Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
13.5 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Έλληνες αγρότες: Οι διαρκείς αναθεωρήσεις της ΕΕ στέκονται εμπόδιο στην στρατηγική αντιμετώπισης των παρασίτων

ΑρχικήΝέαΈλληνες αγρότες: Οι διαρκείς αναθεωρήσεις της ΕΕ στέκονται εμπόδιο στην στρατηγική αντιμετώπισης των παρασίτων
spot_img

Ποιες οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι αγρότες στην Ελλάδα κατά την υλοποίηση της στρατηγικής αντιμετώπισης των παρασίτων.

Η στρατηγική αντιμετώπισης των παρασίτων στην Ελλάδα έχει στόχο την μακροπρόθεσμη πρόληψη των παρασίτων ή της βλάβης τους, μέσω ενός συνδυασμού τεχνικών που φροντίζει παράλληλα να διατηρούνται τα οικοσυστήματα ασφαλή και να χρησιμοποιούνται όσο το δυνατόν λιγότερα χημικά φυτοπροστατευτικά προϊόντα.

Η στρατηγική αυτή αποτελεί βασικό μέρος του Εθνικού Σχεδίου Δράσης της Ελλάδας για τα φυτοφάρμακα 2020 και μέρος της ευρύτερης περιβαλλοντικής ανάπτυξής της. Για την υλοποίησή της το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έχει υλοποιήσει διάφορες δράσεις, συμπεριλαμβανομένων κατευθυντήριων γραμμών για συγκεκριμένες καλλιέργειες και την παροχή ειδικών οδηγιών σε επαγγελματίες χρήστες φυτοφαρμάκων για αυτές.

Εκπρόσωπος  του αγροτικού συλλόγου Παγγαίου, ο οποίος εργάζεται ως αγρότης στην Καβάλα και τη Βόρεια Ελλάδα δήλωσε στην EURACTIV Greece  πως τα μέτρα που έθεσε το ΥΠΑΑΤ έχουν συμβάλει σημαντικά στην επιτυχία της ολοκληρωμένης διαχείρισης παρασίτων στην Ελλάδα.

Αλλά κατά τη γνώμη του, οι θετικές εξελίξεις δεν εμπόδισαν την εμφάνιση δυσκολιών στην εφαρμογή της ολοκληρωμένης διαχείρισης παρασίτων, οι οποίες πηγάζουν ως επί τω πλείστω από τους «στόχους και τη νέα νομοθεσία της ΕΕ».

Σύμφωνα με ανακοινώσεις του  υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γεώργιο Γεωργαντά,  σε πρόσφατη κοινοβουλευτική συζήτηση, οι ελληνικοί κλιματικοί στόχοι δεν μπορούν να αποκλίνουν από τους στόχους της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας.

Να σημειωθεί ότι ο ελληνικός στόχος είναι η μείωση της χρήσης φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων κατά 50% έως το 2030.

Αλλά το γεγονός ότι η ΕΕ αναθεωρεί συχνά τους κανονισμούς εμποδίζει την ομαλή επίτευξη αυτών των στόχων, καθώς ο κατάλογος των επιτρεπόμενων για χρήση φυτοφαρμάκων ενημερώνεται συνεχώς και αυτό συνεπάγεται τη διαρκή αντικατάσταση ορισμένων φυτοφαρμάκων που ήταν απαραίτητα για την στρατηγική αντιμετώπισης των παρασίτων από βιολογικά ή την πλήρη κατάργησή τους.

Αν και τα βιολογικά φυτοφάρμακα είναι μια φυσική λύση στα παράσιτα, αποτελούμενα από φυσικά υλικά και αποτελούν μια αγορά που αναμένεται να φτάσει τα 17,1 δισεκατομμύρια ευρώ έως το 2031 -σύμφωνα με στοιχεία της CropLife Europe- διαθέτουν παράλληλα ορισμένα κωλύματα, όπως  χαμηλότερη αποτελεσματικότητα από τα συμβατικά.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο