Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
22.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Πληθωρισμός ρεκόρ: Ποιες Ευρωπαϊκές χώρες πλήττονται περισσότερο

ΑρχικήΝέαΠληθωρισμός ρεκόρ: Ποιες Ευρωπαϊκές χώρες πλήττονται περισσότερο
spot_img

Οι αυξήσεις των τιμών στα τρόφιμα και την ενέργεια είναι μεταξύ των παραγόντων που συμβάλλουν στον πληθωρισμό ρεκόρ στην Ευρώπη.

Ο ετήσιος πληθωρισμός της ζώνης του ευρώ αναμένεται να είναι 10,7% τον Οκτώβριο του 2022, από 9,9% τον Σεπτέμβριο σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση της Eurostat στις 31 Οκτωβρίου. Εξετάζοντας τις κύριες συνιστώσες του πληθωρισμού στη ζώνη του ευρώ, η ενέργεια αναμένεται να έχει τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό τον Οκτώβριο (41,9%, έναντι 40,7% τον Σεπτέμβριο) και ακολουθούν τα τρόφιμα, το αλκοόλ και ο καπνός (13,1%, έναντι 11,8% τον Σεπτέμβριο), μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (6,0%, έναντι 5,5% τον Σεπτέμβριο) και υπηρεσίες (4,4% έναντι 4,3% τον Σεπτέμβριο).

Οι τιμές πολλών εμπορευμάτων – συμπεριλαμβανομένων των τροφίμων – αυξάνονται από τότε που εισήχθησαν για πρώτη φορά τα lockdown για την πανδημία COVID-19 πριν από δύο χρόνια, επιβαρύνοντας τις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού, αφήνοντας τις καλλιέργειες να σαπίζουν και προκαλώντας αγορές πανικού στα σούπερ μάρκετ. Ο πόλεμος στην Ουκρανία επιδείνωσε δραματικά την ήδη αρνητική εικόνα, καθώς η Ρωσία και η Ουκρανία αντιπροσωπεύουν σχεδόν το ένα τρίτο του παγκόσμιου σιταριού και κριθαριού και τα δύο τρίτα των παγκόσμιων εξαγωγών ηλιελαίου που χρησιμοποιείται για το μαγείρεμα. 

Το Βέλγιο σημείωσε τη μεγαλύτερη μηνιαία αύξηση των τιμών, από 12,1 τοις εκατό τον Σεπτέμβριο σε 13,1 τοις εκατό τον Οκτώβριο.

Οι χώρες της Βαλτικής εξακολουθούν να πλήττονται περισσότερο. Ειδικότερα, η Εσθονία βιώνει τα υψηλότερα επίπεδα πληθωρισμού στην ευρωζώνη και έχει δει τον πληθωρισμό να αυξάνεται από έτος σε έτος από 6,8 τοις εκατό τον Οκτώβριο του 2021 σε 22,4 τον Οκτώβριο του 2022. Ο πληθωρισμός στη Λιθουανία έφτασε επίσης στο 22,0%, ενώ στη Λετονία μειώθηκε ελαφρά στο 21,8%.

Ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο εκτινάχθηκε ξανά στο 10,1% τον Οκτώβριο με τις τιμές των τροφίμων να έχουν τη μεγαλύτερη άνοδο, με ετήσιο ρυθμό 14,6%.

Ακολουθεί μια ματιά στο ποσοστό πληθωρισμού σε κάθε χώρα της Ευρώπης και όπως φαίνεται η Ελλάδα κινείται με ρυθμό πληθωρισμού 9,8%:

https://flo.uri.sh/visualisation/10041408/embed?auto=1

Πηγή euronews

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

spot_img

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πλαστικά καλαμάκια: Ποιος κοροϊδεύει ποιον; – Της Άννας Λεκατσά*

Επέμβαση διάσωσης του πλανήτη ξεκινώντας από τα πλαστικά καλάμια: "Η εγχείρηση πέτυχε αλλά ο ασθενής πέθανε..."

Ο κίνδυνος για την υγεία των καταναλωτών από απάτη τροφίμων – Περίπτωση χρήσης θειωδών στο κρέας

Διαχείριση κινδύνου παράνομης χρήσης θειωδών αλάτων σε παρασκευάσματα κρέατος.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα