900 περιπτώσεις δηλητηρίασης τo 2021 στη Γαλλία από τα φύκια Ostreopsis.
Οι ανθοφορίες των μικροφυκών Ostreopsis έχουν προκαλέσει σχεδόν 900 περιπτώσεις δηλητηρίασης στις βασκικές ακτές της Γαλλίας από το 2021. Η Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων της Γαλλίας ANSES συνέστησε μια σειρά μέτρων για την προστασία των πληθυσμών που κινδυνεύουν περισσότερο, ιδίως των επαγγελματιών που εργάζονται στις παραλίες ή κοντά σε αυτές.
Το να είσαι μόλις λίγα μέτρα από την παραλία είναι αρκετό για να επηρεαστείς από τοξικές ανθίσεις μικροφυκών
Το Ostreopsis είναι ένα μικροσκοπικό φύκι τροπικής προέλευσης που έφτασε στη Μεσόγειο πριν από περίπου είκοσι χρόνια. Η γκάμα αυτού του μικροφύκους επεκτείνεται στη Γαλλία, με την παρουσία του να αναφέρεται στη βασκική ακτή τα τελευταία χρόνια. Οι ανθίσεις Ostreopsis εμφανίζονται κυρίως το καλοκαίρι , όταν οι θερμοκρασίες του νερού ξεπερνούν τους 20°C. Οι τοξίνες που παράγονται από το Ostreopsis μπορεί να προκαλέσουν δηλητηρίαση που οδηγεί σε συμπτώματα που μοιάζουν με γρίπη, ερεθισμό του δέρματος και προβλήματα στο στομάχι. Τα σημάδια εμφανίζονται λίγες ώρες μετά την επαφή με το μικροφύκη ή τις τοξίνες του και μετά εξαφανίζονται μέσα σε λίγες μέρες.
Η κύρια οδός έκθεσης είναι μέσω της εισπνοής σταγονιδίων από θαλασσινό νερό. Χρειάζεται μόνο να βρίσκεστε λίγα μέτρα από τη θάλασσα για να επηρεαστείτε.
Πώς μπορώ να καταλάβω αν υπάρχει άνθιση Ostreopsis;
Το Ostreopsis μπορεί να συσσωρευτεί στην επιφάνεια του νερού για να σχηματίσει «ανθίσεις». Αυτά μπορούν να δημιουργήσουν καφέ κηλίδες που καλύπτουν αρκετά τετραγωνικά μέτρα. Ωστόσο, αυτές οι κηλίδες μπορούν γρήγορα να εξαφανιστούν και το γεγονός ότι δεν είναι ορατές δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει κίνδυνος. Το μόνο διακριτικό σημάδι της παρουσίας μικροφυκών είναι η μεταλλική γεύση στο στόμα, ακόμα και μόνο με την εισπνοή και όχι με κατάποση.
Η έκθεση είναι μεγαλύτερη μεταξύ των εργαζομένων
Οι επαγγελματίες που εργάζονται σε ή κοντά σε παραλίες, όπως ναυαγοσώστες και εργαζόμενοι σε εστιατόρια, επηρεάζονται ιδιαίτερα. Η παρατεταμένη έκθεση στο Ostreopsis μπορεί να κάνει τα συμπτώματα να επιμείνουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Οι εργαζόμενοι θα πρέπει να ενθαρρύνονται να αναφέρουν αυτά τα συμπτώματα στους γιατρούς εργασίας τους . Ένα γενικό προληπτικό μέτρο θα μπορούσε να είναι η αναδιοργάνωση των ωρών εργασίας, για να περιοριστεί ο χρόνος που αφιερώνουν οι επαγγελματίες στις παραλίες κατά τη διάρκεια της ανθοφορίας του Ostreopsis . Η ANSES συνιστά επίσης τη χρήση προστατευτικού εξοπλισμού , κυρίως μάσκας και γαντιών, από τους υπεύθυνους για τη λήψη δειγμάτων νερού.
Ένα εργαλείο που βοηθά τις τοπικές αρχές να διαχειρίζονται καταστάσεις κινδύνου
Για την προστασία της υγείας των επαγγελματιών και των επισκεπτών στις παραλίες, ο Οργανισμός έχει διαθέσει έναν οδηγό αποφάσεων για τις τοπικές αρχές, ιδιαίτερα τους περιφερειακούς φορείς υγείας. Αυτό το εργαλείο συνιστά μέτρα που μπορούν να ληφθούν ανάλογα με τη συγκέντρωση των μικροφυκών στο νερό ή τον αριθμό των περιπτώσεων δηλητηρίασης που αναφέρθηκαν . Αυτά τα μέτρα κυμαίνονται από την ενημέρωση του κοινού, ιδιαίτερα των πληθυσμών που κινδυνεύουν και των επαγγελματιών, έως την απαγόρευση των θαλάσσιων σπορ και το κλείσιμο των παραλιών. « Τα άτομα με αναπνευστικά προβλήματα κινδυνεύουν περισσότερο να αναπτύξουν συμπτώματα », εξηγεί η Carole Catastini, η οποία συντόνισε την αξιολόγηση των ειδικών. ” Θα πρέπει να αποφεύγουν να βρίσκονται κοντά στην ακτή όταν υπάρχει άνθιση Ostreopsis .”
Η παρακολούθηση πρέπει να ενταθεί
Η ANSES συνιστά περαιτέρω την προσαρμογή της συχνότητας δειγματοληψίας νερού σύμφωνα με τη συγκέντρωση μικροφυκών. Οι έλεγχοι της ποιότητας των υδάτων κολύμβησης διενεργούνται συνήθως κάθε 15 ημέρες. Αυτή η συχνότητα θα μπορούσε να γίνει εβδομαδιαία ή ακόμα και καθημερινή όταν ανιχνευτεί Ostreopsis, προκειμένου να παρακολουθείται στενά η κατάσταση, η οποία μπορεί να αλλάξει σε λίγες μόνο ημέρες. « Ομοίως, δεν θα πρέπει να ελέγχουμε μόνο τις εποπτευόμενες παραλίες, όπως συμβαίνει αυτή τη στιγμή, αλλά και τις παραλίες όπου υπάρχουν θαλάσσια σπορ , είτε κολύμπι, σέρφινγκ είτε ιστιοπλοΐα », εξηγεί η Carole Catastini. « Γνωρίζουμε επίσης ότι η παρουσία του Ostreopsis μπορεί να είναι πολύ εντοπισμένη : μπορεί να βρεθεί στη μια άκρη της παραλίας αλλά όχι στην άλλη.Καθώς τα μικροφύκια αναπτύσσονται σε μακροφύκη (φύκια) πριν επιπλεύσει στην επιφάνεια, ο Οργανισμός συμβουλεύει επίσης τη λήψη δειγμάτων τόσο από το νερό όσο και από τον πυθμένα της θάλασσας.
Τι γίνεται με το φαγητό;
Σπάνιες περιπτώσεις τροφικής δηλητηρίασης έχουν αναφερθεί εκτός Ευρώπης, αλλά η σχέση με το Ostreopsis παραμένει αβέβαιη. Προληπτικά, οι ειδικοί συμβουλεύουν να μην συλλέγετε οστρακοειδή ή άλλα θαλασσινά όταν εμφανιστεί η άνθηση του Ostreopsis . « Τα ψάρια πρέπει να εκσπλαχνίζονται πριν καταναλωθούν, καθώς οι τοξίνες συσσωρεύονται στον πεπτικό σωλήνα », εξηγεί η Nathalie Arnich, η οποία συντόνισε επίσης την αξιολόγηση των ειδικών.
Για την προστασία της υγείας των καταναλωτών, η ANSES έχει θέσει μια κατευθυντήρια τιμή για τα οστρακοειδή , δηλαδή μια συγκέντρωση τοξινών που παράγονται από το Ostreopsis που δεν πρέπει να ξεπερνιέται σε αυτά τα προϊόντα.