Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
15.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Πρόσω Ολοταχώς για αύξηση στην τιμή της σοκολάτας παγκοσμίως

ΑρχικήΝέαΠρόσω Ολοταχώς για αύξηση στην τιμή της σοκολάτας παγκοσμίως
spot_img

Οι καταναλωτές θα πρέπει να προετοιμαστούν για μεγάλη αύξηση της τιμής προειδοποιούν αναλυτές.

Τον περασμένο χρόνο οι τιμές της σοκολάτας αυξήθηκαν κατά 14% ενώ μεταξύ των διαφορετικών ποικιλιών σοκολάτας, οι τιμές της μαύρης σοκολάτας είναι οι πιο αυξημένες. Και όπως φαίνεται η ανοδική πορεία δεν θα σταματήσει εδώ.

- Advertisement -

Σύμφωνα με το CNBC που επικαλείται στοιχεία της NielsenIQ και η ζάχαρη, βασικό συστατικό των προϊόντων σοκολάτας σημειώνει άνοδο των τιμών – ξεπερνώντας το υψηλό 11 ετών τον Απρίλιο. Ένα μεγάλο μέρος της παραγωγής μιας πλάκας σοκολάτας είναι και το βούτυρο κακάο, το οποίο έχει επίσης αυξηθεί κατά 20,5% σύμφωνα με τη βάση δεδομένων τιμών βασικών προϊόντων διατροφής Mintec.

Οι αναλυτές υποστηρίζουν πως οι τιμές της σοκολάτας θα αυξηθούν κι’ άλλο λόγω της μείωσης των αποθεμάτων κακάο η τιμή του οποίου την περασμένη βερομάδα εκτινάχθηκε στα 3.160 δολάρια ανά μετρικό τόνο — το υψηλότερο από τις 5 Μαΐου 2016.

Οι αυξήσεις στις τιμές οφείλονται στην μείωση της παραγωγής και κατ’ επέκταση και των αποθεμάτων, λόγω του φαινομένου Ελ Νίνιο που προκαλεί μειωμένες βροχοπτώσεις και ισχυρούς ανέμους στη Δυτική Αφρική όπου καλλιεργείται περισσότερο από το 60% της παγκόσμιας παραγωγής (Ακτή Ελεφαντοστού και Γκάνα).

Αυτό σημαίνει ότι τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης κακάο θα μπορούσαν να εκτιναχθούν πάνω από 3.600 δολάρια ανά μετρικό τόνο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του επικεφαλής αναλυτή έρευνας της S&P Global Commodity Insights Sergey Chetvertakov στο CNBC. Η Ευρώπη είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας σοκολάτας στον κόσμο και οι καταναλωτές θα πρέπει να είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν μεγάλες αυξήσεις μέσα στον επόμενο χρόνο. Μόνο εάν μειωθεί η ζήτηση, πράγμα απίθανο, ίσως οι τιμές παραμείνουν σταθερές είπε ο Chetvertakov.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Οδοντόκρεμες μολυσμένες με μόλυβδο και άλλα επικίνδυνα βαρέα μέταλλα – Δοκιμή σε 51 γνωστές μάρκες

Μια νέα έρευνα που διεξήχθη στις Ηνωμένες Πολιτείες αποκάλυψε ότι πολλές εμπορικές οδοντόκρεμες είναι μολυσμένες με μόλυβδο και άλλα επικίνδυνα βαρέα μέταλλα.

Aκτινοβολημένα τρόφιμα: Είναι ασφαλή ή πρέπει να τα αποφεύγουμε; – Πώς τα ξεχωρίζουμε

Η ακτινοβόληση τροφίμων είναι μια μέθοδος επεξεργασίας τροφίμων με ιονίζουσα ακτινοβολία που αποσκοπεί στην εξόντωση παθογόνων βακτηρίων

Ευρωπαϊκό μπλόκο σε ελληνικά μύδια λόγω μόλυνσης με κολοβακτηρίδια – Ειδοποίηση RASFF

Η γνωστοποίηση στην Ευρώπη έγινε από την Ιταλία μέσω RASFF, στις 18/04/2024, ύστερα από ελέγχους που έγιναν από κτηνιάτρους στην Puglia
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα