Ένα στα δέκα δείγματα σιτηρών και αλεύρων που αναλύθηκαν είχαν προσβολές από έντομα
Τα ζωικά είδη που επιτίθενται στα τρόφιμα μετά τη συγκομιδή, κατά τη μεταφορά και κατά την αποθήκευση αναφέρονται ως παράσιτα αποθήκευσης. Επειδή είναι δύσκολο να τα δει κανείς με γυμνό μάτι και μπορεί να πολλαπλασιαστούν εξαιρετικά γρήγορα, τα έντομα προκαλούν τεράστια ζημιά στη βιομηχανία μέσω προσβολών σε ανελκυστήρες σιτηρών, σιλό και αποθηκευτικούς χώρους. Τα αποθηκευμένα παράσιτα του προϊόντος βρίσκουν στη συνέχεια τον δρόμο τους στα ιδιωτικά νοικοκυριά μέσω μολυσμένων προϊόντων. Οι χάρτινες σακούλες και οι λεπτές πλαστικές μεμβράνες δεν αποτελούν εμπόδιο για τα έντομα. Κοινοί εκπρόσωποι περιλαμβάνουν: Β. το σκαθάρι των σιτηρών (Sitophilus granarius) και ο σκόρος των σιτηρών ή του αλευριού (Nemapogon granellus & Ephestia kuehniella).
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Lidl Fi: Ανακαλούνται δύο προϊόντα λόγω σαλμονέλας – Πώς μία μολυσμένη πρώτη ύλη προκαλεί ντόμινο ανακλήσεων
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Γιατί ο ΕΦΕΤ δεν δίνει τα στοιχεία των εταιρειών τροφίμων που πουλάνε μη ασφαλή τρόφιμα;
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ελλάδα: Κατασχέθηκαν 11 τόνοι σάπιου και ακατάλληλου κρέατος από αποθήκες και ελληνικά εστιατόρια (Δείτε Φωτογραφίες)
Το 2024, το Γραφείο Χημικών και Κτηνιατρικών Ερευνών της Γερμανίας, CVUA Sigmaringen, εξέτασε συνολικά 266 δείγματα για παράσιτα, μεταξύ άλλων. Αυτά περιελάμβαναν 76 δείγματα σιτηρών (π.χ. σιτάρι, σίκαλη, καλαμπόκι και κόκκους ρυζιού), 125 αλεύρι, 37 μείγματα ψησίματος και 28 δείγματα μούσλι. Σε 27 από αυτά τα δείγματα βρέθηκαν ζωντανά ή νεκρά παράσιτα, κομμάτια σκαθαριού και/ή ιστοί καλυμμένοι με κόπρανα προνυμφών. Περιττώματα τρωκτικών υπήρχαν σε δύο δείγματα δημητριακών. Επιπλέον, σε δείγμα καταγγελίας «λευκού ψωμιού κουτιού», σκούρα ξένα σώματα που ψήθηκαν στο ψωμί εντοπίστηκαν ως περιττώματα τρωκτικών. Συνολικά 30 δείγματα αξιολογήθηκαν ως ακατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση. Ευτυχώς, δεν εντοπίστηκαν σημάδια παρασίτων στα 28 δείγματα μούσλι.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | McDonald’s: Αντιδράσεις για την έξτρα χρέωση για την κέτσαπ!
Όπως φαίνεται στο σχήμα η μεγαλύτερη προσβολή εντοπίστηκε σε δείγματα αλεύρων, και ακολουθούν τα έτοιμα μείγματα για ψήσιμο, άλλοι κόκκοι δημητριακών, ρύζι και διάφορα άλλα προϊόντα
Ανίχνευση, έλεγχος & πρόληψη
Η προσβολή ενός προϊόντος μπορεί να αναγνωριστεί από μικρές τρύπες στη χάρτινη/πλαστική σακούλα του προϊόντος. Εάν είναι ήδη ορατοί ιστοί, προνύμφες ή σκαθάρια, η τροφή πρέπει να πεταχτεί αμέσως. Τα ντουλάπια στα οποία φυλάσσονταν τα τρόφιμα πρέπει να αδειάζονται εντελώς και να καθαρίζονται σωστά. Οι ρωγμές που είναι δύσκολο να προσπελαστούν θα πρέπει να καθαρίζονται όσο το δυνατόν καλύτερα με ηλεκτρική σκούπα.
Τρόφιμα που δεν φαίνεται να έχουν μολυνθεί θα πρέπει να φυλάσσονται στην κατάψυξη για περίπου τρεις ημέρες. Για να αποφευχθεί η εμφάνιση μόλυνσης στο νοικοκυριό σας, τα προϊόντα θα πρέπει να μεταφέρονται σε αεροστεγή δοχεία αμέσως μετά την αγορά. Τα δημητριακά ολικής αλέσεως πρέπει να εξετάζονται για μικρές τρύπες τροφοδοσίας. Αν χρησιμοποιήσετε αλεύρι ή ψιλό σιμιγδάλι, καλό είναι να κοσκινίσετε το φαγητό από πριν. Αυτό σημαίνει ότι οι ιστοί, οι προνύμφες και τα σκαθάρια γίνονται ορατά πριν από την αποθήκευση. Σε χάρτινες συσκευασίες, η πτυχή θα πρέπει να ελέγχεται μετά την έκχυση του προϊόντος,. Δεδομένου ότι τα έντομα αισθάνονται “άνετα” σε ένα υγρό και ζεστό περιβάλλον, συνιστάται η αποθήκευση της τροφής σε δροσερό και ξηρό μέρος.
Σκαθάρι σιτηρών
Το σκαθάρι των κόκκων είναι περίπου 2,5 έως 5 mm, σκούρο καφέ και χωρίς φτερά. Είναι ιδιαίτερα αναγνωρίσιμο από τον κορμό του στο κεφάλι του, τον οποίο χρησιμοποιεί για να ανοίξει τρύπες σε κόκκους. Ένα θηλυκό μπορεί να γεννήσει έως και 200 αυγά σε ένα τρυπημένο κόκκο. Η ανάπτυξη από το αυγό στην προνύμφη και τη νύμφη στο γεμάτο ζώο λαμβάνει χώρα εξ ολοκλήρου στο σιτάρι και επομένως δεν είναι ορατή με γυμνό μάτι. Ανάλογα με τη θερμοκρασία περιβάλλοντος, ο χρόνος ανάπτυξης έως ότου το ζώο μεγαλώσει μπορεί να διαρκέσει από 30 έως 150 ημέρες.
Τα σκαθάρια των σιτηρών προκαλούν μεγάλη ζημιά στη βιομηχανία επειδή αναπαράγονται εξαιρετικά γρήγορα. Εάν η προσβολή είναι σοβαρή, η θερμοκρασία και η υγρασία αυξάνονται ως αποτέλεσμα της δραστηριότητας των σκαθαριών, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επακόλουθες ζημιές που προκαλούνται από άλλα αποθηκευμένα παράσιτα και μούχλα. Τα έντομα, που φοβούνται το φως, βρίσκονται κυρίως σε αποθηκευμένα σιτηρά. Εάν τα σκαθάρια φτάσουν να φαίνονται στο φως, μπορεί να υποτεθεί ότι υπάρχει υπερβολική προσβολή μέσα στο σωρό των σιτηρών.
Σκόρος δημητριακών ή αλεύρων
Το άνοιγμα των φτερών ενός σκόρου δημητριακών ή αλεύρων μπορεί να είναι έως και 25 mm. Ένα θηλυκό γεννά έως και 200 αυγά απευθείας πάνω στο προϊόν. Η πλειοψηφία της ζημιάς δεν προκαλείται από το ώριμο ζώο, αλλά από τον πρόδρομό του, την κάμπια. Οι κάμπιες μολύνουν το αλεύρι, τα δημητριακά και τα αρτοσκευάσματα μέσω της διατροφής, των νυμφών και των περιττωμάτων. Η προσβολή είναι σχετικά εύκολο να ανιχνευθεί επειδή το προϊόν διαποτίζεται από λεπτά νήματα ιστού ή με μεγάλα συσσωματώματα ιστού. Μεταξύ άλλων, μια προσβολή μπορεί εύκολα να αναγνωριστεί όταν οι κόκκοι είναι δικτυωμένοι με νήματα ιστού στην άκρη της συσκευασίας. Επιπλέον, η πτυχή της χάρτινης συσκευασίας θα πρέπει πάντα να ελέγχεται για ιστούς.
Εικόνες CVUA Sigmaringen