Οι κίνδυνοι που σχετίζονται με τη συνεχή χρήση φυτοφαρμάκων.
Σύμφωνα με μια νέα έκθεση που ανατέθηκε από την περιβαλλοντική οργάνωση Friends of the Earth (FOE) και εκπονήθηκε από την ερευνητική ομάδα Profundo με έδρα το Άμστερνταμ, η χρήση φυτοφαρμάκων από τον αμερικανικό τομέα λιανικής πώλησης τροφίμων σε τέσσερις μόνο καλλιέργειες θα μπορούσε να οδηγήσει σε οικονομικούς, κλιματικούς και βιοποικιλιακούς κινδύνους ύψους 219 δισεκατομμυρίων δολαρίων μέχρι το 2050.
Η έκθεση κυκλοφόρησε σε συνδυασμό με την ετήσια βαθμολογία 2024 της FOE για τους λιανοπωλητές, η οποία διαπίστωσε ότι, ενώ οι εταιρείες αυτές σε γενικές γραμμές δεν έχουν κάνει αρκετά για να μειώσουν τη χρήση τοξικών φυτοφαρμάκων, ορισμένες εταιρείες λιανικής πώλησης – μεταξύ των οποίων οι Whole Foods Market, The Kroger Co. και Meijer – κυκλοφόρησαν σημαντικές πολιτικές για τα φυτοφάρμακα κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους.
Η έκθεση διερευνά τους κινδύνους που σχετίζονται με τη συνεχή χρήση φυτοφαρμάκων μέχρι το 2050 σε τέσσερις καλλιέργειες που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή τροφίμων, οι οποίες εκτιμάται ότι αντιπροσωπεύουν το 55% των πωλήσεων των αμερικανικών επιχειρήσεων λιανικής πώλησης τροφίμων, οι οποίες είναι το καλαμπόκι, η σόγια, τα μήλα και τα αμύγδαλα.
Τα μήλα και τα αμύγδαλα συγκαταλέγονται στις κορυφαίες καλλιέργειες που πωλούνται απευθείας στους καταναλωτές, ενώ το καλαμπόκι και η σόγια είναι οι κορυφαίες καλλιέργειες που μεταποιούνται σε συσκευασμένα τρόφιμα και ζωοτροφές για κρέας, γαλακτοκομικά και αυγά.
Αξιολογώντας τις πιθανές απώλειες στις λειτουργίες, τη χρηματοδότηση και τη φήμη, μαζί με τις εξωτερικές δυσμενείς επιπτώσεις στο κλίμα και τη βιοποικιλότητα, η Profundo καθόρισε ότι σχεδόν το ένα τρίτο (32%) της τρέχουσας αξίας του μετοχικού κεφαλαίου των αμερικανικών επιχειρήσεων λιανικής πώλησης τροφίμων – η συνολική αξία των μετοχών που είναι διαθέσιμες στους μετόχους – θα χάνονταν εάν οι επιχειρήσεις λιανικής πώλησης τροφίμων θεωρούνταν πλήρως υπεύθυνες για τους κινδύνους.
Αυτό περιλαμβάνει 4,5 δισεκατομμύρια δολάρια σε κλιματική ζημία από τις εκπομπές ισοδύναμου CO2 που σχετίζονται με την παραγωγή και τη χρήση φυτοφαρμάκων. Η FOE σημείωσε ότι τα ευρήματα αυτά πιθανόν να υποεκτιμούν το μέγεθος της ζημίας, δεδομένου ότι δεν είναι δυνατόν να εκτιμηθεί το πλήρες εύρος της ζημίας ούτε η εγγενής αξία ενός σταθερού κλίματος και της βιοποικιλότητας.
Επιπλέον, η έκθεση εντόπισε κινδύνους για τη βιοποικιλότητα ύψους 34 δισεκατομμυρίων δολαρίων που σχετίζονται με τα φυτοφάρμακα. Ο πίνακας βαθμολογίας του 2024 της FOE για τους λιανοπωλητές που είναι φιλικοί προς τις μέλισσες έδειξε ότι οι μεγάλοι λιανοπωλητές τροφίμων στις ΗΠΑ συνειδητοποιούν όλο και περισσότερο τον ρόλο που παίζουν τα φυτοφάρμακα στην απώλεια της βιοποικιλότητας.
Η έκθεση πρότεινε τρεις στρατηγικές για τους λιανοπωλητές τροφίμων ώστε να αντιμετωπίσουν ουσιαστικά τους κινδύνους που ενέχουν τα φυτοφάρμακα: Να υποστηρίξουν την ανάπτυξη της βιολογικής γεωργίας στις Ηνωμένες Πολιτείες και αλλού, να υποστηρίξουν τους μη βιολογικούς παραγωγούς από τους οποίους προμηθεύονται για να υιοθετήσουν οικολογικές μεθόδους καλλιέργειας που μειώνουν την ανάγκη για φυτοφάρμακα και να καταστήσουν τη μείωση των αγροχημικών εισροών κεντρικό πυλώνα όλων των πρωτοβουλιών «αναγεννητικής» και «κλιματικά έξυπνης» γεωργίας.