Κυριακή, Ιανουάριος 12, 2025
12.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ψεύτικο μαύρο ψωμί: Πως να το αναγνωρίσετε

ΑρχικήΝέαΨεύτικο μαύρο ψωμί: Πως να το αναγνωρίσετε
spot_img

Προσοχή: Το άσπρο …μαυρίζει στη διαδικασία της ζύμωσης, από πρόσθετη τοξική μπογιά!

Στην προσπάθειά τους να τρώμε υγιεινά, πολλοί προτιμούν το μαύρο ψωμί από το λευκό. Αν και δεν υπάρχει μεγάλη διατροφική διαφορά, η μεγάλη ζήτηση έχει φέρει και τη… μεγάλη νοθεία!

Ο ανταγωνισμός ανάμεσα σε εκατοντάδες φούρνους και δεκάδες αλυσίδες που ξεφύτρωσαν σαν μανιτάρια και αντικατέστησαν τους παραδοσιακούς φούρνους στις γειτονιές, έχει διαμορφώσει μια νέα αγορά, από την οποία απουσιάζουν οι έλεγχοι και οι κανόνες, με αποτέλεσμα ο καταναλωτής να είναι και πάλι το μεγάλο θύμα.

Οι μεγάλες αλυσίδες και πολλοί φούρνοι έχουν δημιουργήσει τεχνητή ζήτηση για το μαύρο ψωμί, το οποίο διαφημίζουν ως υγιεινό! Οι καταναλωτές αγοράζουν το μαύρο ψωμί και το πληρώνουν πανάκριβα, αλλά στην πραγματικότητα αυτό που παίρνουν, είναι… άσπρο που μαυρίζει στη διαδικασία της ζύμωσης, από πρόσθετη τοξική μπογιά.

«Τα προϊόντα μαύρου ψωμιού που κυκλοφορούν στο εμπόριο μπορεί να μην είναι τόσο υγιεινά όσο ισχυρίζονται», λέει ο διαιτολόγος Shikhar Kumari. Στο ίδιο μήκος κύματος, η Jinal Patel, διαιτολόγος, εξηγεί ότι υπάρχουν παρασκευαστές που πουλούν λευκό ψωμί μεταμφιεσμένο σε μαύρο, χρησιμοποιώντας συχνά παραπλανητικές ετικέτες, λίστες συστατικών ή συσκευασίες.

«Αυτή η τακτική μάρκετινγκ μπορεί να έχει μεγάλο αντίκτυπο στην υγεία κάποιου όπως ξαφνική αύξηση βάρους, αυξήσεις σακχάρου στο αίμα , πεπτικά προβλήματα και ελλείψεις σε θρεπτικά συστατικά. Γι αυτό το λόγο καλό είναι να είμαστε διπλά προσεκτικοί όταν αγοράζουμε μαύρο ψωμί», λέει ο Patel.

Βεβαιωθείτε λοιπόν, ότι ελέγχετε πάντα τη λίστα συστατικών. «Αν το μαύρο ψωμί περιέχει ραφιναρισμένο αλεύρι αντί για αλεύρι ολικής αλέσεως, τότε είναι πολύ πιθανό να είναι ψεύτικο μαύρο ψωμί. Επιλέξτε ψωμιά με ελάχιστη περιεκτικότητα σε ζάχαρη και χωρίς τεχνητό χρώμα», συμβουλεύει η Patel.

Συμπληρώνει μάλιστα ότι ένας από τους ευκολότερους και πιο αποτελεσματικούς τρόπους για να εντοπίσετε εάν το μαύρο ψωμί σας είναι ψεύτικο είναι να εξετάσετε προσεκτικά την υφή του.

«Το πραγματικό μαύρο ψωμί πρέπει να έχει πυκνή υφή να έχει την αίσθηση υγρού αλλά ταυτόχρονα να είναι σφιχτό. Από την άλλη πλευρά, το ψεύτικο μαύρο ψωμί ή το λευκό ψωμί είναι ελαφρύ και 
έχει υφή σαν σφουγγάρι .

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ποιο λάδι έχει τις περισσότερες δηλητηριώδεις μυκοτοξίνες – Ανάλυση 250 δειγμάτων

Για πρώτη φορά, έχουν θεσπιστεί από την ΕΕ ανώτατα...

Τοξικές ουσίες σε δημοφιλή εσώρουχα – Διεθνής μελέτη – Πως να ξεχωρίσετε ποια εσώρουχα δεν περιέχουν επικίνδυνα υλικά

Οι τοξικές ουσίες εντοπίστηκαν περισσότερο σε γνωστές μάρκες εσωρούχων που πωλούνται και στην Ελλάδα.

Ελληνικό γιαούρτι: Γιατί είναι καλύτερο από τα άλλα – Επιστημονική μελέτη

Οι παράγοντες που οδηγούν την αποδοχή και την καινοτομία στο ελληνικό γιαούρτι.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο