Τι μπορείς να κάνεις και πότε πρέπει να το πετάξεις χωρίς τύψεις
Φάγαμε, ήπιαμε αλλά περίσσεψε ένα σωρό αρνί σούβλας… Πόσες μέρες μπορεί να διατηρηθεί μετά το Πάσχα για να το καταναλώσουμε με ασφάλεια;
Στη συντήρηση του ψυγείου το ψητό αρνί μπορεί να διατηρηθεία από 2 έως 3 ημέρες, αν φυλάχθηκε σωστά, δηλαδή μέσα σε τάπερ, αεροστεγώς, και σε θερμοκρασία κάτω από 4°C. Μετά τις 3 μέρες, αυξάνεται ο κίνδυνος ανάπτυξης βακτηρίων (π.χ. σαλμονέλα, σταφυλόκοκκος κ.λπ.)
Στην κατάψυξη μπορεί να διατηρηθεί πολύ περισσότερο, έως και 2–3 μήνες αν μπήκε άμεσα μετά το Πάσχα, καλά τυλιγμένο ή σε σακουλάκι κατάψυξης. Αφού το ξεπαγώσεις, πρέπει να καταναλωθεί την ίδια μέρα και να μην ξανακαταψυχθεί.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Πόσες μέρες μετά το Πασχαλινό φαγοπότι μπορούμε να κάνουμε αξιόπιστες εξετάσεις αίματος;
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Γιατρός – influencer, 101 ετών αποκαλύπτει το μυστικό: Υπάρχει μόνο ένας τρόπος για να περάσεις υγιής τα 100!
Πότε να το πετάξεις χωρίς τύψεις:
- Αν μυρίζει περίεργα (ξινό ή «βαρύ»)
- Αν έχει αλλάξει χρώμα (γκρι ή πρασινωπό)
- Αν είναι γλιτσερό στην υφή
- Αν έμεινε εκτός ψυγείου >2 ώρες, ειδικά σε ζέστη
Αν έχεις ακόμα αρνί που σου φαίνεται ΟΚ,είσαι στη 2η ή 3η μέρα, και νιώθεις ότι αν βάλεις ακόμη και μία μπουκιά ακόμη στο στόμα σου θα σκάσεις τότε μπορείς είτε να το μαγειρέψεις εκ νέου (π.χ. με πατάτες, σούπα, πίτα) ή να το καταψύξεις άμεσα.