Meal.

Τι θεωρεί η Cool Food ως “γεύμα”;

H Cool Food χρησιμοποιεί τον ορισμό του “κύριου πιάτου” από την Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων, η οποία αναφέρει ότι τα προϊόντα πρέπει να πληρούν τα ακόλουθα κριτήρια:

  1. Θα πρέπει να ζυγίζουν τουλάχιστον 170 γραμμάρια ανά μερίδα με ετικέτα και να περιέχουν τουλάχιστον 40 γραμμάρια τροφίμων από τουλάχιστον δύο από τις ακόλουθες ομάδες τροφίμων: ψωμί/δημητριακά/ρύζι/ζυμαρικά, φρούτα/λαχανικά, γαλακτοκομικά προϊόντα και κρέας/ψάρι/αυγά/φασόλια/ξηροί καρποί.
  2. Δεν πρέπει να είναι σάλτσες ή άλλα είδη καρυκεύματος ή γαρνιτούρας.
  3. Θα πρέπει να γίνονται ευρέως κατανοητά από τους καταναλωτές ως κύριο πιάτο και όχι ως σνακ / ποτό / επιδόρπιο.

Ποια είναι τα διατροφικά πρότυπα για τα δροσερά γεύματα τροφίμων;

Η υγεία αποτελεί επίσης ουσιαστικό μέρος της διατροφικής βιωσιμότητας. Για να ελέγξει τα λιγότερο υγιεινά γεύματα, το WRI χρησιμοποιεί τη μέθοδο Nutri-Score, η οποία χρησιμοποιείται ήδη σε διάφορες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας, του Βελγίου, της Ελβετίας και της Γερμανίας. Η μέθοδος αντιπροσωπεύει τέσσερα “δυσμενή” συστατικά που θεωρούνται ανθυγιεινά όταν καταναλώνονται υπερβολικά (θερμίδες, κορεσμένα λιπαρά, σάκχαρα και νάτριο) και τρία “ευνοϊκά” συστατικά (πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και φρούτα / λαχανικά / όσπρια / ξηροί καρποί / έλαια). Τα πιάτα που βαθμολογούν D ή E (σε κλίμακα A-B-C-D-E) εξαιρούνται και δεν μπορούν να είναι ένα γεύμα Cool Food.

Πηγή: Cool Food

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

spot_img

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πλαστικά καλαμάκια: Ποιος κοροϊδεύει ποιον; – Της Άννας Λεκατσά*

Επέμβαση διάσωσης του πλανήτη ξεκινώντας από τα πλαστικά καλάμια: "Η εγχείρηση πέτυχε αλλά ο ασθενής πέθανε..."

Ο κίνδυνος για την υγεία των καταναλωτών από απάτη τροφίμων – Περίπτωση χρήσης θειωδών στο κρέας

Διαχείριση κινδύνου παράνομης χρήσης θειωδών αλάτων σε παρασκευάσματα κρέατος.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα