Τα Πολωνικά κοτόπουλα ευθύνονται για χιλιάδες τροφικές δηλητηριάσεις στην Ευρώπη και τη Μεγάλη Βρετανία.
Σύμφωνα με αποκλειστικό ρεπορτάζ του Γραφείου Ερευνητικής Δημοσιογραφίας (TBIJ) οι αρχές ασφάλειας τροφίμων της Βρετανίας, εξετάζουν το ενδεχόμενο απαγόρευσης ορισμένων πολωνικών προϊόντων πουλερικών ως απάντηση στις αυξανόμενες μολύνσεις από σαλμονέλα. Να σημειωθεί ότι μόνο το 2020 το σύστημα ανταλλαγής πληροφοριών για επικίνδυνα τρόφιμα της ΕΕ (RASFF) δέχθηκε 190 αναφορές για κοτόπουλα από την Πολωνία που είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός πουλερικών στην ΕΕ.
Το TBIJ λέει ότι ο FSA με επιστολή προς την ΕΕ και τις αρχές της Πολωνίας, επισημαίνει την αύξηση των κρουσμάτων σαλμονέλας από κοτόπουλα που εισάγονται από την Πολωνία και που τα τελευταία χρόνια έχουν προκαλέσει 2.680 ανθρώπινες μολύνσεις και αρκετούς θανάτους. Άλλες αναφορές ωστόσο κάνουν λόγο για περισσότερες από 4.000 σαλμονελώσεις μεταξύ 2020 και 2021 στη Βρετανία από πολωνικά πουλερικά.
Στην επιστολή οι βρετανοί αξιωματούχοι εκφράζουν την ανησυχία τους για την «αποτυχία αντιμετώπισης της νόσου σε μολυσμένο κρέας και αυγά που εξάγονται στο Ηνωμένο Βασίλειο… Λόγω των σημαντικών κινδύνων για τη δημόσια υγεία, εξετάζουμε τις επιλογές που έχουμε στη διάθεσή μας για την προστασία των καταναλωτών στο Ηνωμένο Βασίλειο». Στην επιστολή αναφέρεται επίσης πως θα εξετάσουν πιθανά «μέτρα διασφάλισης για τα επηρεαζόμενα προϊόντα».
Υπενθυμίζεται ότι ο FSA με επίσημες ανακοινώσεις έχει συστήσει στους καταναλωτές να προσέχουν στον χειρισμό των πουλερικών μετά τα κρούσματα σαλμονέλας από κοτόπουλα αναφέροντας «Η FSA βρίσκεται σε συζητήσεις με αξιωματούχους στην Πολωνία και την ΕΕ για να διασφαλίσει ότι λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη βελτίωση της ασφάλειας των πουλερικών και των αυγών που εισάγονται από την Πολωνία.»
Πριν από αυτό, η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) εξέδωσε προειδοποίηση που συνδέει περισσότερα από 330 κρούσματα ανθρώπινης σαλμονέλας με μολυσμένα πουλερικά το 2023. Τα περισσότερα από τα μολυσμένα δείγματα τροφίμων προέρχονταν από την Πολωνία. Μεταξύ αυτών που αρρώστησαν ήταν μικρά παιδιά και μωρά, με θύματα να ταυτοποιούνται στη Δανία, τη Γαλλία, την Ιρλανδία, την Ιταλία, την Ολλανδία, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Αυστρία – όπου ένα άτομο πέθανε.
Επίσης έρευνα του τηλεοπτικού σταθμού ITV, του Γραφείου Ερευνητικής Δημοσιογραφίας και της εφημερίδας The Guardian διαπίστωσε ότι η Asda, η Ιceland και η Lidl λαμβάνουν κατεψυγμένα προϊόντα κοτόπουλου από έναν Πολωνό προμηθευτή πουλερικών που συνδέεται με παλαιό ξέσπασμα της σαλμονέλας.