Η αγάπη των καταναλωτών για τη σοκολάτα έχει οδηγήσει στην καταστροφή 1,5 εκατομμυρίου εκτάρια δασών.
Το 2022 η αξία του παγκόσμιου εμπορίου σοκολάτας ξεπέρασε το 1 τρισεκατομμύριο δολάρια. Η αγάπη όμως των καταναλωτών στη σοκολάτα, έχει τραγικές συνέπειες για το περιβάλλον καθώς συνδέεται άμεσα με την αποψίλωση των δασών στην Αφρική. Από το 2.000 πολλά δάση στην Γκάνα και την Ακτή του Ελεφαντοστού έχουν μετατραπεί σε φυτείες κακάο.
360.000 από τα 962.000 συνολικά εκτάρια, ή περίπου το 37,4% των προστατευόμενων περιοχών αποψιλώθηκαν από το 2000 στην Ακτή του Ελεφαντοστού.
Μια πολυεθνική ομάδα ερευνητών χρησιμοποίησε δορυφορικές εικόνες για να προσδιορίσει με ακρίβεια την περιοχή όπου καλλιεργείται το κακάο σε αποψιλωμένες περιοχές. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι το κακάο παράγεται σε περισσότερα από 1,5 εκατομμύρια εκτάρια προστατευόμενης γης και στα δύο έθνη, συμπεριλαμβανομένου περίπου του 14% της προστατευόμενης γης στην Ακτή του Ελεφαντοστού και του 5% της προστατευόμενης γης στην Γκάνα. Σχεδόν το 45% της γης σε δασικές αποθεματικές περιοχές ή κάποιο ταξινομημένο δάσος έχει καταστραφεί για την καλλιέργεια κακάο.
Σύμφωνα με τον Kwame Osei, Rainforest Alliance τόσο για την Γκάνα όσο και για τη Νιγηρία, η φτώχεια είναι ο μοναδικός μεγαλύτερος παράγοντας που οδηγεί στην αποψίλωση των δασών στη βιομηχανία κακάο. Μόνο το 6% της λιανικής τιμής μιας σοκολάτας καταβάλλεται στους καλλιεργητές κακάο στη Δυτική Αφρική. Βρίσκονται επίσης στο χαμηλότερο επίπεδο της αλυσίδας εφοδιασμού, αντιμετωπίζοντας επίμονα χαμηλές τιμές και έχοντας περιορισμένες ευκαιρίες για διαπραγματεύσεις.
Πληροφορίες από natureworldnews.