«Δε φταίμε εμείς… φταίνε οι άλλοι!»
Πριν από λίγες ημέρες το cibum σας είχε ενημερώσει για την εταιρεία ελαιολάδου αναγκάστηκε να πληρώσει πρόστιμο 230 χιλιάδων ευρώ επειδή πούλησε στη Γαλλία το 2017 ένα λάδι με ετικέτα έξτρα παρθένο αλλά μετά από οργανοληπτική ανάλυση, διαπιστώθηκε ότι ήταν μολυσμένο από ταγγό λάδι και επομένως μπορούσε να πωληθεί μόνο ως απλά παρθένο. Η καταδίκη ήρθε από το Δικαστήριο της Φλωρεντίας και αφορούσε την ισπανική εταιρεία Deoleo Global, ιδιοκτήτρια της μάρκας Carapelli, επιβεβαιώνοντας την κύρωση που είχε προηγουμένως επιβληθεί από το Υπουργείο Αγροτικής Πολιτικής.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Κατσαρίδες σε Ελληνικό εστιατόριο μεγάλου mall
Το Δικαστήριο της Φλωρεντίας, όπως αναφέρει η Corriere Fiorentino, εξέδωσε την ποινή στις 30 Ιανουαρίου και απέρριψε την έφεση της εταιρείας κατά της κύρωσης που επέβαλε το Υπουργείο. Η έρευνα ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2017 μετά από αναφορά των γαλλικών αρχών, οι οποίες είχαν εντοπίσει «ταγγισμένα ελαττώματα» στο λάδι που πωλούσε η Carapelli. Οι Ιταλοί υπουργικοί επιθεωρητές, αφού έλαβαν δείγματα της ίδιας παρτίδας για ανάλυση, επιβεβαίωσαν την παρατυπία του προϊόντος. Σύμφωνα με την απόφαση, τα αποτελέσματα που ελήφθησαν από το εργαστήριο της Περούτζια δεν άφησαν καμία αμφιβολία: το λάδι δεν πληρούσε τις παραμέτρους που απαιτούνται για την ταξινόμηση ως «εξαιρετικά παρθένο».
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Τηγάνισμα κρέατος: Υπάρχει κίνδυνος εάν το λάδι υπερβεί τους 180 °C; Τι απαντά επιστημονική επιτροπή
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Και μυαλό δεν βάζουν… Λουκέτο σε άλλα 11 εστιατόρια – Απαράδεκτες παραβιάσεις της νομοθεσίας για την ασφάλεια των τροφίμων
Το δις εξαμαρτείν
Δεν είναι η πρώτη φορά που η Carapelli βρίσκεται στο επίκεντρο της διαμάχης για την ποιότητα του λαδιού της. Ήδη το 2010, μια μελέτη του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια «Davis Olive Center» είχε επισημάνει την εσφαλμένη σήμανση στα προϊόντα της εταιρείας. Το 2016, η Αντιμονοπωλιακή Επιτροπή είχε επιβάλει πρόστιμο 300 χιλιάδων ευρώ για παραπλανητική διαφήμιση, καθώς τα εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα «Bertolli Gentile», «Sasso Classico» και «Carapelli Il Frantolio» περιείχαν στην πραγματικότητα απλό παρθένο ελαιόλαδο.
Το νέο περιστατικό με την ίδια εταιρεία εγείρει για άλλη μια φορά το ζήτημα της διαφάνειας στον τομέα του ελαιολάδου, μια αγορά όπου η απάτη μπορεί να εξαπατήσει τους καταναλωτές και να υπονομεύσει την εμπιστοσύνη στις ιστορικές μάρκες. Η απόφαση μπορεί επίσης να χρησιμεύσει ως προειδοποίηση προς τις εταιρείες να διασφαλίσουν τη συμμόρφωση με τα πρότυπα ποιότητας που απαιτούνται από τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Πώς φτιάχνονται οι τσίχλες;
Η απάντηση της εταιρείας
Η εταιρεία ωστόσο, έσπευσε να στείλει επιστολή στο περιοδικό για τους καταναλωτές ilfattoalimentare και να παρουσιάσει τη δική της εκδοχή για τα γεγονότα.
Αναφορικά με το άρθρο που δημοσιεύτηκε με το πρόστιμο των 230 χιλιάδων ευρώ που επέβαλε το Υπουργείο Γεωργίας, Τροφίμων και Δασών στο Carapelli Firenze Spa (όμιλος Deoleo), μετά από απόφαση που κατατέθηκε στις 30 Ιανουαρίου από το Δικαστήριο της Φλωρεντίας για μη συμμόρφωση με τις παραμέτρους που όρισε η ΕΕ για το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, η εταιρεία επιθυμεί να επισημάνει ότι απαντά με ισχυρά επιχειρήματα προκειμένου να επιτύχει την αναστολή του μέτρου.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Πώς να διορθώσω το φαγητό στο οποίο έπεσε πολύ λάδι
Ο λόγος της απόφασης αφορά ένα αισθητηριακό πρόβλημα γεύσης, που αποδίδεται στην αλυσίδα διατήρησης, το οποίο δεν συνιστά απολύτως κίνδυνο για την υγεία των καταναλωτών. Πρόκειται επομένως για στοιχεία που θέτουν υπό αμφισβήτηση τις κυρώσεις, λαμβάνοντας επίσης υπόψη ότι πρόκειται για πρωτόδικη ποινή και ως εκ τούτου δεν είναι οριστική και υπόκειται σε περαιτέρω επίπεδα κρίσης. «Η δέσμευση της Carapelli Firenze στους ελέγχους ήταν πάντα αυστηρή και σταθερή, με περισσότερες από 45.000 αναλύσεις ετησίως – υπογραμμίζει η Silvia Donnini, Public & Legal Affair – Αυτή είναι μια συνεχής εργασία που εκτελείται από μια εσωτερική επαγγελματική επιτροπή – αναγνωρισμένη από το Υπουργείο Γεωργίας, Τροφίμων και Δασών – η οποία ελέγχει επίσης την ποιότητα και την εγγύηση κάθε παρτίδας σε κάθε παρτίδα ικανοποίηση.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Μούχλα σε σαλάμι και ζαμπόν: Το πετάω ή σώζεται;
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Μποϊκοτάζ εναντίον της Coca Cola γιατί στήριξε τον Τραμπ
Αντίθετα, η δοκιμή που πραγματοποιήθηκε με μία μόνο δειγματοληψία, σε σύγκριση με εκατομμύρια μπουκάλια που διανέμονται κάθε χρόνο, δεν είναι αντιπροσωπευτική, δεδομένου ότι το λάδι είναι ζωντανό προϊόν του οποίου τα αισθητηριακά χαρακτηριστικά είναι ευαίσθητα στις εξωτερικές συνθήκες διατήρησης και δεν ελέγχονται από την εταιρεία. Η ποιότητα και η διαφάνεια είναι πολύ σημαντικές αξίες για την Carapelli και μέρος της αποστολής μας ως εταιρείας. Γι’ αυτό εργαζόμαστε και επενδύουμε μέρα με τη μέρα για την εμπιστοσύνη των καταναλωτών μας.