Κυριακή, 30 Μαρτίου, 2025
17 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Πως μια σπάνια φυλή αγελάδας δείχνει το μέλλον της βιώσιμης γεωργίας

ΑρχικήΝέαΠεριβάλλον / ΒιωσιμότηταΠως μια σπάνια φυλή αγελάδας δείχνει το μέλλον της βιώσιμης γεωργίας
spot_img

Μια διαφορετική προσέγγιση στη γεωργία.

Η αγελάδα Nantaise είναι ένα κομμάτι της αγροτικής ιστορίας της δυτικής Γαλλίας. Μικρόσωμη και ανθεκτική, έφτασε κοντά στην εξαφάνιση στα τέλη του 20ού αιώνα. Σήμερα, χάρη σε ένα δίκτυο κτηνοτρόφων και σεφ, κάνει μια ήσυχη αλλά δυναμική επιστροφή.

- Advertisement -

Η αναβίωσή της αποτελεί παράδειγμα για το πώς η μικρής κλίμακας, τοπική παραγωγή μπορεί να είναι βιώσιμη και οικονομικά ανταγωνιστική, ειδικά σε μια εποχή που η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Γαλλία πιέζουν για περισσότερη και ποιοτικότερη παραγωγή κρέατος.

Η Filière Nantaise, μια ένωση παραγωγών, έχει καταφέρει να αναπτύξει ένα αειφόρο μοντέλο εκτροφής. Από μια μικρή ομάδα κτηνοτρόφων, έχει εξελιχθεί σε δίκτυο 25-30 παραγωγών, που συνεργάζονται για να διασφαλίσουν χαμηλές εισροές, φυσική βόσκηση και δίκαιες τιμές.

Το μοντέλο τους βασίζεται στην εκτροφή βοοειδών σε εκτατικά συστήματα, όπου τα μοσχάρια παραμένουν με τις μητέρες τους και τρέφονται αποκλειστικά με χόρτο και σανό, με ελάχιστες πρόσθετες εισροές. Ωστόσο, αυτό σημαίνει ότι ο κύκλος παραγωγής είναι δύο έως τρεις φορές μεγαλύτερος από τα συμβατικά συστήματα, καθιστώντας κάθε ζώο μεγάλη επένδυση.

Στο Dîner Bavard, μια συνάντηση αγροτών και σεφ στο Παρίσι, οι κτηνοτρόφοι επισήμαναν τη δυσκολία διατήρησης δίκαιων τιμών σε ένα αγροτικό σύστημα που εξαρτάται έντονα από επιδοτήσεις.

«Χωρίς επιδοτήσεις, το βόειο κρέας μας θα έπρεπε να πωλείται πάνω από 10€/kg για να καλύψουμε τα έξοδά μας», ανέφερε ένας παραγωγός. Επί του παρόντος, η τιμή στο χωράφι είναι 6 €/kg, εκ των οποίων 5,3 € καταλήγουν στον αγρότη. Αν και το μοντέλο τους παρέχει ασφάλεια, η πίεση για κλιμάκωση χωρίς απώλεια ποιότητας είναι διαρκής.

Ένας από τους βασικούς παράγοντες που έχουν συμβάλει στην αναβίωση της Nantaise είναι η υποστήριξη των κορυφαίων Γάλλων σεφ. Το βοδινό κρέας της φυλής έχει ιδιαίτερη υφή και περιεκτικότητα σε λίπος, γεγονός που απαιτεί διαφορετική προσέγγιση στη μαγειρική.

Στην αρχή, οι κρεοπώλες δυσκολεύονταν να πουλήσουν το κρέας της Nantaise, καθώς οι καταναλωτές έχουν συνηθίσει στην ομοιομορφία του βιομηχανικού κρέατος. Ωστόσο, Γάλλοι σεφ υψηλής γαστρονομίας υιοθέτησαν τη φυλή, ενισχύοντας την εικόνα της στην αγορά.

«Δεν είναι μόνο η γεύση. Είναι μια ιστορία που αξίζει να ειπωθεί», ανέφερε ένας από τους σεφ που στηρίζουν την προσπάθεια. Οργανώσεις όπως οι Bouillonnantes στη Νάντη (μια συλλογικότητα ανεξάρτητων εστιατορίων) προωθούν τοπικά κρέατα ως όχι απλώς ηθική, αλλά και γαστρονομική επιλογή.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αναγνωρίζει τη σημασία της διατήρησης σπάνιων φυλών. Μέσω της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΓΠ), εισάγει οικολογικά καθεστώτα που επιβραβεύουν τη βιώσιμη γεωργία. Ωστόσο, οι δυνατότητες αυτών των προγραμμάτων παραμένουν σε μεγάλο βαθμό ανεκμετάλλευτες.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Τι γίνεται με τα πατατάκια; Νέα ανάκληση δημοφιλούς μάρκας

Γιατί συμβαίνουν τόσες πολλές ανακλήσεις σε πατατάκια τους τελευταίους μήνες;

Νέα αποκάλυψη για το πιο δημοφιλές γλυκαντικό – Οδηγεί και σε αθηροσκλήρωση!

Το αμφιλεγόμενο γλυκαντικό εκτός από τις κατηγορίες για πρόκληση καρκίνου αντιμετωπίζεται και ως αιτία καρδιαγγειακής νόσου σύμφωνα με νέα μελέτη
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα