Βρέθηκε υπέρβαση των ορίων σε καρκινογόνες αφλατοξίνες κατά 767% και 1.565%!
Το Ευρωπαϊκό Σύστημα Ταχείας Ειδοποίησης για επικίνδυνα τρόφιμα RASFF ενημέρωσε 8 χώρες μεταξύ των οποίων και την Ελλάδα, για σοβαρό κίνδυνο από προϊόν που παρασκευάζεται στη Γερμανία. Το προϊόν, μετά από επίσημο έλεγχο στην αγορά και εργαστηριακή ανάλυση βρέθηκε να περιέχει καρκινογόνες αφλατοξίνες σε ποσότητες: για την Ολική αφλατοξίνη 34,7 μg/kg με μέγιστο όριο τα 4,0 μg/kg (ποσοστιαία υπέρβαση 767%) και για την πιο επικίνδυνη αφλατοξίνη Β1 33,3 μg/kg με μέγιστο όριο τα 2 μg/kg (ποσοστιαία υπέρβαση 1.565%).
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ελληνική εταιρεία έξτρα παρθένου ελαιολάδου το νοθεύει με πυρηνέλαιο – Καταγγελία στην Ευρώπη από την Αυστρία
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Σόγια και προϊόντα σόγιας : Επίσημη προειδοποίηση για σοβαρό κίνδυνο – Σύσταση να μην προσφέρεται και χρησιμοποιείται σε εστιατόρια!
Σύμφωνα με ανάλυση των ενημερώσεων RASFF τα τελευταία 26 χρόνια, oι ξηροί καρποί, τα προϊόντα ξηρών καρπών και οι σπόροι ήταν η κατηγορία τροφίμων που κοινοποιήθηκε περισσότερο για μόλυνση από αφλατοξίνες. Οι αφλατοξίνες (AF) είναι οι πιο κοινές καρκινογόνες και γονιδιοτοξικές μυκοτοξίνες και αποτελούν ευρέως διαδεδομένους χρόνιους κινδύνους για τα τρόφιμα. Πολλοί λόγοι ευθύνονται μαζί ή μεμονωμένα για την αύξηση της ανάπτυξης αφλατοξινών στις καλλιέργειες, συμπεριλαμβανομένων των κακών καλλιεργητικών πρακτικών, της ακατάλληλης ξήρανσης στον ήλιο και των υγρών συνθηκών μεταφοράς ή αποθήκευσης. Η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας τροφίμων EFSA που επαναξιολόγησε τις αφλατοξίνες το 2020 επιβεβαίωσε ότι είναι γονιδιοτοξικές και το AFB1 μπορεί να προκαλέσει ηπατοκυτταρικά καρκινώματα (HCC) στους ανθρώπους.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Πρόστιμο €246 σε πελάτισσα μεγάλου σουπερμάρκετ επειδή έφαγε ένα ραπανάκι ενώ ψώνιζε!
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Φέτα: Ο ΣΕΒΓΑΠ “γονάτισε” τον Αμερικανικό κολοσσό Lactalis – Τέλος στο σκανδαλώδες όνομα του προϊόντος “Athenos Feta”
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Μήπως είναι λίγο… αηδία; Το απρόσμενο συστατικό που προσθέτουν οι Σουηδοί στον καφέ τους για να βελτιώσουν τη γεύση και τα οφέλη

Πρόκειται για βρασμένους και αλατισμένους σπόρους καρπουζιού, που καταναλώνονται είτε ως ξηροί καρποί όπως οι ηλιόσποροι, είτε ως προσθήκη σε διάφορα τρόφιμα όπως γιαούρτια, σαλάτες και smoothie., Σύμφωνα με τις δημόσιες ειδοποιήσεις των Αρχών σε Γερμανία και Βέλγιο είναι μάρκας Zalin των 500gr. Οι Αρχές ζήτησαν από τους καταναλωτές να μην καταναλώσουν το προϊόν και να το επιστρέψουν στο σημείο πώλησης.
Οι σπόροι του καρπουζιού τρώγονται είτε ωμοί μαζί με την υπόλοιπη φέτα καρπουζιού, αλλά έχουν πολύ πιο ωραία γεύση όταν ψηθούν με λίγο αλάτι, ειδικά όταν πασπαλίζονται πάνω από μια καλοκαιρινή σαλάτα. Σε πολλές χώρες τρώγονται και ως ξηροί καρποί όπως οι ηλιόσποροι. Είναι επίσης εξαιρετικά θρεπτικοί (εάν δεν περιέχουν αφλατοξίνες) και πλούσιοι σε βιταμίνες και μέταλλα, όπως μαγνήσιο, σίδηρο, ψευδάργυρο, απαραίτητα λιπαρά οξέα και πρωτεΐνες.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Το μυστικό των εστιατορίων που κάνει τις ομελέτες πιο νόστιμες
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Η υπνική άπνοια συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο Πάρκινσον – Πώς μπορούμε να μειώσουμε τις πιθανότητες
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | 10 λάθη στο πρωινό που «σαμποτάρουν» την απώλεια βάρους