Η Ελλάδα, η Μαλαισία, και το Ισραήλ παράγουν τα περισσότερα κατά κεφαλήν απορρίμματα τροφίμων , σύμφωνα με μια νέα μελέτη της Bosch , χρησιμοποιώντας δεδομένα από την έκθεση του UNEP Food Waste Index .
Σύμφωνα με τη μελέτη, η Μαλαισία παράγει περίπου 259,8 κιλά απορριμμάτων τροφίμων κατά κεφαλήν σε ετήσια βάση (σε νοικοκυριά, λιανική και υπηρεσίες εστίασης), γεγονός που την καθιστά τη χειρότερη παράβαση όσον αφορά τη σπατάλη τροφίμων παγκοσμίως. Το Ισραήλ παράγει 178,4 κιλά απορριμμάτων τροφίμων ανά κεφάλαιο ετησίως, με την Ελλάδα να παράγει 174,6 κιλά κατά κεφαλήν ετησίως.
Στο άλλο άκρο του φάσματος, η Σλοβενία, η Ρωσία και η Αυστρία είναι οι πιο πολυμήχανες όσον αφορά τη σπατάλη τροφίμων – στη Σλοβενία, παράγονται μόλις 61 κιλά απορριμμάτων τροφίμων κατά κεφαλήν σε ετήσια βάση.
Στη Ρωσία, το επίπεδο της σπατάλης τροφίμων ανέρχεται στα 74,74 κιλά ανά κάτοικο, ενώ στην Αυστρία είναι 76 κιλά.
Επίπεδα απορριμμάτων τροφίμων σε όλη την Ευρώπη
Όσον αφορά το επίπεδο των απορριμμάτων τροφίμων που καταγράφεται σε άλλες μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές – στη Γαλλία, παράγονται 134,88 κιλά απορριμμάτων τροφίμων κατά κεφαλήν, σε σύγκριση με 115,7 κιλά στην Ισπανία και 96,25 κιλά στην Ιταλία.
Το Ηνωμένο Βασίλειο παράγει 97,7 κιλά κατά κεφαλήν, ενώ η Γερμανία 101,54 κιλά.
«Κάθε χρόνο παράγονται 1,3 δισεκατομμύρια τόνοι απορριμμάτων τροφίμων σε όλο τον κόσμο, αυτό δεν είναι μόνο τεράστιο περιβαλλοντικό πρόβλημα, αλλά θέτει και ηθικά και οικονομικά προβλήματα», αναφέρει η μελέτη.
Όσον αφορά τις χώρες που παράγουν τα περισσότερα απόβλητα τροφίμων κατά βάρος, η Κίνα ηγείται, με 179 εκατομμύρια τόνους απορριμμάτων τροφίμων ετησίως, ακολουθούμενη από την Ινδία (128 εκατομμύρια τόνους) και τις ΗΠΑ (45 εκατομμύρια τόνους).
Η πλήρης έκθεση βρίσκεται εδώ: www.bosch-home.co.uk/experience-bosch/global-food-waste
© 2021 European Supermarket Magazine . Άρθρο του Stephen Wynne-Jones.