Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024
10.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Καλλιεργούμενο κρέας: Στην πρώτη γραμμή η ΕΕ – Τι λένε οι επικριτές του

Το καλλιεργούμενο κρέας είναι ένας τομέας ενδιαφέροντος για πάνω από 100 εταιρείες παγκοσμίως.

ΑρχικήΝέαΠεριβάλλον / ΒιωσιμότηταΚαλλιεργούμενο κρέας: Στην πρώτη γραμμή η ΕΕ - Τι λένε οι επικριτές του
spot_img

Τα αποτελέσματα της πρώτης συνάντησης Ευρωβουλευτών για το μέλλον του καλλιεργούμενου κρέατος στην Ευρώπη

Το καλλιεργούμενο κρέας είναι ένας τομέας ενδιαφέροντος για πάνω από 100 εταιρείες παγκοσμίως. Ενώ το πρώτο debate του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την πορεία του στην Ευρώπη αποπνέει μια θετική αύρα τόσο για την εναλλακτική κτηνοτροφία όσο και για τη βιωσιμότητα, υπάρχουν και επιστήμονες που είναι αβέβαιοι για την επάρκειά του ως εναλλακτική πηγή πρωτεΐνης.¨

To μέλλον του καλλιεργούμενου κρέατος, δηλαδή κρέας που βασίζεται σε ζωικό ιστό, αλλά καλλιεργείται εργαστηριακά, στην Ευρώπη συζητήθηκε για πρώτη φορά στο πρώτο debate του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το εν λόγω θέμα. Tην εκδήλωση οργάνωσαν οι ευρωβουλευτές Tilly Metz, από τους Πράσινους, και Ulrike Müller, Free Voter. Βασικοί παίκτες του καλλιεργημένου κρέατος από όλη την Ευρώπη κλήθηκαν να δώσουν το παρόν στην εκδήλωση, συμπεριλαμβανομένων εκπροσώπων από τις GFI Europe, Cellular Agriculture Europe, Mosa Meat και CE Delft. 

Πολλές από τις εταιρείες και παράγοντες του τομέα, ενώ τονίζουν τα οφέλη βιωσιμότητας του καλλιεργούμενου κρέατος, δε διστάζουν να επισημάνουν και την ανάγκη για περισσότερη χρηματοδότηση. Με το πρώτο ευρωπαϊκό καλλιεργούμενο κρέας να αποτελεί ένα μπιφτέκι, το 2013 από τον Mark Put up, ο τομέας αυτή τη στιγμή έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον περισσότερων από 100 εταιρειών παγκοσμίως. Ωστόσο, οι κύριοι παίκτες στην αγορά καλλιεργούμενου κρέατος αυτή τη στιγμή είναι, μεταξύ άλλων, οι ΗΠΑ και το Ισραήλ, με την Ευρώπη να υστερεί σε επενδύσεις και καινοτομία.  

Η ΕΕ πρέπει να αγκαλιάσει το καλλιεργούμενο κρέας για χάρη της βιωσιμότητας

Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα της ιστοσελίδας Food Navigator, ο Alex Holst, ανώτερος επόπτης κάλυψης στο Ινστιτούτο Good Meals Europe, επισημαίνοντας τα στοιχεία διάφορων εκθέσεων, όπως της IPCC (Κεφάλαιο 5: Ασφάλεια Τροφίμων), δήλωσε πως το τωρινό διατροφικό σύστημα σε όλες τις εκφάνσεις του δεν είναι βιώσιμο και πως ήρθε η ώρα να «αγκαλιάσει» η ΕΕ το καλλιεργούμενο κρέας ως το μέλλον. «Τοποθετώντας τον εαυτό της στην πρώτη γραμμή της ανάλυσης και της καινοτομίας του καλλιεργούμενου κρέατος, η ΕΕ μπορεί πραγματικά να διαμορφώσει τη διαδρομή του κλάδου και να μεγιστοποιήσει τα δημόσια πλεονεκτήματά της», είπε.

