Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024
23.3 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ο τομέας του μελιού κατηγορείται για «Greenwashing»

ΑρχικήΝέαΠεριβάλλον / ΒιωσιμότηταΟ τομέας του μελιού κατηγορείται για «Greenwashing»
spot_img

Ο δημιουργός του πρώτου vegan μελιού, στοχοποιεί τη βιομηχανία για παραπλανητικούς ισχυρισμούς βιωσιμότητας.

    Σε ένα από τα μεγαλύτερα παραδείγματα “greenwashing” (προϊόντα με παραπλανητικές επισημάνσεις βιωσιμότητας) περιγράφει τον τομέα του μελιού, ο δημιουργός του πρώτου στον κόσμο vegan μελιού, Darko Mandich, σε ένα επεισόδιο του podcast Plant Based News με τον Robbie Lockie.

   Ο Σέρβος επιχειρηματίας είναι γνωστός για την ίδρυση μιας εταιρείας που ονομάζεται MeliBio. Η εταιρεία, σε συνεργασία με την εταιρεία παραγωγής vegan προϊόντων, NarayanFoods, κυκλοφόρησε το μέλι Mellody, αυτό που πιστεύεται ότι είναι το πρώτο vegan μέλι, με την ίδια μοριακή σύνθεση με το μέλι από μέλισσες.

   Ο Mandich πριν ασχοληθεί με τον τομέα του vegan μελιού, εργάστηκε για μια σειρά από ομίλους συμβατικών τροφίμων στην Ανατολική Ευρώπη. Ειδικεύτηκε στη βιομηχανία μελιού, ωστόσο, σύμφωνα με τα λεγόμενα του, διέθετε μια βαθιά περιβαλλοντική ανησυχία «Ο μεγαλύτερος αντίκτυπος που έχει η παραγωγή μελιού είναι ο αντίκτυπος που έχει στη βιοποικιλότητά μας», είπε στον Lockie. «Το να μάθω γι’ αυτό ήταν κάτι που ήταν μια στιγμή “αποκάλυψης” για μένα».

    Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι η παραγωγή μελιού ωφελεί το περιβάλλον, αλλά αυτό απέχει πολύ από την αλήθεια. Το μέλι προέρχεται από ένα μόνο είδος μέλισσας, την apis mellifera (γνωστή και ως δυτική μέλισσα). Η τεχνητή αναπαραγωγή αυτών των μελισσών και η εισαγωγή τους σε μη γηγενείς εκτάσεις εξολοθρεύει τα τοπικά οικοσυστήματα, πράγμα που σημαίνει ότι άλλα είδη μελισσών παρακμάζουν. Λόγω της αποτελεσματικότητας τους στη συλλογή γύρης, οι μέλισσες απομακρύνουν τους φυσικούς πόρους από τους οποίους εξαρτώνται τα άγρια είδη.

   «Το να μάθω για τον αντίκτυπο της βιομηχανίας μελιού ήταν δύσκολο για μένα», είπε ο Mandich. «Η πεποίθηση της βιομηχανίας μελιού ήταν: «Όσο περισσότερο μέλι πουλάς, τόσο περισσότερες μέλισσες θα εργάζονται. Με αυτόν το τρόπο, τους δίνεις ζωή». Αυτό το “ποίμα”είναι ένα από τα μεγαλύτερα ψέματα που υπάρχουν σήμερα. Η παραγωγή μελιού χρησιμοποιώντας μέλισσες είναι ένα από τα μεγαλύτερα παραδείγματα παραπλανητικών ισχυρισμών βιωσιμότητας που υπάρχει σήμερα».

    Σήμερα η παγκόσμια αγορά μελιού αποτιμάται στα 10 δισεκατομμύρια δολάρια και προβλέπεται να αυξηθεί στα 15 δισεκατομμύρια δολάρια τα επόμενα χρόνια. Εκτός από το ότι πωλείται ως αυτόνομο προϊόν, το μέλι βρίσκεται συχνά ως συστατικό σε τρόφιμα, ποτά και καλλυντικά σε όλο τον κόσμο.

   Η MeliBio αρχικά δημιούργησε το προϊόν της για υπηρεσία φαγητού, και τον Μάρτιο του 2022, η εταιρεία εξασφάλισε 5,7 εκατομμύρια δολάρια σε έναν γύρο χρηματοδότησης για την εμπορευματοποίηση της πρώτης σειράς φυτικού μελιού της.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Η Οδύσσεια μίας μικρής ελληνικής επιχείρησης από την αγκύλωση των Εθνικών αρχών – Του Δημήτρη Γεωργαντέλη

Το ''παιχνίδι'' με την τεράστια διαφορά στο ανώτατο επιτρεπτό όριο της κουμαρίνης σε παραδοσιακά και μη κουλουράκια κανέλας!

Ηλεκτρονικό τσιγάρο: Κίνδυνος έκθεσης των εφήβων σε τοξικό μόλυβδο και ουράνιο σύμφωνα με μελέτη

Τα ευρήματα υπογραμμίζουν την ανάγκη εφαρμογής κανονισμών και προσπαθειών πρόληψης με πρωταρχικό στόχο τους εφήβους.

Ποια τρόφιμα έχουν τα περισσότερα βαρέα μέταλλα και ποια χώρα μας “στέλνει” τα πιο πολλά

Συγκριτική μελέτη μεταξύ των έξι κορυφαίων βαρέων μετάλλων που εμπλέκονται στις κοινοποιήσεις RASFF της ΕΕ από το 2000 έως τος 2022.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα