Πέμπτη, 12 Δεκεμβρίου, 2024
12.5 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Πόσο κόστισε ο πόλεμος στην Ουκρανία στην παγκόσμια οικονομία

ΑρχικήΝέαΠόσο κόστισε ο πόλεμος στην Ουκρανία στην παγκόσμια οικονομία
spot_img

Εκτός από ανθρώπινες ζωές ο πόλεμος έχει κοστίσει δισεκατομμύρια στην παγκόσμια οικονομία.

Πάνω από ένας χρόνος έχει περάσει από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και τα οικονομικά δεδομένα προμηνύονται δυσοίωνα. Σύμφωνα με μελέτη του πανεπιστημίου της Καλιφόρνια με επικεφαλής τον Adam Rose, καθηγητή ερευνητή στο USC Sol Price School of Public Policy και το Κέντρο για τον κίνδυνο και την οικονομική ανάλυση των απειλών και έκτακτων περιστατικών (CREATE), ο πόλεμος έχει κοστίσει, εκτός από ανθρώπινες ζωές, απώλεια ύψους 1,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην παγκόσμια οικονομία.

“Η απρόκλητη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει διαταράξει τις παγκόσμιες εμπορικές συναλλαγές και έχει επιπτώσεις σε πολλές χώρες όσον αφορά τις ελλείψεις και τις αυξήσεις των τιμών”, είπε ο Rose. Η μελέτη δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο περιοδικό Applied Economic Perspectives and Policy, της American Agricultural and Applied Economics Association.

     Η Ουκρανία είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας ηλιέλαιου στον κόσμο, ο τέταρτος μεγαλύτερος εξαγωγέας καλαμποκιού και ο πέμπτος μεγαλύτερος εξαγωγέας σιταριού. Ο πόλεμος εμπόδισε τη συγκομιδή και τη μεταφορά στις αγορές του κατά 20-30% των χειμερινών καλλιεργειών της Ουκρανίας από το 2021 και η ικανότητα των αγροτών να φυτέψουν καλλιέργειες για την ανοιξιάτικη και χειμερινή περίοδο φύτευσης το 2022 περιορίστηκε σοβαρά. Έχει προβλεφθεί ότι η πρώιμη συγκομιδή σιτηρών για το 2023 στην Ουκρανία θα μπορούσε να μειωθεί κατά 50%.

    Οι διαταραχές των ουκρανικών εξαγωγών σε σιτηρά και δημητριακά, έχουν οδηγήσει σε αυξήσεις τιμών ενισχύοντας την επισιτιστική κρίση και την οικονομική αβεβαιότητα σε ορισμένες χώρες, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη. Η παρούσα έρευνα έδειξε πως το μεγαλύτερο πλήγμα ήταν στην ίδια την Ουκρανική οικονομία, εξαρτώμενη σε μεγάλο βαθμό από τις εξαγωγές της, που μεταφράζεται σε μείωση του ΑΕΠ της κατα 860 εκ. δολάρια περίπου. Η Ρωσία από την άλλη που έχει μικρή εμπορική εξάρτηση από τον τομέα αυτό, υπέστη μείωση ΑΕΠ ύψους μόλις 4 εκ. δολαρίων. Μειώσεις του ΑΕΠ ύψους 573 εκ. δολαρίων προβλέπονται και από ασιατικές χώρες όπως η Κίνα, που εξαρτώνται από εξαγωγές σιτηρών τόσο από την Ουκρανία όσο και από τη Ρωσία. Ακολουθούν με μειώσεις, Αφρική, πρώην σοβιετική ένωση εν γενεί καθώς και Μέση Ανατολή. Αντιθέτως, χώρες όπως η Ινδία, ο Καναδάς και η Λατινική Αμερική αναμένεται να δουν αυξήσεις στο ΑΕΠ τους, αφού οι εξαγωγές σιτηρών τους έχουν γίνει ισχυρότερες, απόρροια του πλήγματος των Ουκρανικών σιτηρών.

    Η πληγή στην παγκόσμια οικονομία τον τελευταίο χρόνο, θα ήταν μεγαλύτερη κατά 590 εκ. δολάρια αν η συμφωνία για την εξαγωγή σιτηρών στη Μαύρη Θάλασσα δεν επέτρεπε στην Ουκρανία να μεταφέρει γεωργικά προϊόντα μέσω της Μαύρης Θάλασσας, δήλωσε ο συν-συγγραφέας της μελέτης Dan Wei, ερευνητικός συνεργάτης. καθηγητής στο USC Price School και ερευνητής CREATE.

“Ο οικονομικός αντίκτυπος θα είναι πολύ μεγαλύτερος όταν λάβουμε υπόψη άλλα εμπορεύματα, όπως η ενέργεια και τα μέταλλα. Ακόμη και τότε, οι παγκόσμιες επιπτώσεις δεν είναι πιθανώς σοβαρές. Θα μπορούσαν να γίνουν σοβαρότερες εάν ο πόλεμος διαρκέσει πολύ περισσότερο από ένα χρόνο”, είπε ο Rose.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

LIDL: Ελληνίδα μητέρα κινείται νομικά κατά του σουπερμάρκετ για τα επικίνδυνα γλυκά

Όλα τα επηρεαζόμενα προϊόντα έχουν αφαιρεθεί από το κατάστημα και προτρέπουμε όλους τους πελάτες που αγόρασαν το προϊόν να μην το καταναλώσουν, είπε η εταιρεία αλλά με καθυστέρηση

Σουπερμάρκετ: Ράφια γεμάτα με υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα με χρωστικές, γαλακτωματοποιητές, τεχνητές γεύσεις και πρόσθετα – Μελέτη

Στα σουπερμάρκετ τα περισσότερα τρόφιμα με πρόσθετα - Περισσότερες από τις μισές θερμίδες που καταναλώνονται στο σπίτι, προέρχονται από υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο