Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου, 2024
18.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Project Tyrel: δημιουργία τυροκομικού προϊόντος, από τα απόβλητα πυρηνε – λαιουργείων

ΑρχικήΝέαProject Tyrel: δημιουργία τυροκομικού προϊόντος, από τα απόβλητα πυρηνε - λαιουργείων
spot_img

cibum team

Το προφίλ της Μεσσηνιακής ΑΒΕΕ, μία εταιρεία που ιδρύθηκε το 1967 και από το 2006 μέχρι και σήμερα λειτουργεί ως πρότυπο οικολογικό πυρηνελαιουργείο με καινοτόμες τεχνολογικά λύσεις, έχει αναρτηθεί στην ηλεκτρονική σελίδα του ΕΣΠΑ και στο σκέλος που αφορά στα «παραδείγματα επιχειρήσεων» που έχουν χρηματοδοτηθεί.

Υπενθυμίζεται ότι η εταιρεία έχει χρηματοδοτηθεί μέσω του προγράμματος «ΕΡΕΥΝΩ-ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ-ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ».

Όπως αναφέρεται, με την βοήθεια των υποδομών παραλαβής και επεξεργασίας που διαθέτει σήμερα είναι σε θέση να παραλαμβάνει και να επεξεργάζεται τα απόβλητα των διφασικών ελαιοτριβείων του νομού, με τρόπο που οι εκπομπές στο περιβάλλον να μην ξεπερνούν τα θεσμοθετημένα όρια για τον ελαιουργικό τομέα.

Με γνώμονα την πολυετή εμπειρία και την εκτενή εξειδίκευση στο κομμάτι του ελαιολάδου, η εταιρεία στα πλαίσια του προγράμματος “ΕΡΕΥΝΩ-ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ-ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ” ανέπτυξε την εφαρμογή σύγχρονων, φιλικών προς το περιβάλλον «πράσινων» τεχνολογιών εκχύλισης για την επεξεργασία των υποπροϊόντων ελαιοποίησης της διφασικής ελαιοπυρήνας και την παραγωγή βιοδρατικών εκχυλισμάτων εμπλουτισμένων σε αντιοξειδωτικά συστατικά.

Επιπλέον, στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου Tyrel εξετάζεται η ενσωμάτωση φυτικών αντιοξειδωτικών σε προϊόντα τυροκομίας και η παραγωγή ενός καινοτόμου τυροκομικού προϊόντος, με βελτιωμένα χαρακτηριστικά και αυξημένη διάρκεια ζωής (υψηλή διατροφική αξία και ανθεκτικότητα έναντι ανεπιθύμητων αλλοιώσεων).

Συγκεκριμένα, τα υγρά απόβλητα των πυρηνελαιουργείων αν και έχουν υψηλό ρυπαντικό δυναμικό και δημιουργούν περιβαλλοντικά προβλήματα σε πλήθος περιοχών της χώρας, εντούτοις όμως αποτελούν πηγή πολύτιμων βιοδραστικών συστατικών.

Οι κυριότεροι στόχοι του προτεινόμενου έργου είναι τόσο η επεξεργασία και αξιοποίηση των υποπροϊόντων ελαιοποίησης της διφασικής ελαιοπυρήνας (κατσίγαρος), με την χρήση «πράσινων» τεχνολογιών εκχύλισης, όσο και η παραγωγή ενός καινοτόμου τυροκομικού προϊόντος υψηλής προστιθεμένης αξίας. Το προϊόν αυτό είναι εμπλουτισμένο με φαινολικά συστατικά υποπροϊόντων ελαιοποίησης, τα οποία λόγω των ισχυρών αντιοξειδωτικών και αντιμικροβιακών τους ιδιοτήτων, αναμένεται να δράσουν ως φυσικά συντηρητικά, εμποδίζοντας την ανάπτυξη ανεπιθύμητων μικροοργανισμών.

Η δράση συγχρηματοδοτείται από το ΕΠΑνΕΚ (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και από εθνικούς πόρους) και υλοποιείται μέσω της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης και Εφαρμογής Δράσεων στους τομείς Έρευνας, Τεχνολογικής Ανάπτυξης και Καινοτομίας (ΕΥΔΕ ΕΤΑΚ).

Η υλοποίηση του έργου TYREL συμβάλλει έμπρακτα στην μείωση του οργανικού φορτίου των ελαιουργικών αποβλήτων και στον περιορισμό της περιβαλλοντικής μόλυνσης που προκύπτει από την ανεξέλεγκτη διάθεσή τους στις εδαφοδεξαμενές.

Επιπλέον η παραγωγή πιστοποιημένων, καινοτόμων τυροκομικών προϊόντων με συστατικά από υποπροϊόντα ελιάς, θα αυξήσει την εξωστρέφεια των αγροδιατροφικών προϊόντων στις διεθνείς αγορές και θα δώσει το κίνητρο για ανάλογες δράσεις και σε άλλα γεωργικά υποπροϊόντα.

Τα αναμενόμενα οφέλη από την επιτυχή υλοποίηση του έργου TYREL είναι μεταξύ άλλων ο περιορισμός της περιβαλλοντικής μόλυνσης, η αύξηση της εξωστρέφειας των αγροδιατροφικών προϊόντων σε διεθνείς αγορές καθώς και το επιτυχημένο παράδειγμα της συνεργασίας του επιχειρηματικού τομέα με τον ακαδημαϊκό, στην συγκεκριμένη περίπτωση, της Μεσσηνιακής ΑΒΕΕ με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.
Πηγή: ΑΠΕ

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο