Οι Βέλγοι μάγειρες προειδοποιούν ότι οι Νέες Γονιδιωματικές Τεχνικές στη γεωργία θα υποβαθμίσουν την ποιότητα της υψηλής γαστρονομίας.
Με επιστολή τους προς την ΕΕ, 35 μάγειρες της Βελγικής Συμμαχίας Slow Food και οι σύμμαχοί τους, εκφράζουν τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς τους, στην πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τους νέους γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς (ΓΤΟ) που θα ψηφιστεί αυτή την εβδομάδα.
Οι νέες γονιδιωματικές τεχνικές (NGT) είναι μια ποικιλία τεχνικών που μεταβάλλουν το γενετικό υλικό ενός οργανισμού. Υπενθυμίζεται πως το κόμμα των Πρασίνων είχε καλέσει, με επιστολή του, τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρη Αυγενάκη, να καταψηφίσει ή να απέχει από την κρίσιμη ψηφοφορία.
Οι μάγειρες του Βελγίου μεταξύ των οποίων και ο Γιώργος Αθανασόπουλος του Màloma, αναφέρουν στην επιστολή:
Ως επαγγελματίες της μαγειρικής ανησυχούμε για τον αντίκτυπο που θα έχει η απελευθέρωση των νέων ΓΤΟ στην ακεραιότητα των συστατικών, στην ευημερία των πελατών και των προμηθευτών και, τελικά, στην τέχνη της μαγειρικής. Η Slow Food πιστεύει ότι η ΕΕ πρέπει να προωθήσει μία τεχνολογική πρόοδο που θα λειτουργεί στο πλαίσιο αγροοικολογικών πρακτικών και που αποδεδειγμένα υποστηρίζουν τη βιωσιμότητα, σύμφωνα με τις αρχές για καθαρά και δίκαια συστήματα τροφίμων.
Οι ΓΤΟ αποτελούν αντικείμενο συζήτησης και ανησυχίας για πολλά χρόνια, και με την εισαγωγή νέων γενετικών τροποποιήσεων, οι ανησυχίες μας δυναμώνουν. Παρακάτω παραθέτουμε τους κύριους λόγους για τους οποίους εναντιωνόμαστε στην απορρύθμιση των νέων ΓΤΟ:
1| Ορολογία
Ως μάγειρες και σεφ, βασιζόμαστε στη γνώση της προέλευσης και των χαρακτηριστικών των συστατικών που χρησιμοποιούμε. Η εισαγωγή των ΓΤΟ χωρίς κατάλληλη επισήμανση θέτει σε κίνδυνο την ικανότητά μας να κάνουμε συνειδητές επιλογές στην κουζίνα. Θέλουμε να κρατήσουμε την ελευθερία επιλογής ως προς το εάν θα σερβίρονται τρόφιμα που περιέχουν νέους ΓΤΟ ή όχι. Αυτό απαιτεί τη συνεχιζόμενη υποχρεωτική επισήμανση προϊόντων που προέρχονται από νέες γονιδιωματικές τεχνικές.
2| Προστασία των καταναλωτών
Η ποιότητα του φαγητού είναι υψίστης σημασίας καθώς πρέπει να διασφαλίσουμε ότι τα τρόφιμα που σερβίρουμε στους πελάτες μας είναι ασφαλή, υγιεινά και νόστιμα. Οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της εισαγωγής νέων ΓΤΟ στο σύστημα τροφίμων μας παραμένουν αβέβαιες. Ως ειδικοί στη μαγειρική, υποστηρίζουμε μια προσεκτική προσέγγιση, δίνοντας προτεραιότητα στη διεξοδική επιστημονική αξιολόγηση. Αυτό απαιτεί αυστηρή αξιολόγηση της ασφάλειας των νέων τροφίμων ΓΤΟ.
3| Ιχνηλασιμότητα
Θέλουμε οι προμηθευτές μας να μπορούν να γνωρίζουν εάν τα τρόφιμά τους περιέχουν νέους ΓΤΟ ή όχι. Θέλουμε τα βιολογικά τρόφιμα να παραμείνουν προστατευμένα από πιθανή μόλυνση νέων ΓΤΟ. Αυτό απαιτεί κανόνες για την επιβολή της ιχνηλασιμότητας των νέων ΓΤΟ.
4| Σεβασμός στους μικροπαραγωγούς
Θέλουμε οι προμηθευτές μας να είναι ελεύθεροι να αναπτύσσουν αυτό που θέλουν και να είναι ανεξάρτητοι από διπλώματα ευρεσιτεχνίας που ανήκουν σε εταιρείες. Οι τοπικοί και βιοτεχνικοί παραγωγοί διαδραματίζουν ζωτικό ρόλο στη διατήρηση των μοναδικών γεύσεων και των γαστρονομικών παραδόσεων. Οι ΓΤΟ μπορεί να ωφελήσουν δυσανάλογα τις μεγάλες αγροτικές επιχειρήσεις, υπονομεύοντας δυνητικά τα μέσα διαβίωσης των μικρής κλίμακας παραγωγών. Αυτό απαιτεί επιβολή δικαιοσύνης και λογοδοσίας στα συστήματα τροφίμων.
5| Προστασία της βιοποικιλότητας
Ως μάγειρες, είμαστε θεματοφύλακες της βιοποικιλότητας και η γαστρονομική μας κληρονομιά έχει διατηρηθεί χάρη στη μεγάλη ποικιλία συστατικών που είναι προσβάσιμα στη φύση. Η προτίμηση σε μονοκαλλιέργειες, η χρήση συνθετικών εισροών και η απορρύθμιση των νέων ΓΤΟ θέτει σε δυνητικό κίνδυνο τη βιοποικιλότητα, και τις τοπικές ποικιλίες που μαγειρεύονται εδώ και αιώνες. Αυτό απαιτεί κανόνες που παρακολουθούν αυστηρά την παρουσία ΓΤΟ και αποτρέπουν μόλυνση χωραφιών χωρίς ΓΤΟ με παράλληλη προστασία της βιοποικιλότητας των καλλιεργειών και των επικονιαστών.
Οι μάγειρες εστιατορίων του Βελγίου καλούν, τέλος, τους ρυθμιστικούς φορείς να απορρίψουν την πρόταση της ΕΕ καθώς κινδυνεύει η αξιοπιστία της ποιότητας των εστιατορίων.