2μιση πλανήτες Γη για να θρέψουν τους κατοίκους ως το 2050

Στο κομμάτι της βιωσιμότητας έγκειται και μια άλλη προβληματική: ο υπερπληθυσμός. Με τη ζήτηση για κρέας να αυξάνεται σε όλο τον κόσμο, θα θέλουμε δυόμισι πλανήτες Γη να θρέψουν τους κατοίκους του κόσμου μέχρι το 2050, ανέφερε ο Robert Jones, πρόεδρος της Mobile Agriculture Europe και επικεφαλής δημοσίων σχέσεων της Mosa Meat. Αυτό σημαίνει πως οι παραδοσιακές κτηνοτροφικές μέθοδοι δεν επαρκούν πια για να καλύψουν τις επισιτιστικές μας ανάγκες και ήρθε η ώρα οι  γεωργικές ομάδες να συνεργαστούν με τον κλάδο καλλιεργούμενου κρέατος για να συζητήσουν πώς οι αγρότες μπορούν να συμβάλλουν στη μετάβαση προς την κατεύθυνση των βιώσιμων πρωτεϊνών.

Επιπλέον, εάν η μετάβαση προς το καλλιεργούμενο κρέας γίνει με χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας μπορεί να μειώσει τις εκπομπές έως και 92% σε αντίθεση με την τυπική κτηνοτροφία, εκτός από τον τεμαχισμό χρήση γης κατά 95% και χρήση νερού κατά 78%, κατέγραψε ο Pelle Sinke από το CE Delft, σε μια αρχική αξιολόγηση του κύκλου ζωής της περιβαλλοντικής επιρροής του καλλιεργούμενου κρέατος.  

Μιλώντας στο FoodNavigator, ο Tilly Metz ανέλυσε την έλξη για το κρέας που καλλιεργείται στο εργαστήριο. Συμπλήρωσε, επίσης, πως ίσως οι καταστάσεις πιέζουν για μια πιο άμεση μετάβαση σε φυτικές δίαιτες. Δεν παρέλειψε, όμως, να αναφερθεί και στα κωλύματα που θα υπήρχαν σε μια εξαναγκαστική άμεση μετάβαση σε φυτικές λύσεις, καθώς τόσο οι καταναλωτές όσο και οι βασικότεροι παράγοντες της ΕΕ εμμένουν στο κρέας και δεν είναι τόσο πρόθυμοι να αποκολληθούν από αυτό. Τα καλά νέα είναι πως, σύμφωνα με δήλωση ενός αξιωματούχου των Ευρωπαϊκών Τελών, το κύριο λογισμικό για την έγκριση της ΕΕ αναμένεται για το τέλος του 2022. Αυτό σημαίνει ότι το πρώτο καλλιεργημένο εμπόρευμα κρέατος μπορεί να φτάσει στα εστιατόρια και τους καταναλωτές εντός του δεύτερου εξαμήνου του 2024.

Οι επικριτές του καλλιεργούμενου κρέατος

Και ενώ το πρώτο πάνελ συζήτησης για την πορεία του καλλιεργούμενου κρέατος στην Ευρώπη ανέδειξε τις θετικές πτυχές του, υπάρχει και η άλλη πλευρά. Υπάρχουν έρευνες που τοποθετούν ως υψηλότερη πηγή πρωτεΐνης το κόκκινο κρέας και, σαφώς (για αυτούς), καλύτερη και υψηλότερη σε διατροφική αξία από τις φυτικές εναλλακτικές του. O καθηγητής βιοτεχνολογίας στο Πανεπιστήμιο MOnashPaul Wood, εξετάζει μαζί με άλλους επικριτές του, τις πρώτες διώξεις στην Ευρώπη εναντίον αυτών που ισχυρίζονται για την θρεπτική τους αξία, στα πλαίσια της παραπλάνησης των καταναλωτών. Τώρα το πώς θα εξελιχθεί αυτή η ιστορία και το πώς θα διαμορφώσουν οι εξελίξεις το μέλλον του καλλιεργούμενου κρέατος στην Ευρώπη, θα πρέπει να περιμένουμε να διαπιστωθεί στην πορεία.  

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πόσο επικίνδυνα είναι τα γαριδάκια – Εργαστηριακή ανάλυση

Γαριδάκια και σνακ καλαμποκιού: Τα μισά περιέχουν τοξικές και καρκινογόνες ουσίες.

Τα φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν εκατομμύρια μικροπλαστικά στο τσάι σας – Νέα επιστημονικά ευρήματα

Τα εμπορικά φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν δισεκατομμύρια μικροπλαστικά, που εισέρχονται στα ανθρώπινα εντερικά κύτταρα.

Η φωτεινή πλευρά του κουρκουμά

Ώρα να αναδειχθούν τα πλεονεκτήματα του υποτιμημένου αυτού μπαχαρικού.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο