Κυριακή, 13 Απριλίου, 2025
16.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Πρόστιμο 230 χιλιάδων ευρώ σε εταιρεία ελαιολάδου για απάτη

ΑρχικήΝέαΑπάτη ΤροφίμωνΠρόστιμο 230 χιλιάδων ευρώ σε εταιρεία ελαιολάδου για απάτη
spot_img

Έκανε εξαγωγή λάδι που χαρακτήριζε ως έξτρα παρθένο ενώ δεν ήταν

Εταιρεία ελαιολάδου θα πρέπει να πληρώσει πρόστιμο 230 χιλιάδων ευρώ επειδή πούλησε στη Γαλλία το 2017 ένα λάδι με ετικέτα έξτρα παρθένο αλλά μετά από οργανοληπτική ανάλυση , διαπιστώθηκε ότι ήταν μολυσμένο από ταγγό λάδι και επομένως μπορούσε να πωληθεί μόνο ως άπλά παρθένο. Αυτό ήταν και το σκεπτικό του Δικαστηρίου της Φλωρεντίας που, στις 30 Ιανουαρίου, καταδίκασε την ισπανική εταιρεία Deoleo Global, ιδιοκτήτρια της μάρκας Carapelli, επιβεβαιώνοντας την κύρωση που είχε προηγουμένως επιβληθεί από το Υπουργείο Αγροτικής Πολιτικής.

- Advertisement -

Σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς, για να πωληθεί ένα λάδι ως εξαιρετικά παρθένο , εκτός από το ότι τηρεί διάφορες χημικές παραμέτρους , πρέπει να διαπιστωθεί ότι δεν παρουσιάζει ελαττώματα στην οργανοληπτική δοκιμή – τη δοκιμή πάνελ , που ρυθμίζεται από την κοινοτική νομοθεσία .

Το 2017, οι γαλλικές αρχές διαπίστωσαν το «ελάττωμα» σε μια παρτίδα περίπου 700 εκατοστών λαδιού και είχαν αναφέρει το θέμα στις ιταλικές αρχές. Στη συνέχεια, οι φορείς ελέγχου της Αγροτικής Πολιτικής έστειλαν επιθεωρητές στην Carapelli για να συλλέξουν μερικές φιάλες από την ίδια παρτίδα που αποστέλλεται στη Γαλλία. Από τις αναλύσεις που έγιναν στο εργαστήριο της Περούτζια του ίδιου υπουργείου, όπως προέκυψε από τη δοκιμή της Φλωρεντίας, «το εν λόγω λάδι, που υποβλήθηκε σε ανάλυση, διαπιστώθηκε ότι ήταν όντως ελαττωματικό» . Τα εποπτικά όργανα επέβαλαν πρόστιμο στην εταιρεία, η οποία στη συνέχεια άσκησε έφεση. Η Carapelli είχε ως υπερασπιστική γραμμή ότι έφταιγε η κακή διατήρηση των δειγμάτων.

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ παρθένου και έξτρα παρθένου;

Έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

Πρόκειται για το καλύτερο ελαιόλαδο, με την καλύτερη ποιότητα και με εξαιρετική γεύση και άρωμα. Λαμβάνεται κατευθείαν από τον καρπό της ελιάς. Χρησιμοποιούνται μόνο μηχανικές μέθοδοι σε συνθήκες που δεν υποβαθμίζουν το προϊόν και το οποίο δεν έχει υποστεί καμία άλλη χημική ή βιομηχανική επεξεργασία. Έχει φρουτώδη γεύση και άρωμα φρεσκοκομμένου ελαιόκαρπου. Δεν έχει κανένα οργανοληπτικό ελάττωμα. Η οξύτητά του εκφρασμένη σε ελαϊκό οξύ δεν ξεπερνά το 0,8%. Το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο χρησιμοποιείται ευρέως στην κουζίνα σε σαλάτες, ψητά, ζυμαρικά, λαχανικά, κρεατικά, κ.ά.

