Μετάβαση στο περιεχόμενο
Τρίτη, 18 Μαρτίου, 2025
12.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Μύθος ή πραγματικότητα η “βιώσιμη” κατανάλωση κρέατος;

ΑρχικήΝέαΠεριβάλλον / ΒιωσιμότηταΜύθος ή πραγματικότητα η "βιώσιμη" κατανάλωση κρέατος;
spot_img

Τι αποκαλύπτει νέα έρευνα για τις διατροφικές συνήθειες των καταναλωτών.

Η στρατηγική «λιγότερο αλλά καλύτερο» προωθεί τη μείωση της συνολικής κατανάλωσης κρέατος, εστιάζοντας σε προϊόντα υψηλής ποιότητας και βιώσιμης παραγωγής. Ωστόσο, μια πρόσφατη μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι και το Κέντρο Ανθεκτικότητας της Στοκχόλμης αμφισβητεί το κατά πόσο οι καταναλωτές αλλάζουν πραγματικά τις διατροφικές τους συνήθειες όταν έχουν πρόσβαση σε πιο ποιοτικό κρέας.

- Advertisement -

Η έρευνα βασίστηκε σε συνεντεύξεις με 21 Φινλανδούς καταναλωτές που επιλέγουν φυσικό βοδινό κρέας, δηλαδή κρέας από ζώα που βόσκουν σε πλούσιους σε βιοποικιλότητα βοσκότοπους, τρεφόμενα σχεδόν αποκλειστικά με τοπικά παραγόμενο χορτάρι. Οι ερωτηθέντες συμφώνησαν ότι το κρέας μπορεί να ενταχθεί σε μια βιώσιμη διατροφή και αναγνώρισαν την ανάγκη για μείωση της παγκόσμιας κατανάλωσής του, αν και θεωρούσαν ότι αυτό αφορά περισσότερο άλλες χώρες και λιγότερο τη Φινλανδία.

Οι επιλογές τους επηρεάστηκαν από παράγοντες όπως τα οφέλη για την υγεία, η φυσικότητα του προϊόντος και η προέλευση του κρέατος. Το φινλανδικό βοδινό κρέας προτιμήθηκε λόγω της σύνδεσής του με το τοπικό περιβάλλον και τους παραγωγούς, ενώ η καλή μεταχείριση των ζώων αναδείχθηκε ως σημαντικός παράγοντας. Ωστόσο, η γεύση και η ποιότητα παρέμειναν καθοριστικά κριτήρια αγοράς.

Για ορισμένους καταναλωτές, το υψηλότερο κόστος αποτέλεσε κίνητρο για να περιορίσουν την κατανάλωσή τους, ενώ για άλλους η επιλογή ποιοτικού κρέατος λειτούργησε ως δικαιολογία για να τη διατηρήσουν ή ακόμη και να την αυξήσουν.

Η επικεφαλής της μελέτης, Dr. Irina Herzon, τονίζει ότι η αποτελεσματική μετάβαση προς ένα βιώσιμο σύστημα τροφίμων προϋποθέτει τόσο τη μείωση της κατανάλωσης κρέατος όσο και την ενίσχυση βιώσιμων μοντέλων παραγωγής.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πατατάκια – Σοκολάτες: Μετανάστευση βενζολίου, νιτρωδών και αμιδίων, από τη συσκευασία – Ευρήματα εργαστηριακής ανάλυσης

Μετανάστευση χημικών ενώσεων από συσκευασίες τροφίμων: Εκτίμηση των κινδύνων για την ασφάλεια τροφίμων και των επιπτώσεων στην υγεία

456 κρούσματα σαλμονέλας σε μικρά παιδιά από τα Kinder της Ferrero – Η εταιρεία γνώριζε μήνες πριν αλλά δεν ενημέρωσε τις Αρχές

Νέα έρευνα για το ξέσπασμα σαλμονέλωσης σε πολλές χώρες δείχνει ότι η Ferrero γνώριζε για τη μόλυνση στο εργοστάσιο πολύ πριν τις τροφικές δηλητηριάσεις των παιδιών αλλά δεν ενημέρωσε τις Αρχές

Καλλυντικά και είδη προσωπικής φροντίδας: Ο κίνδυνος από τη χρήση τους και η εξωσωματική γονιμοποίηση – Της Ελένης Τσαγκά

Γιατί τον τελευταίο καιρό ανακαλούνται τόσα πολλά προϊόντα περιποίησης και ομορφιάς;
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα