Το εκλεκτό δόλωμα που είναι και πανάκριβος μεζές έχει προκαλέσει πάταγο στις διεθνείς αγορές
Το γνωστό σε όλο τον κόσμο ως αγγούρι της θάλασσας, το ολοθούριο σύμφωνα με την επιστημονική ονομασία ή απλά ψολιόγκο (ή ψολιάγκο) για τους Έλληνες ψαράδες, μοιάζει με τον γυμνοσάλιαγκα και χρησιμοποιείται είτε φρέσκο είτε αποξηραμένο σε διάφορα γουρμέ πιάτα κυρίως στους ασιατικούς πολιτισμούς, αν και η αποξηραμένη μορφή είναι μακράν η πιο συχνά χρησιμοποιούμενη. Στην Ελλάδα η συνηθισμένη του χρήση είναι ως εκλεκτό δόλωμα για τα παραγάδια, καθώς εκτός των άλλων έχει τη φυσική ιδιότητα να φωσφορίζει μέσα στο νερό αλλά πλέον αναδεικνύεται ως εκλεκτό έδεσμα και στη χώρα μας καθώς το προτείνουν στις συνταγές τους γνωστοί σεφ.
Δεν έγινε γνωστό για ποιο από τους δύο “ρόλους” του το προόριζε ο ψαράς που συνελήφθη επ’ αυτοφώρο μετά από έλεγχο από άνδρες του λιμενικού στη Χαλκίδα. Συγκεκριμένα σύμφωνα με την ανακοίνωση των λιμενικών αρχών, στον εντοπισμό και την κατάσχεση εκατόν είκοσι (120) ατόμων του είδους “ΟΛΟΘΟΥΡΙΟ” προέβησαν απογευματινές ώρες χθες, στελέχη της Λιμενικής Αρχής Χαλκίδας, στην θαλάσσια περιοχή “ΛΙΜΕΝΑΡΙ” Πολιτικών Β. Ευβοϊκού κόλπου.
Στον έλεγχο διαπιστώθηκε ότι ο ψαράς έχει διενεργήσει υποβρύχια αλιεία σε απαγορευμένη χρονικά περίοδο.
Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Χαλκίδας κινήθηκε η διαδικασία επιβολής των προβλεπόμενων διοικητικών κυρώσεων, ενώ τα ανωτέρω άτομα ολοθούριων κατασχέθηκαν και επαναποντίστηκαν στη θάλασσα.
Λέγεται και αγγούρι της Θάλασσας λόγω του σχήματος του αλλά αν και το κανονικό αγγούρι δεν κοστίζει περισσότερα από €3/κιλό, δεν ισχύει το ίδιο για τον ψόλιαγκο, η αξία του οποίου κυμαίνεται σε πολλές περιπτώσεις έως και 1.000 φορές πιο ψηλά εάν προορίζεται για γκουρμέ μεζεδάκι και η τιμή του κάποιες φορές ξεπερνά τα 3.500 δολάρια το κιλό ( όχι στην Ελλάδα, τουλάχιστον όχι ακόμα) καθώς βρίσκεται στο μενού των πιο γκουρμέ εστιατορίων της Ασίας αλλά και σε επιλεγμένα (κινέζικα κυρίως) ντελικατέσεν.
Σύμφωνα με το esquire η δημοφιλία του εξαπλώθηκε σαν επιδημία από χώρα σε χώρα. Από το 1996 μέχρι το 2011, ο αριθμός των χωρών που έκαναν εξαγωγές ολοθούριο ανέβηκε από τις 35 στις 83. Κάτι που βέβαια είχε ως αποτέλεσμα σε πολλές περιπτώσεις να μειωθεί η συγκομιδή, όπως συνέβη στο Μεξικό, όπου υπήρξε μια μείωση του πληθυσμού των θαλάσσιων αγγουριών κατά 95%, την ώρα που η τιμή του παγκοσμίως αυξάνονταν (17% υψηλότερη μέχρι το 2016).
Η μαζική συγκομιδή έκανε την αλιεία του επικίνδυνη. Σε πολλές χώρες, οι δύτες που βουτάνε για να βρουν ολοθούρια το κάνουν χωρίς να έχουν κάποια συγκεκριμένη εκπαίδευση. Στο Γιουκατάν του Μεξικού 40 άτομα έχασαν τη ζωή τους μέσα σε επτά χρόνια κατά τη διάρκεια αναζήτησης θαλάσσιων αγγουριών.