  • Παρθένο ελαιόλαδο

Είναι υποδεέστερο σε ποιότητα από το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο. Πρόκειται για ελαιόλαδο που μπορεί να παρουσιάζει κάποια οργανοληπτικά ελαττώματα, αλλά σε πολύ χαμηλό επίπεδο και δεν επηρεάζουν την ποιότητα. Λαμβάνεται κι αυτό κατευθείαν από τον καρπό της ελιάς, με μηχανικές μόνο μεθόδους σε συνθήκες που δεν υποβαθμίζουν το προϊόν και το οποίο δεν έχει υποστεί καμία άλλη χημική ή βιομηχανική επεξεργασία. Το παρθένο ελαιόλαδο έχει φρουτώδη γεύση και άρωμα. Η οξύτητά του εκφρασμένη σε ελαϊκό οξύ δεν πρέπει να ξεπερνά το 2%. Χρησιμοποιείται κι αυτό ευρέως στην κουζίνα, σε ορεκτικά όπως τα ποτηράκια ελαιόλαδου όπως και το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο. Η τιμή του παρθένου ελαιόλαδου είναι ελαφρώς χαμηλότερη από του έξτρα παρθένου.

Όλα τα τεστ έδειχναν ελάττωμα

Τον Ιούνιο του 2015 το περιοδικό για τους καταναλωτές ilsalvagente δημοσίευσε τα αποτελέσματα μιας δοκιμής σε 20 λάδια που πωλήθηκαν ως εξαιρετικά παρθένα, αλλά σε 9 περιπτώσεις η οργανοληπτική δοκιμή αποκάλυψε ότι ήταν απλά παρθένα. Ανάμεσά τους ήταν και το εν λόγω λάδι. Μετά τη δοκιμή, ο εισαγγελέας του Τορίνο, Raffaele Guariniello, άνοιξε φάκελο τον Νοέμβριο του 2015 με την υπόθεση της εμπορικής απάτης . Με τη βοήθεια της NAS, πήρε κι άλλες παρτίδες των ίδιων εμπορικών σημάτων της δοκιμής του περιοδικού και τα αποτελέσματα της δοκιμής κατέληξαν στο ίδιο συμπέρασμα: παρθένο λάδι που πωλείται ως εξαιρετικά παρθένο.

Παράλληλα, η Konsumer Italia κατέθεσε καταγγελία στην Αντιμονοπωλιακή Αρχή κατά των εμπλεκόμενων εμπορικών σημάτων. Η Εγγυητική Αρχή επέβαλε πρόστιμο 300 χιλιάδων ευρώ σε σειρά εταιρειών, συμπεριλαμβανομένης της Carapelli, το 2016, για παραπλανητική διαφήμιση και αθέμιτες εμπορικές πρακτικές.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Εκτεθήκαμε διεθνώς: Ελληνικό σκεύος ευθύνεται για δηλητηρίαση Γάλλου από μόλυβδο

Η Γαλλία ενημέρωσε το Ευρωπαϊκό RASFF για σοβαρό κίνδυνο από ελληνικό σκεύος

Ποια είναι η καλύτερη μαρινάδα για το κρέας σας – Τι αποκαλύπτει η επιστήμη για το μαρινάρισμα του κρέατος με οξέα

Μια σειρά πειραμάτων καταρρίπτει μύθους και επιβεβαιώνει ότι η επιλογή του σωστού οξέος μπορεί να κάνει τη διαφορά στην υφή, τη γεύση και τη ζουμερότητα του κρέατος.

Το φθηνό ψάρι στο “στόχαστρο” Οργανώσεων – Γιατί και ποιοι εξέδωσαν οδηγία να μην το τρώμε – Αντιδρά η ευρωπαϊκή Αλιεία

Η αλιευτική βιομηχανία της ΕΕ καταγγέλλει τη συμβουλή των ΜΚΟ προς τους καταναλωτές να σταματήσουν να αγοράζουν το ψάρι που αλιεύει ο στόλος της ΕΕ
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα