Σάββατο, 2 Νοεμβρίου, 2024
20 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ποια η διαφορά των Pringles με τα κανονικά πατατάκια – Και δεν είναι μόνο το σχήμα

ΑρχικήΝέαΠοια η διαφορά των Pringles με τα κανονικά πατατάκια - Και δεν είναι μόνο το σχήμα
spot_img

Γιατί τα Pringles  λέγονται “crisps” και όχι “chips”.

To ερώτημα εάν τα Pringles είναι πατατάκια ή όχι, έχει πυροδοτήσει κατά καιρούς διάφορες συζητήσεις και μάλιστα προκάλεσε και την παρέμβαση του Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA)– το 1975, ο οποίος αποφάσισε πως η εταιρεία δεν μπορούσε να αποκαλεί τα Pringles πατατάκια με αποτέλεσμα η εταιρεία τελικά να σταματήσει να χρησιμοποιεί τον όρο. Στη Βρετανία το θέμα πήρε και δικαστική τροπή. Μάλιστα ήταν αίτημα της εταιρείας που παράγει τα Pringles να μην αποκαλούνται πατατάκια για να αποφύγει τον φόρο που είχε επιβληθεί στα πρόχειρα φαγητά μεταξύ των οποίων και τα πατατάκια. Όμως η δικαιοσύνη αποφάσισε πως αφού τα συστατικά έχουν ως βάση τις πατάτες είναι και πρέπει να λέγονται πατατάκια.

Αλλά ας πάρουμε το θέμα από την αρχή και η αρχή είναι το σχήμα τους. Πρόκειται για ομοιόμορφα κομμένα σνακ στοιβαγμένα με περισσή σπουδή το ένα πάνω στο άλλο, για να αποφευχθεί το σπάσιμο και να παραμείνουν ακέραια όσο και αν ταλαιπωρηθεί η συσκευασία.

Και πως κόβουν τις πατάτες τόσο ομοιόμορφα; Φυσικά κάτι τέτοιο είναι σχεδόν αδύνατο. Το σχήμα  αυτό (υπερβολικό παραβολοειδές) επιτυγχάνεται  αφού τα πατατάκια δεν είναι κομμένες πατάτες αλλά ένας πολτός από αφυδατωμένες πατάτες, φυτικά έλαια (ηλιοτρόπιο, φοινικέλαιο, καλαμπόκι), αλεύρι σίτου, καλαμποκάλευρο, ρυζάλευρο, μαλτοδεξτρίνη, γαλακτωματοποιητής (Ε471), αλάτι, χρωστική ουσία (αννάτο νορμπιξίνη).

Αυτή η “ζύμη” Pringle (σκεφτείτε κάτι σαν τον στιγμιαίο πουρέ) στη συνέχεια πιέζεται και μορφοποιείται σε ένα εξαιρετικά λεπτό φύλλο πριν κοπεί σε κομμάτια μεγέθους τσιπ. Στη συνέχεια διαχωρίζονται από τα υπολείμματα του φύλλου από ένα ειδικά σχεδιασμένο μηχάνημα. Αυτά τα τσιπς στη συνέχεια πιέζονται σε καλούπια για να τους δώσουν το χαρακτηριστικό τους σχήμα και μετά κινούνται μέσα από βραστό λάδι και τηγανίζονται για λίγα δευτερόλεπτα. Κατόπιν στεγνώνουν με αέρα, ψεκάζονται με γεύση σε σκόνη και τελικά αναποδογυρίζονται σε έναν πιο αργό ιμάντα μεταφοράς που τους επιτρέπει να στοιβάζονται. Μόλις ολοκληρωθούν, οι στοίβες τσιπς μεταφέρονται στη συνέχεια στα δοχεία τους, σφραγίζονται και αποστέλλονται στους πελάτες.

Αντίθετα τα συμβατικά πατατάκια περιέχουν πατάτες κομμένες σε λεπτές φέτες, που καμία δεν μοιάζει με την άλλη, φυτικά έλαια και αλάτι και ακόμα και αν προστίθενται διάφορες γεύσεις (ξύδι, BBQ, κέτσαπ κτλ) η κομμένη πατάτα είναι το βασικό και κυρίαρχο υλικό.

Μετά από όλα τα παραπάνω μόνο ο καταναλωτής μπορεί να αποφασίσει εάν τα Pringles είναι ή όχι πατατάκια. Αν και εφόσον τα προτιμά, δεν έχει και ιδιαίτερη σημασία.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Οι πρώτες εικόνες από την τελετή απονομής των βραβείων FEA – Φωτο

Πλήθος κόσμου αυτή την ώρα στην τελετή απονομής των βραβείων FoodExperts’ Awards του Cibum.

Αντίστροφη μέτρηση για τα FEA 2024, τον θεσμό επιβράβευσης της αριστείας στον κλάδο των τροφίμων

Όλα είναι έτοιμα για την τελετή απονομής που θα γίνει το Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2024 στo πλαίσιο της Food & Drinks by Detrop της HELEXPO στη Θεσσαλονίκη
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο