Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
15.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Πρόστιμο στο Lidl Κορίνθου – Στο ράφι αλλαντικά με περασμένη ημερομηνία Best Before

ΑρχικήΝέαΠρόστιμο στο Lidl Κορίνθου - Στο ράφι αλλαντικά με περασμένη ημερομηνία Best Before
spot_img

Περίληψη πράξης επιβολής διοικητικού προστίμου σε εφαρμογή του ν.4177/201 σε σουπερμάρκετ Lidl στο 1ο ΧΛΜ Κορίνθου – Εξαμιλίων.

Με την υπ. αριθ. πρωτ.: 109481/09.04.2024 Απόφαση του Aναπληρωτή Προϊσταμένου της Διεύθυνσης
Ανάπτυξης Π.Ε. Κορινθίας επιβλήθηκε στην επιχείρηση «ΛΙΝΤΛ ΕΛΛΑΣ & ΣΙΑ Ο.Ε., ΧΟΝΔΡΙΚΟ & ΛΙΑΝΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ- ΕΙΣΑΓ.ΕΞΑΓ.& ΔΙΑΝΟΜΗ ΕΙΔΩΝ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ & ΟΙΚΙΑΚΗΣ ΧΡΗΣΗΣ», που έχει έδρα στην ΒΙ.ΠΕ. ΘΕΣΑΛΛΟΝΙΚΗΣ ΔΑ 13 ΟΤ 31 ΤΚ.57022
ΣΙΝΔΟΣ για το υποκατάστημα, (ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑ 821) που βρίσκεται στο 1ο ΧΛΜ Κορίνθου – Εξαμιλίων
με ΤΚ 20100 και Α.Φ.Μ. 093683423 ΔΟΥ Νέας Ιωνίας Θεσσαλονίκης, διοικητικό πρόστιμο 5.000 €, διότι κατά τον έλεγχο που πραγματοποιήθηκε στις 02.04.2024
διαπιστώθηκαν οι εξής παραβάσεις:
1) Στο προϊόν «Dulano σαλάμι αέρος από κρέας πουλερικών» 130gr, με ημερομηνία λήξης 31.03.2024,
ενώ είχε παρέλθει η ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας, δεν πωλούνταν σαφώς διαχωρισμένο από
τα άλλα τρόφιμα και δεν έφερε πινακίδα που να αναγράφονταν, με κεφαλαία γράμματα, η φράση
«ΤΡΟΦΙΜΑ ΠΕΡΑΣΜΕΝΗΣ ΔΙΑΤΗΡΗΣΙΜΟΤΗΤΑΣ», κατά παράβαση της παρ. 1 του άρθρου 13 της υπ΄
αριθμ. 91354/17 (ΦΕΚ 2983 Β/30-08-2017): Κωδικοποίηση Κανόνων Διακίνησης και Εμπορίας Προϊόντων
και Παροχής Υπηρεσιών (Κανόνες ΔΙ.Ε.Π.Π.Υ).
2) Τα προϊόντα α) «IFANTIS FOUANTRE ζαμπόν καπνιστό» 300gr β) «επιδόρπιο Milbona High Protein,
γιαούρτι με φρούτα» 200gr και γ) «Milbona High Protein γιαούρτι» 200gr, δεν έφεραν την πληροφορία
που παρέχεται από τον έμπορο προς τον καταναλωτή σχετικά με την τιμή του προϊόντος που διατίθεται
προς πώληση να περιέχεται σε πινακίδες ή ετικέτες ή άλλα αντίστοιχα μέσα πληροφόρησης που είναι
τοποθετημένα επί του προϊόντος ή δίπλα σε αυτό με τρόπο που να είναι άμεσα αντιληπτή από τον
καταναλωτή η σύνδεση μεταξύ της παρεχόμενης πληροφορίας και του προϊόντος, κατά παράβαση της
παρ. 2 του άρθρου 2Α της υπ.αρ.91354/24-08-2017 Υπουργικής Απόφασης «Κανόνες ΔΙ.Ε.Π.Π.Υ.», όπως
τροποποιήθηκε με την υπ. αριθμ. 35952/2023 (ΦΕΚ 2542 Β/18-4-2023) Υπουργική Απόφαση με την
προσθήκη του Κεφαλαίου 1Α, σε συνδυασμό με τις διατάξεις του αρ. 7 του ν.4177/2013.

Οι κανόνες ΔΙΕΠΠΥ για αυτές τις παραβάσεις

Σύμφωνα με τους κανόνες ΔΙΕΠΠΥ, επιτρέπεται η διάθεση τροφίμων στα οποία έχει παρέλθει η ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας και όχι αυτών στα οποία έχει παρέλθει η τελική ημερομηνία ανάλωσης (ευαλοίωτα), με τον όρο ότι αυτά θα πωλούνται σαφώς διαχωρισμένα από τα άλλα τρόφιμα και σε πινακίδα που θα αναρτάται σε αυτά, θα αναγράφεται, με κεφαλαία γράμματα, η φράση «ΤΡΟΦΙΜΑ ΠΕΡΑΣΜΕΝΗΣ ΔΙΑΤΗΡΗΣΙΜΟΤΗΤΑΣ».

Τέλος ο σχετικός κανονισμός, λέει πως η πληροφορία που παρέχεται από τον έμπορο προς τον καταναλωτή σχετικά με την τιμή του προϊόντος που διατίθεται προς πώληση περιέχεται σε πινακίδες ή ετικέτες ή άλλα αντίστοιχα μέσα πληροφόρησης που είναι τοποθετημένα επί του προϊόντος ή δίπλα σε αυτό με τρόπο που να είναι άμεσα αντιληπτή από τον καταναλωτή η σύνδεση μεταξύ της παρεχόμενης πληροφορίας και του προϊόντος.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο