Τι διαπίστωσαν επιθεωρητές της Περιφέρειας κατά τη διάρκεια ελέγχου σε κρεοπωλείο στο Γαλάτσι
Νέο πρόστιμο επιβλήθηκε από την Περιφέρεια Αττικής σε κρεοπωλείο για τη γνωστή παράβαση η οποία έχει διαπιστωθεί πολλές φορές και σε κρεοπωλεία και σε σουπερμάρκετ που είναι όχι μόνο αγορανομική παράβαση, αλλά και θέμα ασφάλειας τροφίμων: Υπόλειμμα (από προηγούμενη κοπή) κιμά, σε μηχανή κοπής.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Επικίνδυνα βακτήρια σε σαμπουάν της Henkel – Προκαλεί γαστρεντερικές λοιμώξεις, πνευμονία, ακόμα και σήψη
Το cibum ως ιστότοπος -κυρίως- για την ασφάλεια τροφίμων, έχει ενημερώσει πολλές φορές για τους κινδύνους που εγκυμονούν, εάν ο κιμάς παραμείνει για πολύ ώρα σε θερμοκρασία δωματίου. Εάν οι παθογόνοι μικροοργανισμοί όπως σαλμονέλα, Escherichia coli (STECs), Campylobacter, Listeria monocytogenes και Staphylococcus aureus που προκαλούν σοβαρές τροφικές δηλητηριάσεις υπάρχουν ήδη στον ωμό κιμά (και που εξοντώνονται με το μαγείρεμα) παραμείνουν σε θερμοκρασία περιβάλλοντος, μπορούν να αναπτυχθούν με ραγδαίο ρυθμό: ένα βακτήριο (στις επικίνδυνες ζώνες θερμοκρασίας 4ο – 60ο C) μπορεί να πολλαπλασιαστεί σε 2.097.152 βακτήρια μέσα σε λίγες ώρες.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Σοβαρή μικροβιακή μόλυνση σε σαλάτες που πωλούνται σε μεγάλα σούπερ μάρκετ – Επείγουσα ανάκληση
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Δε «βάζει» μυαλό η Frito-Lay! Μετά τα Lay’s ανακαλούνται κι άλλα πατατάκια της, λόγω σοβαρού κινδύνου για την υγεία
Επιπλέον ο κιμάς είναι πιο επιρρεπής στη μόλυνση σε σύγκριση με τα ολόκληρα κομμάτια κρέατος. Εάν τα παθογόνα υπάρχουν όταν αλέθεται το κρέας, (για παράδειγμα στη μηχανή κιμά) τότε μεγαλύτερο μέρος της επιφάνειας του κρέατος εκτίθεται στα επιβλαβή βακτήρια. Γι αυτό και ο κιμάς θεωρείται τρόφιμο Υψηλής Επικινδυνότητας.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Σοκολάτα Ντουμπάι: Οι λόγοι που «τα σπάει» σε όλη την Ευρώπη
Υπάρχουν βέβαια και μηχανές κοπής ψυχόμενες, τις οποίες όμως δεν διαθέτουν όλα τα κρεοπωλεία. Σύμφωνα με τη νομοθεσία το ανώτατο όριο παρουσίας κιμά προηγούμενης κοπής είναι 100gr, προφανώς κατανοώντας την τεχνική δυσκολία πλήρους αφαίρεσης των υπολειμμάτων, εν ώρα εργασίας, από τις μηχανές κοπής. Επίσης είναι και θέμα παραπλάνησης του καταναλωτή, εάν διαλέγει ένα κομμάτι κρέας για άλεση και τελικά αγοράζει κρέας από προηγούμενη κοπή.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Η επιστήμη πίσω από τις ανακλήσεις – Δείτε πώς οι Οργανισμοί Δημόσιας Υγείας ανιχνεύουν τις εστίες μολύνσεως
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Έλληνας γυναικολόγος εξηγεί γιατί η καφεΐνη επιδεινώνει τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης
Το πρόστιμο επιβλήθηκε σε κρεοπωλείο στο Γαλάτσι, όταν οι ελεγκτές της Περιφέρειας σε έλεγχο στις 10 Μαρτίου, διαπίστωσαν ότι η μηχανή κοπής κιμά διέθετε υπόλειμμα βάρους 0,385kg. Δηλαδή υπερέβαινε το μέγιστο επιτρεπτό βάρος υπολείμματος κατά 0,285kg.
Οι καταναλωτές θα πρέπει να γνωρίζουν ότι για να διατηρηθούν τα επικίνδυνα βακτήρια σε χαμηλά επίπεδα στον κιμά πρέπει να αποθηκεύεται σε θερμοκρασία κάτω από 4ο C και να χρησιμοποιηθεί εντός δύο ημερών ή να μπει στην κατάψυξη. Να σημειωθεί ότι για να εξαλειφθούν εντελώς τα βακτήρια θα πρέπει ο κιμάς να μαγειρεύεται σε ελάχιστη εσωτερική θερμοκρασία 70ο C για να παραμείνει ασφαλής. Ακολουθεί η ανακοίνωση επιβολής προστίμου, όπως δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας Αττικής.
