Τετάρτη, 13 Νοεμβρίου, 2024
14 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ελληνική καινοτομία: Χρηστικά προϊόντα από υπολείμματα καφέ που συλλέγονται από εστίαση και ξενοδοχεία

ΑρχικήΝέαΚαινοτομία / ΤάσειςΕλληνική καινοτομία: Χρηστικά προϊόντα από υπολείμματα καφέ που συλλέγονται από εστίαση και ξενοδοχεία
spot_img

Πώς Nespresso Professional και η Ελληνική PHEE μετατρέπουν τα υπολείμματα καφέ σε χρηστικά προϊόντα.

Στη δημιουργία της πρώτης παγκοσμίως συλλογής προϊόντων από υπολείμματα καφέ για ξενοδοχεία, χώρους γραφείων και σημεία εστίασης οδηγεί η συνεργασία της ελληνικής νεοφυούς επιχείρησης PHEE με την Nespresso. Ειδικότερα, η συνεργασία των δύο εταιριών ανακοινώθηκε με κοινό σκοπό την βιώσιμη ανάπτυξη, σε μια προσπάθεια αξιοποίησης των αποβλήτων καφέ και της προώθησης της κυκλικής οικονομίας. Η σύμπραξη αυτή, όπως επισημάνθηκε, είναι μια έμπρακτη εφαρμογή της φιλοσοφίας της Nespresso, ότι «τίποτα δεν πάει χαμένο σε ένα net zero μέλλον», και ανοίγει νέους ορίζοντες για την επαναχρησιμοποίηση βιολογικών υπολειμμάτων.

Από την πλευρά της η ελληνική νεοφυής επιχείρηση PHEE, που έγινε γνωστή για την καινοτόμο αξιοποίηση φυτικών υπολειμμάτων της απορριπτόμενης βιομάζας του θαλάσσιου φυτού της Ποσειδωνίας, δημιούργησε με την τεχνολογία της το Cophee Board, μετατρέποντας τα απόβλητα καφέ σε πρώτη ύλη. Το νέο πάνελ αντικαθιστά συμβατικά πετροχημικά υλικά όπως η μελαμίνη και ο βακελίτης, με εμπορικές εφαρμογές στην αρχιτεκτονική, την επιπλοποιία, και τη δημιουργία χρηστικών προϊόντων.

Αναλυτικότερα η συνεργασία με τη Nespresso Professional επιτρέπει την κατασκευή προϊόντων για το δίκτυο πελατών της, όπως σουβέρ, θήκες & κουτιά για αναλώσιμα, έως και πινακίδες. Η παραγωγή της νέας σειράς ξεκίνησε το τρίτο τρίμηνο του 2024, με το 30% της σύστασης να βασίζεται σε υπολείμματα καφέ που προέρχονται από το σύστημα ανακύκλωσης της κάψουλας Nespresso. Η συλλογή κατασκευάζεται εξ ολοκλήρου στην χώρα μας.

Η κυκλική οικονομία στην πράξη

Ο ιδρυτής της PHEE, Σταύρος Τσομπανίδης, σε δηλώσεις του τόνισε ότι η συνεργασία αυτή αποτελεί ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα του πώς ο κλάδος του καφέ μπορεί να μειώσει το περιβαλλοντικό του αποτύπωμα. «Κάτι που έως σήμερα θεωρούνταν απόβλητο μπορεί να γίνει μια νέα πρώτη ύλη με ποικίλες εμπορικές εφαρμογές», ανέφερε χαρακτηριστικά. Η επαναχρησιμοποίηση των αποβλήτων καφέ που διαφορετικά θα κατέληγαν σε χώρους υγειονομικής ταφής, όχι μόνο μειώνει τις εκπομπές μεθανίου, αλλά συμβάλλει και στη μείωση της εξάρτησης από πετροχημικές πρώτες ύλες.

Η PHEE συνεργάζεται από το 2018 με την ελληνική βιομηχανία της φιλοξενίας, συμβάλλοντας στην μείωση του περιβαλλοντικού της αποτυπώματος φέρνοντας παράλληλα στοιχεία της ελληνικής φύσης στους εσωτερικούς χώρους και δημιουργώντας μοναδικές εμπειρίες στους επισκέπτες της χώρας μας. Αξίζει να αναφερθεί ότι η εταιρεία συνεργάζεται με ξενοδοχειακούς ομίλους όπως η Four Seasons Ηotels and Resorts, o Όμιλος Μήτση και το One&Only Kea μεταξύ άλλων.

Η PHEE, που ιδρύθηκε το 2015, έχει διακριθεί διεθνώς για τη συμβολή της στη βιώσιμη ανάπτυξη. To 2018 εντάχθηκε στη πανευρωπαϊκή λίστα του Forbes 30 Under 30 ως μία από τις πιο ανερχόμενες εταιρείες στον τομέα της βιομηχανίας και των βιώσιμων υλικών. Η ομάδα της συνεχίζει να επενδύει στην έρευνα και ανάπτυξη νέων βιολογικών σύνθετων υλικών, συνεργαζόμενη με ερευνητικούς φορείς και εταιρείες, ενώ σχεδιάζει να αυξήσει την παραγωγική της δυναμικότητα για να ανταποκριθεί στη ζήτηση.

Η Nespresso Professional και η PHEE επιβεβαιώνουν, όπως επισημαίνουν, ότι η μετάβαση σε ένα βιώσιμο μέλλον είναι εφικτή όταν οι επιχειρήσεις συνεργάζονται για να μετατρέψουν τα «απόβλητα» σε πηγή αξίας. Αυτή η συνεργασία δεν αποτελεί μόνο ένα βήμα προς την περιβαλλοντική αειφορία, αλλά και ένα ισχυρό παράδειγμα για το πώς η καινοτομία μπορεί να υποστηρίξει την επιχειρηματική ανάπτυξη, δημιουργώντας ένα καλύτερο μέλλον για όλους

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ανακαλύψουν αυτή την φυσική καινοτομία στο περίπτερο της Νespresso Professional στην έκθεση ΧΕΝΙΑ από το Σάββατο 23 Νοέμβριου 2024 έως την Δευτέρα 25 Νοέμβριου στο εκθεσιακό κέντρο Metropolitan Expo.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Τα λάθη των αρχών που πληρώνει η Βιομηχανία Τροφίμων –  Νέα ακύρωση ανάκλησης

Η ανάκληση προϊόντων αποτελεί εφιάλτη για τους παραγωγούς τροφίμων

Ευρωπαϊκή επιδημία σαλμονέλας από ντομάτες – Έκτακτη ανακοίνωση EFSA και ECDC

Mε μία έκτακτη ανακοίνωση η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων ενημερώνουν για ευρωπαϊκή επιδημία σαλμονέλας από Ιταλικές ντομάτες.

“Τρελός” επιστήμονας κατάπιε 15 χημικές ουσίες PFAS για να δει τι θα πάθει!”

Για το πόσο γρήγορα τα PFAS απεκκρίνονται από τον οργανισμό, τα ζωικά πειράματα έχουν περιορισμένη αξία γι αυτό και ο επιστήμονας από το Γερμανικό Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Αξιολόγησης Κινδύνων πήρε το θέμα πάνω του
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο