Προσοχή: Το άσπρο …μαυρίζει στη διαδικασία της ζύμωσης, από πρόσθετη τοξική μπογιά!
Στην προσπάθειά τους να τρώμε υγιεινά, πολλοί προτιμούν το μαύρο ψωμί από το λευκό. Αν και δεν υπάρχει μεγάλη διατροφική διαφορά, η μεγάλη ζήτηση έχει φέρει και τη… μεγάλη νοθεία!
Ο ανταγωνισμός ανάμεσα σε εκατοντάδες φούρνους και δεκάδες αλυσίδες που ξεφύτρωσαν σαν μανιτάρια και αντικατέστησαν τους παραδοσιακούς φούρνους στις γειτονιές, έχει διαμορφώσει μια νέα αγορά, από την οποία απουσιάζουν οι έλεγχοι και οι κανόνες, με αποτέλεσμα ο καταναλωτής να είναι και πάλι το μεγάλο θύμα.
- Δείτε ακόμη: Το υγιεινό σνακ με τα αντιγηραντικά θρεπτικά συστατικά που θα σας κάνει να φαίνεστε 10 χρόνια νεότεροι
- Δείτε ακόμη: Μεγάλος κίνδυνος εγκαυμάτων: Ανακαλούνται συστήματα σιδερώματος της PHILIPS – Σπάει ο ατμολέβητας κατά τη χρήση!
Οι μεγάλες αλυσίδες και πολλοί φούρνοι έχουν δημιουργήσει τεχνητή ζήτηση για το μαύρο ψωμί, το οποίο διαφημίζουν ως υγιεινό! Οι καταναλωτές αγοράζουν το μαύρο ψωμί και το πληρώνουν πανάκριβα, αλλά στην πραγματικότητα αυτό που παίρνουν, είναι… άσπρο που μαυρίζει στη διαδικασία της ζύμωσης, από πρόσθετη τοξική μπογιά.
«Τα προϊόντα μαύρου ψωμιού που κυκλοφορούν στο εμπόριο μπορεί να μην είναι τόσο υγιεινά όσο ισχυρίζονται», λέει ο διαιτολόγος Shikhar Kumari.
Στο ίδιο μήκος κύματος, η Jinal Patel, διαιτολόγος, εξηγεί ότι υπάρχουν παρασκευαστές που πουλούν λευκό ψωμί μεταμφιεσμένο σε μαύρο, χρησιμοποιώντας συχνά παραπλανητικές ετικέτες, λίστες συστατικών ή συσκευασίες.
- Δείτε ακόμα: Σαλμονέλα και σε δεύτερη μάρκα κατεψυγμένου γεύματος με γύρο σουβλάκι – Επείγουσα ανάκληση
- Δείτε ακόμη: Απόφαση Ανωτάτου Δικαστηρίου: Ακατάλληλο τρόφιμο; Θα αποζημιωθείς και για ηθική βλάβη από την παρασκευάστρια εταιρεία
«Αυτή η τακτική μάρκετινγκ μπορεί να έχει μεγάλο αντίκτυπο στην υγεία κάποιου όπως ξαφνική αύξηση βάρους, αυξήσεις σακχάρου στο αίμα , πεπτικά προβλήματα και ελλείψεις σε θρεπτικά συστατικά. Γι αυτό το λόγο καλό είναι να είμαστε διπλά προσεκτικοί όταν αγοράζουμε μαύρο ψωμί», λέει ο Patel.
Βεβαιωθείτε λοιπόν, ότι ελέγχετε πάντα τη λίστα συστατικών. «Αν το μαύρο ψωμί περιέχει ραφιναρισμένο αλεύρι αντί για αλεύρι ολικής αλέσεως, τότε είναι πολύ πιθανό να είναι ψεύτικο μαύρο ψωμί. Επιλέξτε ψωμιά με ελάχιστη περιεκτικότητα σε ζάχαρη και χωρίς τεχνητό χρώμα», συμβουλεύει η Patel.
- Δείτε ακόμη: «Δίαιτα OMAD»: Είναι σωστό να τρώμε μία φορά την ημέρα;
- Δείτε επίσης: Ο “ζωντανός κίνδυνος” του Χριστουγεννιάτικου δέντρου – Τραυματική εμπειρία οικογένειας
Συμπληρώνει μάλιστα ότι ένας από τους ευκολότερους και πιο αποτελεσματικούς τρόπους για να εντοπίσετε εάν το μαύρο ψωμί σας είναι ψεύτικο είναι να εξετάσετε προσεκτικά την υφή του.
«Το πραγματικό μαύρο ψωμί πρέπει να έχει πυκνή υφή να έχει την αίσθηση υγρού αλλά ταυτόχρονα να είναι σφιχτό. Από την άλλη πλευρά, το ψεύτικο μαύρο ψωμί ή το λευκό ψωμί είναι ελαφρύ και
έχει υφή σαν σφουγγάρι .