Κυριακή, 30 Μαρτίου, 2025
14.1 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Πρόστιμο σε κρεοπωλείο στο Γαλάτσι – Θέμα ασφάλειας Τροφίμων

ΑρχικήΝέαΠρόστιμο σε κρεοπωλείο στο Γαλάτσι - Θέμα ασφάλειας Τροφίμων
spot_img

Τι διαπίστωσαν επιθεωρητές της Περιφέρειας κατά τη διάρκεια ελέγχου σε κρεοπωλείο στο Γαλάτσι

Νέο πρόστιμο επιβλήθηκε από την Περιφέρεια Αττικής σε κρεοπωλείο για τη γνωστή παράβαση η οποία έχει διαπιστωθεί πολλές φορές και σε κρεοπωλεία και σε σουπερμάρκετ που είναι όχι μόνο αγορανομική παράβαση, αλλά και θέμα ασφάλειας τροφίμων: Υπόλειμμα (από προηγούμενη κοπή) κιμά, σε μηχανή κοπής.

- Advertisement -

Το cibum ως ιστότοπος -κυρίως- για την ασφάλεια τροφίμων, έχει ενημερώσει πολλές φορές για τους κινδύνους που εγκυμονούν, εάν ο κιμάς παραμείνει για πολύ ώρα σε θερμοκρασία δωματίου. Εάν οι παθογόνοι μικροοργανισμοί όπως σαλμονέλα, Escherichia coli (STECs), Campylobacter, Listeria monocytogenes και Staphylococcus aureus που προκαλούν σοβαρές τροφικές δηλητηριάσεις υπάρχουν ήδη στον ωμό κιμά (και που εξοντώνονται με το μαγείρεμα) παραμείνουν σε θερμοκρασία περιβάλλοντος, μπορούν να αναπτυχθούν με ραγδαίο ρυθμό: ένα βακτήριο (στις επικίνδυνες ζώνες θερμοκρασίας 4ο – 60ο C) μπορεί να πολλαπλασιαστεί σε 2.097.152 βακτήρια μέσα σε λίγες ώρες.

Επιπλέον ο κιμάς είναι πιο επιρρεπής στη μόλυνση σε σύγκριση με τα ολόκληρα κομμάτια κρέατος. Εάν τα παθογόνα υπάρχουν όταν αλέθεται το κρέας, (για παράδειγμα στη μηχανή κιμά) τότε μεγαλύτερο μέρος της επιφάνειας του κρέατος εκτίθεται στα επιβλαβή βακτήρια.  Γι αυτό και ο κιμάς θεωρείται τρόφιμο Υψηλής Επικινδυνότητας.

 Υπάρχουν βέβαια και μηχανές κοπής ψυχόμενες, τις οποίες όμως δεν διαθέτουν όλα τα κρεοπωλεία. Σύμφωνα με τη νομοθεσία το ανώτατο όριο παρουσίας κιμά προηγούμενης κοπής είναι 100gr, προφανώς κατανοώντας την τεχνική δυσκολία πλήρους αφαίρεσης των υπολειμμάτων, εν ώρα εργασίας, από τις μηχανές κοπής. Επίσης είναι και θέμα παραπλάνησης του καταναλωτή, εάν διαλέγει ένα κομμάτι κρέας για άλεση και τελικά αγοράζει κρέας από προηγούμενη κοπή.

Το πρόστιμο επιβλήθηκε σε κρεοπωλείο στο Γαλάτσι, όταν οι ελεγκτές της Περιφέρειας σε έλεγχο στις 10 Μαρτίου, διαπίστωσαν ότι η μηχανή κοπής κιμά διέθετε υπόλειμμα βάρους 0,385kg. Δηλαδή υπερέβαινε το μέγιστο επιτρεπτό βάρος υπολείμματος κατά 0,285kg.

Οι καταναλωτές θα πρέπει να γνωρίζουν ότι για να διατηρηθούν τα επικίνδυνα βακτήρια σε χαμηλά επίπεδα στον κιμά πρέπει να αποθηκεύεται σε θερμοκρασία κάτω από 4ο C και να χρησιμοποιηθεί εντός δύο ημερών ή να μπει στην κατάψυξη. Να σημειωθεί ότι για να εξαλειφθούν εντελώς τα βακτήρια θα πρέπει ο κιμάς να μαγειρεύεται σε ελάχιστη εσωτερική θερμοκρασία 70ο C για να παραμείνει ασφαλής. Ακολουθεί η ανακοίνωση επιβολής προστίμου, όπως δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας Αττικής.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Τι γίνεται με τα πατατάκια; Νέα ανάκληση δημοφιλούς μάρκας

Γιατί συμβαίνουν τόσες πολλές ανακλήσεις σε πατατάκια τους τελευταίους μήνες;

Νέα αποκάλυψη για το πιο δημοφιλές γλυκαντικό – Οδηγεί και σε αθηροσκλήρωση!

Το αμφιλεγόμενο γλυκαντικό εκτός από τις κατηγορίες για πρόκληση καρκίνου αντιμετωπίζεται και ως αιτία καρδιαγγειακής νόσου σύμφωνα με νέα μελέτη
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα