Γιατί οι ειδικοί συνιστούν τη μείωση της κατανάλωσης υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων.
Πολλά από τα τρόφιμα που απολαμβάνουμε καθημερινά, όπως τα κέικ, τα παγωτά και τα έτοιμα γεύματα, περιέχουν πρόσθετα που τα κάνουν να έχουν καλύτερη γεύση, να φαίνονται πιο ελκυστικά και να διαρκούν περισσότερο στα ράφια των καταστημάτων.
Αυτά τα πρόσθετα, που συχνά αποκαλούνται «αριθμοί Ε», περιλαμβάνουν γαλακτωματοποιητές, οι οποίοι συμβάλλουν στη βελτίωση της υφής ενός τροφίμου και στη διατήρηση της σταθερότητας των συστατικών. Ωστόσο, μια πρόσφατη μελέτη δείχνει ότι ορισμένα από αυτά τα πρόσθετα μπορεί να συνδέονται με καρδιακές παθήσεις, εγείροντας ανησυχίες σχετικά με την ασφάλειά τους. Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό The BMJ.
Στη μελέτη αυτή, ερευνητές στη Γαλλία παρακολούθησαν 95.442 ενήλικες, οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν γυναίκες, για επτά χρόνια κατά μέσο όρο. Κατά την έναρξη της μελέτης, κανένας από τους συμμετέχοντες δεν είχε καρδιακή νόσο.
Οι ερευνητές παρακολούθησαν λεπτομερώς τη διατροφή τους, σημειώνοντας τα πρόσθετα που υπήρχαν στα γεύματά τους. Κατέγραψαν επίσης τυχόν προβλήματα υγείας που σχετίζονται με την καρδιά, όπως καρδιακές προσβολές ή εγκεφαλικά επεισόδια, που εμφανίστηκαν κατά τη διάρκεια της περιόδου μελέτης.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι ορισμένα γαλακτωματοποιητικά, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων τύπων κυτταρίνης και λιπαρών οξέων, συνδέονταν με υψηλότερο κίνδυνο καρδιακής νόσου. Ένα άλλο πρόσθετο, το φωσφορικό τρισόξινο νάτριο, συνδέθηκε συγκεκριμένα με αυξημένο κίνδυνο στεφανιαίας νόσου.
Ενώ τα ευρήματα αυτά είναι ανησυχητικά, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε τους περιορισμούς της μελέτης. Οι περισσότεροι συμμετέχοντες ήταν γυναίκες και γενικά πιο μορφωμένοι, γεγονός που μπορεί να μην αντιπροσωπεύει τον ευρύτερο πληθυσμό.
Επιπλέον, η μελέτη δείχνει μόνο μια σύνδεση μεταξύ αυτών των προσθέτων και των καρδιακών παθήσεων- δεν αποδεικνύει ότι τα πρόσθετα προκαλούν άμεσα καρδιακά προβλήματα.
Εάν περαιτέρω έρευνα επιβεβαιώσει αυτά τα ευρήματα, θα μπορούσε να οδηγήσει σε σημαντικές αλλαγές στη βιομηχανία τροφίμων. Οι γαλακτωματοποιητές θεωρούνται επί του παρόντος ασφαλείς με βάση τα υπάρχοντα επιστημονικά στοιχεία.
Ωστόσο, ορισμένες παλαιότερες μελέτες έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι τα πρόσθετα αυτά μπορεί να διαταράξουν τα βακτήρια του εντέρου ή να προκαλέσουν φλεγμονή, τα οποία είναι γνωστοί παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις.
Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να σταματήσετε να τρώτε επεξεργασμένα τρόφιμα εντελώς; Όχι απαραίτητα. Οι ερευνητές τονίζουν ότι χρειάζονται περισσότερες μελέτες για να επιβεβαιωθούν αυτά τα αποτελέσματα. Ωστόσο, ίσως θα ήταν συνετό να δίνετε μεγαλύτερη προσοχή στο τι περιέχουν τα τρόφιμα που τρώτε.
Οι ειδικοί σε θέματα υγείας συνιστούν ήδη τη μείωση της κατανάλωσης υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων, τα οποία συχνά περιέχουν τέτοιου είδους πρόσθετα. Κάνοντας μικρές αλλαγές, όπως η προετοιμασία των γευμάτων στο σπίτι ή η επιλογή λιγότερο επεξεργασμένων επιλογών, θα μπορούσε να είναι ένα βήμα προς την καλύτερη υγεία της καρδιάς.
Για παράδειγμα, μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση αυγών με μέτρο μπορεί να συμβάλει στη μείωση του κινδύνου καρδιακής νόσου, ενώ ορισμένα συμπληρώματα βοτάνων θα μπορούσαν να επηρεάσουν τον καρδιακό ρυθμό. Η κατανόηση αυτών των κινδύνων μπορεί να σας δώσει τη δυνατότητα να κάνετε καλύτερες επιλογές για την ευημερία σας.
Συνοψίζοντας, αν και η μελέτη δεν δίνει οριστικές απαντήσεις, εγείρει σημαντικά ερωτήματα σχετικά με την ασφάλεια ορισμένων κοινών πρόσθετων τροφίμων. Το να παρακολουθείτε τις νέες έρευνες και να προσέχετε τι τρώτε είναι πρακτικοί τρόποι για να προστατεύσετε την καρδιά σας.