Σάββατο, 10 Μαΐου, 2025
20.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Η παγκόσμια κατανάλωση σοκολάτας αποψιλώνει τα δάση!

ΑρχικήΝέαΠεριβάλλον / ΒιωσιμότηταΗ παγκόσμια κατανάλωση σοκολάτας αποψιλώνει τα δάση!
spot_img

Η αγάπη των καταναλωτών για τη σοκολάτα έχει οδηγήσει στην καταστροφή 1,5 εκατομμυρίου εκτάρια δασών.

Το 2022 η αξία του παγκόσμιου εμπορίου σοκολάτας ξεπέρασε το 1 τρισεκατομμύριο δολάρια. Η αγάπη όμως  των καταναλωτών στη σοκολάτα, έχει τραγικές συνέπειες για το περιβάλλον καθώς συνδέεται άμεσα με την αποψίλωση των δασών στην Αφρική. Από το 2.000 πολλά δάση στην Γκάνα και την Ακτή του Ελεφαντοστού έχουν μετατραπεί σε φυτείες κακάο.

- Advertisement -

360.000 από τα 962.000 συνολικά εκτάρια, ή περίπου το 37,4% των προστατευόμενων περιοχών αποψιλώθηκαν από το 2000 στην Ακτή του Ελεφαντοστού.

Μια πολυεθνική ομάδα ερευνητών χρησιμοποίησε δορυφορικές εικόνες για να προσδιορίσει με ακρίβεια την περιοχή όπου καλλιεργείται το κακάο σε αποψιλωμένες περιοχές.  Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι το κακάο παράγεται σε περισσότερα από 1,5 εκατομμύρια εκτάρια προστατευόμενης γης και στα δύο έθνη, συμπεριλαμβανομένου περίπου του 14% της προστατευόμενης γης στην Ακτή του Ελεφαντοστού και του 5% της προστατευόμενης γης στην Γκάνα. Σχεδόν το 45% της γης σε δασικές αποθεματικές περιοχές ή κάποιο ταξινομημένο δάσος έχει καταστραφεί για την καλλιέργεια κακάο.

Σύμφωνα με τον Kwame Osei, Rainforest Alliance τόσο για την Γκάνα όσο και για τη Νιγηρία, η φτώχεια είναι ο μοναδικός μεγαλύτερος παράγοντας που οδηγεί στην αποψίλωση των δασών στη βιομηχανία κακάο. Μόνο το 6% της λιανικής τιμής μιας σοκολάτας καταβάλλεται στους καλλιεργητές κακάο στη Δυτική Αφρική. Βρίσκονται επίσης στο χαμηλότερο επίπεδο της αλυσίδας εφοδιασμού, αντιμετωπίζοντας επίμονα χαμηλές τιμές και έχοντας περιορισμένες ευκαιρίες για διαπραγματεύσεις.

Πληροφορίες από natureworldnews.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ορυκτέλαια στα τρόφιμα: Οι πιέσεις της βιομηχανίας καθυστερούν την προστασία των καταναλωτών – Αποκαλυπτικά έγγραφα της ΕΕ

Στο φως διαφωνίες, επιρροές και γραφειοκρατικές περιπλοκές γύρω από τον νέο κανονισμό για τους επικίνδυνους ρυπαντές τροφίμων

Η απάτη και ο κίνδυνος των “βιολογικών” οικιακών σκευών – Ανησυχία για την ασφάλεια της μελαμίνης

Η μελαμίνη εξακολουθεί να υπάρχει ευρέως σε είδη που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα (FCA) και δηλώνονται ως κατασκευασμένα από μπαμπού

Γιατί η Manchester United ψάχνει υπεύθυνο ασφάλειας τροφίμων; Το σωστό παράδειγμα ενός τεράστιου συλλόγου

Η σημασία της διατροφικής ασφάλειας στον επαγγελματικό αθλητισμό και ένα πρόσφατο περιστατικό που το επιβεβαιώνει
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα