Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου, 2025
11.3 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Οι ερευνητές αναπτύσσουν ένα βρώσιμο και βιώσιμο φιλμ, για συσκευασίες τροφίμων 

ΑρχικήΝέαΚαινοτομία / ΤάσειςΟι ερευνητές αναπτύσσουν ένα βρώσιμο και βιώσιμο φιλμ, για συσκευασίες τροφίμων 
spot_img

Το εναλλακτικό “πλαστικό” βακτηριακής κυτταρίνης που διασπάται σε 1-2 μήνες.

   Ένα διαφανές και βιοδιασπώμενο υλικό που μοιάζει με το πλαστικό, ανέπτυξαν ερευνητές του Πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ (CUHK), για εφαρμογή στις συσκευασίες τροφίμων. Αφού οι πλαστικές συσκευασίες της βιομηχανίας τροφίμων αντιπροσωπεύουν ένα μεγάλο ποσοστό των απορριμμάτων, οι ερευνητές αναζητούν εναλλακτικές από βιώσιμα υλικά. Η έρευνα που επικεντρώθηκε στη βακτηριακή κυτταρίνη (BC), δημοσιεύθηκε στο SCI Journal of the Science of Food and Agriculture

   Πρόκειται για μια οργανική ένωση που προέρχεται από ορισμένους τύπους βακτηρίων και έχει τραβήξει την προσοχή ως βιώσιμη, εύκολα διαθέσιμη και μη τοξική λύση για τη διάχυτη χρήση πλαστικών. “Έχει διεξαχθεί εκτεταμένη έρευνα για το BC, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης του σε έξυπνες συσκευασίες, έξυπνες μεμβράνες και λειτουργικά υλικά που δημιουργούνται μέσω ανάμειξης, επικάλυψης και άλλων τεχνικών. Αυτές οι μελέτες καταδεικνύουν τις δυνατότητες του υλικού ως αντικατάστασης των πλαστικών υλικών συσκευασίας μιας χρήσης, καθιστώντας το ένα λογικό σημείο εκκίνησης για την έρευνά μας. Σε αντίθεση με την κυτταρίνη που βρίσκεται στα κυτταρικά τοιχώματα των φυτών, το BC μπορεί να παραχθεί μέσω μικροβιακής ζύμωσης, η οποία εξαλείφει την ανάγκη για συγκομιδή δέντρων ή καλλιεργειών, καθιστώντας το, μια πιο βιώσιμη και φιλική προς το περιβάλλον εναλλακτική λύση υλικού στη φυτική κυτταρίνη”, είπε ο καθηγητής από το Τμήμα Χημείας του CUHK, To Ngai και ο αντίστοιχος συγγραφέας της μελέτης, στο SCI.

   Ως τώρα δεν ήταν δυνατή η ευρεία υιοθέτηση της βακτηριακή κυτταρίνης, λόγω της ευαισθησίας της στην υγρασία του αέρα (υγροσκοπικότητα). Έτσι οι ερευνητές παρουσίασαν μια νέα προσέγγιση, με την ενσωμάτωση ορισμένων πρωτεϊνών σόγιας στη δομή και την επικάλυψη της με ένα ανθεκτικό στο λάδι σύνθετο υλικό, δημιουργώντας με επιτυχία μια βρώσιμη, διαφανή και στιβαρή σύνθετη συσκευασία με βάση το BC. “Αυτή η προσέγγιση προσφέρει μια πολλά υποσχόμενη λύση στην πρόκληση της ανάπτυξης βιώσιμων και φιλικών προς το περιβάλλον υλικών συσκευασίας που μπορούν να αντικαταστήσουν τα πλαστικά μιας χρήσης σε μεγάλη κλίμακα”, σημείωσε ο Ngai.

   Η μελέτη έδειξε ότι η εναλλακτική πλαστική μεμβράνη θα μπορούσε να διασπαστεί πλήρως μέσα σε 1-2 μήνες.“Το υλικό που αναπτύχθηκε σε αυτή την έρευνα είναι εντελώς βρώσιμο, καθιστώντας το ασφαλές για τις χελώνες και άλλα θαλάσσια ζώα να το καταναλώνουν χωρίς να προκαλούν υδάτινη τοξικότητα στον ωκεανό”, συνέχισε.

   Τώρα οι ερευνητές επικεντρώνονται στην ανάπτυξη μιας θερμοσκληρυνόμενης κόλλας που μπορεί να δημιουργήσει ισχυρούς δεσμούς μεταξύ της βακτηριακής κυτταρίνης, επιτρέποντάς της να διαμορφώνεται εύκολα σε διάφορα σχήματα όταν θερμαίνεται. “Μία από τις κύριες προκλήσεις με τα φιλμ βακτηριακής κυτταρίνης είναι ότι δεν είναι θερμοπλαστικά, γεγονός που περιορίζει τις δυνατότητές τους για χρήση σε ορισμένες εφαρμογές. Αντιμετωπίζοντας αυτό το ζήτημα, ελπίζουμε να κάνουμε τις μεμβράνες βακτηριακής κυτταρίνης πιο ανταγωνιστικές με τα παραδοσιακά πλαστικά, διατηρώντας παράλληλα τη φιλικότητα προς το περιβάλλον”, εξήγησε ο Ngai.

Διαβάστε την πλήρη έρευνα εδώ.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Χρήση χημικών: Καμπανάκι κινδύνου από Ομάδα επιστημόνων – Προκαλούν σοβαρές ασθένειες στα παιδιά

Ελάχιστοι νομικοί ή πολιτικοί περιορισμοί ισχύουν για τα παγκόσμια χημικά αποθέματα περίπου 350.000 προϊόντων.

Πόσιμο νερό: 6.800 περιπτώσεις καρκίνου το χρόνο από νερό μολυσμένο με χημικές ουσίες PFAS

Μελέτη δείχνει ότι σε περιοχές, όπου το πόσιμο νερό ξεπέρασε τα συνιστώμενα μέγιστα επίπεδα PFAS είχαν υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης καρκίνων του πεπτικού, του ενδοκρινικού, του αναπνευστικού και του στόματος και του λαιμού
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο