Χωρίς την παρουσία σιδήρου, κάθε όργανο του σώματος υπολειτουργεί με αποτέλεσμα να εμφανίζονται ανεπιθύμητα συμπτώματα.
Η τεκμηριωμένη παραγωγή και κατανάλωση ψωμιού με προζύμι μπορεί να εντοπιστεί αρκετές χιλιετίες πίσω και οι Αιγύπτιοι φέρονται να είναι οι πρώτοι που ανακάτεψαν αλεύρι και νερό και το άφησαν να ζυμωθεί ώστε να αυξηθεί ο όγκος του πριν από 8.000 χρόνια.
Η διαδικασία μετασχηματισμού της προζύμης που χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες δεν είναι μόνο σημαντική για την τεχνολογία τροφίμων αλλά αντιπροσωπεύει επίσης μια σημαντική εξέλιξη για την ανθρωπότητα. Αν και για λίγα χρόνια είχε φύγει από το προσκήνιο λόγω της έλευσης του «ψωμιού πολυτελείας» οι πρόσφατες εξελίξεις έχουν δει μια αναζωπύρωση στη χρήση της προζύμης ως κύρια μέθοδο παραγωγής ψωμιού. Η διαδικασία ζύμωσης που συμβαίνει με την πάροδο του χρόνου, δημιουργεί προζύμι χρησιμοποιώντας μόνο δύο συστατικά—αλεύρι και νερό. Αυτή η απλότητα στα υλικά είναι εξαιρετικά ελκυστική σε αγορές όπου οι πελάτες προτιμούν προϊόντα «καθαρής ετικέτας».
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Σουβλατζίδικα: Ο κίνδυνος τροφικής δηλητηρίασης από τις κομμένες ντομάτες και κρεμμύδια – Προσομοιώσεις ανάπτυξης παθογόνων
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Αλλαντικά – Τυριά: Πόση ώρα μπορούν να παραμείνουν εκτός ψυγείου; Νέα επιστημονική γνωμοδότηση
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ευρωπαϊκός συναγερμός για τα κρούσματα σιγκέλλωσης – Δεκάδες ασθενείς μετά από πτήσεις μεγάλων αποστάσεων
Ωστόσο πολλές είναι οι έρευνες που αποδεικνύουν και ότι χάρη στα βακτήρια γαλακτικού οξέος (LAB) που παρουσιάζονται στη μικροχλωρίδα της προζύμης και στους μεταβολίτες που παράγονται μερικώς από ζυμομύκητες, βελτιώνονται τα τεχνολογικά και σημαντικά διατροφικά χαρακτηριστικά του ψωμιού.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Μούχλα σε σαλάμι και ζαμπόν: Το πετάω ή σώζεται;
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ανάκληση λιναρόσπορου με υδροκυάνιο – Μπορεί να προκαλέσει από πονοκέφαλο μέχρι και θάνατο
Σύμφωνα με τις πρόσφατες διατροφικές συμβουλές σε Vegan από την Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων της Δανίας το φούσκωμα της προζύμης και το μούλιασμα των δημητριακών μπορούν να βοηθήσουν και στην απορρόφηση σιδήρου, ψευδαργύρου και ασβεστίου. Αυτό επιτρέπει στο σώμα να χρησιμοποιεί καλύτερα αυτά τα μέταλλα, τα οποία διαφορετικά δύσκολα απορροφούνται σε μια χορτοφαγική διατροφή.
Πραγματικά, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μελέτης που έγινε σε ποντίκια, προκειμένου να αξιολογηθεί η επίδραση μιας δίαιτας με προϊόντα που παρασκευάζονται με παραδοσιακό προζύμι (TS), στην κατάσταση του σιδήρου δείχνουν ότι τα επίπεδα Hb, Ht, φερριτίνης και σιδήρου ήταν σημαντικά υψηλότερα. Επίσης σημαντική μείωση των επιπέδων απεκκρινόμενου σιδήρου παρατηρήθηκε στα ποντίκια που τρέφονταν με TS σε σύγκριση με τις άλλες διατροφικές ομάδες.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Το μεγαλύτερο λάθος στο μαγείρεμα του πουρέ πατάτας
Γιατί ο σίδηρος είναι απαραίτητος για τον οργανισμό
Ο σίδηρος είναι ένα απαραίτητο ανόργανο στοιχείο, το οποίο παίζει σημαντικό ρόλο στο μεταβολισμό, στην αναπαραγωγή και στην ωρίμανση των κυττάρων. Ο σίδηρος βοηθά στην παραγωγή της αιμοσφαιρίνης, η οποία με τη σειρά της επηρεάζει τα ερυθρά αιμοσφαίρια που μεταφέρουν το οξυγόνο σε όλο το σώμα.
Χωρίς την παρουσία σιδήρου, κάθε όργανο του σώματος υπολειτουργεί με αποτέλεσμα να εμφανίζονται ανεπιθύμητα συμπτώματα.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Αυτό είναι το πιο επικίνδυνο μέρος του κοτόπουλου: Είναι γεμάτο βακτήρια και παράσιτα, αλλά πολλοί το λατρεύουν
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Γάλα: Η χειρότερη θέση συντήρησης στο ψυγείο
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Πόσα δόντια πρέπει να έχει ένα πιρούνι;
5 συμπτώματα της έλλειψης σιδήρου
- Κούραση, αίσθημα αδυναμίας
Η έλλειψη σιδήρου έχει σαν αποτέλεσμα τη μειωμένη παροχή οξυγόνου στους ιστούς του σώματος. Έτσι εμφανίζεται έντονο αίσθημα αδυναμίας και κούραση. - Χλωμό δέρμα
Η αιμοσφαιρίνη είναι υπεύθυνη για το κόκκινο χρώμα στο αίμα. Όταν υπάρχει επάρκεια αιμοσφαιρίνης, η επιδερμίδα έχει ροζ χρώμα που αποπνέει υγεία. Σε περιπτώσεις έλλειψης σιδήρου, το χρώμα του δέρματος έχει γκριζωπό χρώμα. - Τριχόπτωση
Το οξειδωτικό στρες και οι γενετικοί παράγοντες συμβάλλουν στην τριχόπτωση, αλλά φαίνεται ότι και η έλλειψη σιδήρου συμβάλλει στην απώλεια μαλλιών τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες. - Πονοκέφαλος
Ο εγκέφαλος έχει υψηλές ενεργειακές απαιτήσεις σε οξυγόνο και για το λόγο αυτό διοχετεύεται εκεί η μεγαλύτερη ποσότητα του διαθέσιμου οξυγόνου από τα κύτταρα. Όταν υπάρχει έλλειψη σιδήρου, η ποσότητα οξυγόνου δεν επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες του εγκεφάλου και συχνά εμφανίζεται ημικρανία ή πονοκέφαλος. - Ταχυκαρδία ή αρρυθμίες
Η έλλειψη σιδήρου μπορεί να επηρεάσει τη λειτουργία της καρδιάς εξαιτίας της μειωμένης παροχής οξυγόνου, με αποτέλεσμα να εμφανιστούν αρρυθμίες ή ταχυκαρδία.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Και προϊόντα της Dunkin’ Donut στη μεγάλη ανάκληση των 2 εκατ. μολυσμένων ντόνατ – Η ζημιά λίγο πριν το Super Bowl
Επιπτώσεις της έλλειψης σιδήρου
Η ανεπάρκεια σιδήρου μπορεί να προκαλέσει
- Αναιμία
- Ταχυκαρδία
- Χρόνια κόπωση
- Δυσκολία στην αναπνοή
- Μυϊκή αδυναμία
- Αϋπνία
- Αλλαγές στο βάρος
- Βήχα
- Έλλειψη συγκέντρωσης
- Πόνο στο στόμα ή στη γλώσσα
- Αλλαγές στη διάθεση
- Τριχόπτωση
Άτομα με υψηλές απαιτήσεις σιδήρου
- Γυναίκες με βαριά έμμηνο ρύση
- Έφηβοι
- Έγκυες και θηλάζουσες
- Χορτοφάγοι και vegans
- Άτομα με ασθένειες του γαστρεντερικού
- Επαγγελματίες αθλητές
Τροφές πλούσιεςσε σίδηρο
- συκώτι
- κόκκινο κρέας
- ψάρια
- μύδια
- όσπρια
- αποξηραμένα φρούτα και ξηροί καρποί
- σουσάμι
- πλιγούρι βρώμης
- ψωμί σικάλεως
- τα λαχανικά, όπως το σπανάκι, τα παντζάρια, οι αγκινάρες