Δευτέρα, 15 Αυγούστου, 2022
24 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ψήφισμα ίδρυσης ακαδημαϊκού τμήματος Σπουδών Ελληνικής Γαστρονομίας

ΑρχικήΝέαΨήφισμα ίδρυσης ακαδημαϊκού τμήματος Σπουδών Ελληνικής Γαστρονομίας
spot_img

cibum team


  Διαδικτυακό ψήφισμα, με το οποίο ζητούν από την κυβέρνηση και το υπουργείο Παιδείας, την ίδρυση ενός ανώτερου εκπαιδευτικού ιδρύματος με αντικείμενο τις σπουδές πάνω στην ελληνική γαστρονομία, δημιούργησαν εξέχουσες προσωπικότητες της γαστρονομίας, της εστίασης και της επιστήμης μεταξύ των οποίων ο Σωτήρης Ευαγγέλου Executive chef, ο Ιωάννης Καρακάσης Master of wine, ο Ηλίας Μαμαλάκης chef, ο Dr. Θωμάς Σαββίδης Καθηγητής Βιολογίας του ΑΠΘ, η Σοφία Ουργαντζίδου chef και ο Μανώλης Παπουτσάκης Executive chef

Με το ψήφισμα ζητούν την υποστήριξη των πολιτών, αναφέροντας:

Θεωρούμε πως μια τέτοια πρωτοπόρα για τα ελληνικά δεδομένα ακαδημαϊκή θέσπιση θα ανοίξει δρόμους για την περαιτέρω καταγραφή και ανάπτυξη της ελληνικής κουζίνας, του ελληνικού τουρισμού και της ελληνικής οικονομίας και προτείνουμε η όλη προσπάθεια να γίνει υπό την αιγίδα της ελληνικής Προεδρίας της Δημοκρατίας, η οποία φαίνεται να υποστηρίζει την ελληνική μας γαστρονομική ταυτότητα με ευαισθησία και που με το κύρος της θα μπορούσε να εξασφαλίσει μια πιο εύκολη προώθηση και υλοποίηση μιας τέτοιας σημαντικής προσπάθειας.

Όλο και περισσότερο στις μέρες μας γίνεται φανερό το πόσο σημαντική είναι η γαστρονομία ως τομέας που μπορεί να βοηθήσει καίρια στην οικονομική και πολιτιστική ανάπτυξη της χώρας μας. Τα παραδείγματα που έχουμε από το εξωτερικό (Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Τουρκία κ.α.) επιβεβαιώνουν το περιεχόμενο αυτής της συζήτησης και η ανάγκη ενίσχυσης της ελληνικής γαστρονομίας αποκτά πια επιτακτικό χαρακτήρα.

Η ελληνική γαστρονομία συνδέεται με τα ελληνικά προϊόντα, την ιστορία, την παραγωγή, τη διάθεση και την επεξεργασία τους, με τις τοπικές μαγειρικές παραδόσεις, με την εστίαση εν γένει και με τον ελληνικό τουρισμό ως την ατμομηχανή, όπως συχνά λέγεται, της ελληνικής οικονομίας.

Προκειμένου να ενισχυθεί αυτός ο ρόλος της ελληνικής γαστρονομίας λαμβάνουν χώρα ήδη διάφορες αποσπασματικές δράσεις από πολλούς επιμέρους φορείς. Δημιουργείται, όμως, η αίσθηση ότι λείπει από αυτήν την προσπάθεια μια οργανωμένη κρατική ακαδημαϊκή δομή που θα έχει ακριβώς ως αντικείμενό της την ελληνική γαστρονομία και που θα μπορεί πέρα από το να παρουσιάζει και να παρέχει οργανωμένα σε ένα συστηματικό ακαδημαϊκό επίπεδο το περιεχόμενο αυτού που ονομάζουμε «Ελληνική γαστρονομία», θα δημιουργήσει επαγγελματίες του χώρου της εστίασης και του τουρισμού, οι οποίοι θα διαθέτουν τη βαθιά και πλούσια εκείνη γνώση που απαιτείται για την αξιοποίηση αυτού του εθνικού θησαυρού ως εργαλείου ανάπτυξης και προόδου για τον τόπο μας.

Η κατάσταση που υποδεικνύει την ανάγκη θέσπισης ενός τέτοιου κρατικού ακαδημαϊκού ιδρύματος είναι το χαμηλό- με τις λαμπρές πάντα εξαιρέσεις- επίπεδο γνώσεως που διαθέτουν οι περισσότεροι Έλληνες μάγειρες σήμερα στη χώρα μας σε σχέση με την ελληνική κουζίνα και τον τεράστιο πλούτο της. Κατά πόσο γνωρίζουν την ιστορία και τις καταβολές της, τις αμέτρητες και εξαιρετικά ενδιαφέρουσες τοπικές τις εκφάνσεις, τα χιλιάδες προϊόντα της ελληνικής γης, το ελληνικό κρασί και πώς αυτά όλα συνδέονται με το περιεχόμενο της κάθε παράδοσης, τους παραδοσιακούς τρόπους μαγειρέματος και επεξεργασίας των τροφών, τη γευστική ταυτότητα που τελικά επισφραγίζει αυτό που ονομάζουμε «ελληνική κουζίνα».

Οι επιμέρους και αποσπασματικές προσπάθειες προφανώς και δεν αρκούν για να υποστηρίξουν τις τεράστιες δυνατότητες που έχει η ελληνική γαστρονομία, η οποία ακόμα και σήμερα εξισώνεται δυστυχώς από τους περισσότερους ξένους επισκέπτες με την ελληνική σαλάτα, το σουβλάκι και τον μουσακά. Η περιορισμένη μας συνολικά γαστρονομική κουλτούρα και παιδεία δρα ως βαρίδι στην ανάπτυξη του γαστρονομικού τουρισμού, ο οποίος χρειάζεται ανθρώπους που θα διαθέτουν μια ακαδημαϊκή, συγκροτημένη και σοβαρή εκπαίδευση που θα περιλαμβάνει όλες τις εκφάνσεις της ελληνικής κυρίως, αλλά και της παγκόσμιας γαστρονομίας, και που θα μπορούν να υποστηρίξουν την οργάνωση και την αξιοποίησή της.

Έτσι προχωράμε προς το ψήφισμα αυτό ζητώντας από την ελληνική κυβέρνηση και το υπουργείο Παιδείας την ίδρυση ενός ανώτερου εκπαιδευτικού ιδρύματος τετραετούς φοίτησης με αντικείμενο τις σπουδές πάνω στην ελληνική γαστρονομία και με επιμέρους ειδικότητες που θα αφορούν την ιστορία της ελληνικής κουζίνας, τα προϊόντα και την παραγωγή τους, το κρασί και την ελληνική μαγειρική τέχνη, τη σύνδεση των παραπάνω με τον τουρισμό και την οικονομία, αφού πρώτα θα έχουν λάβει στα πρώτα 2 έτη όλοι οι

σπουδαστές μια βασική γενική εκπαίδευση πάνω σε όλα αυτά τα πεδία και στη διεθνή γαστρονομία συνολικά.

Θεωρούμε πως μια τέτοια πρωτοπόρα για τα ελληνικά δεδομένα ακαδημαϊκή θέσπιση θα ανοίξει δρόμους για την περαιτέρω καταγραφή και ανάπτυξη της ελληνικής κουζίνας, του ελληνικού τουρισμού και της ελληνικής οικονομίας και προτείνουμε η όλη προσπάθεια να γίνει υπό την αιγίδα της ελληνικής Προεδρίας της Δημοκρατίας, η οποία φαίνεται να υποστηρίζει την ελληνική μας γαστρονομική ταυτότητα με ευαισθησία και που με το κύρος της θα μπορούσε να εξασφαλίσει μια πιο εύκολη προώθηση και υλοποίηση μιας τέτοιας σημαντικής προσπάθειας.

 

Με εκτίμηση,

Σωτήρης Ευαγγέλου Executive chef

Ιωάννης Καρακάσης Master of wine

Ηλίας Μαμαλάκης chef- Ταξιδευτής

Dr. Θωμάς Σαββίδης Καθηγητής Βιολογίας του ΑΠΘ

Σοφία Ουργαντζίδου chef

Μανώλης Παπουτσάκης Executive chef

Για να ψηφίσετε πατήστε ΕΔΩ 

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img

Must read

“Πόλεμος” για το βαλσάμικο ξύδι: Η Ιταλία θα μηνύσει τη Σλοβενία!

Η Ιταλία κινεί διαδικασίες για να μονοπωλήσει και να διεκδικήσει την αυθεντικότητα του παραδοσιακού ξιδιού της και να υπερασπιστεί τον όρο «βαλσάμικο ξύδι της Μόντενα».

Η EFSA διατυπώνει συστάσεις για τη βελτίωση της καλής διαβίωσης των εκτρεφόμενων χοίρων

Η EFSA δημοσίευσε επιστημονική γνώμη σχετικά με την καλή μεταχείριση των χοίρων στην εκμετάλλευση, η πρώτη από τις διάφορες γνωμοδοτήσεις σχετικά με την καλή μεταχείριση των ζώων που θα εκδοθεί το επόμενο έτος στο πλαίσιο της στρατηγικής «Από το αγρόκτημα στο πιάτο».

Η σηψαιμία μπορεί να είναι μια δαπανηρή συνέπεια των τροφιμογενών ασθενειών – Στην κορυφή Shigella και Τοξόπλασμα

Μερικές φορές οι τροφιμογενείς λοιμώξεις από βακτήρια, ιούς ή παράσιτα μπορούν να οδηγήσουν σε σήψη, οδηγώντας σε σοβαρές και δυνητικά θανατηφόρες επιπλοκές.
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα