Η δημοφιλής σοκολάτα ενέχει σοβαρό κίνδυνο λόγω αμέλειας της εταιρείας παραγωγής.
Η Δανία ενημέρωσε το Ευρωπαϊκό Σύστημα Ταχείας Ειδοποίησης για Τρόφιμα και ζωοτροφές (RASFF), για σοβαρό κίνδυνο από σοκολάτα Dubai. Πρόκειται –απ΄όσο γνωρίζουμε- για την 3η ανάκληση από την αρχή του 2025 ενώ είχε γίνει ανάκληση της πρόσφατα δημοφιλούς σοκολάτας, και τον Δεκέμβριο.
Η ενημέρωση στο RASFF αναφέρει ότι η σοκολάτα παράγεται στην Τουρκία και διανέμεται σε Δανία και Γερμανία. Μετά από καταγγελία καταναλωτή διαπιστώθηκε ότι η σοκολάτα Dubai, περιέχει αδήλωτο αλλεργιογόνο. Συγκεκριμένα περιέχει σουσάμι, αλλά δεν αναγράφεται στην ετικέτα.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Πως βράζουν οι επιστήμονες τροφίμων τα αυγά τους για περισσότερη απόλαυση και υψηλότερη θρεπτική αξία
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | ΠΡΟΣΟΧΗ: «ΜΗΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΝΕΤΕ» – 8 μπαχαρικά που πωλούνται σε ελληνικά καταστήματα αποτελούν “δυνητικά σοβαρό κίνδυνο”
Αν και η αυθεντική συνταγή της εν λόγω σοκολάτας προϋποθέτει συστατικά όπως σοκολάτα γάλακτος, γέμιση από κανταΐφι, πάστα φιστικιού Αιγίνης, ταχίνι, ενίοτε σουσάμι και κιουνεφέ, δε σημαίνει ότι αυτό πρέπει να το γνωρίζει ο οποιοσδήποτε καταναλωτής που την αγοράζει, εφόσον το αλλεργιογόνο συστατικό, εν προκειμένω το σουσάμι δεν αναγράφεται στη συσκευασία του.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Lidl Ελλάς: Καταγγελία για ξένο σώμα σε μαγιονέζα – Η αλυσίδα προσέφερε αποζημίωση 10€ ! (βίντεο)
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Αρακάς με τεχνητό πράσινο χρώμα στην αγορά – Πώς θα τον καταλάβετε για να γλιτώσετε από τις παρενέργειες! (βίντεο)
Το σουσάμι είναι ένα από τα πιο κοινά τρόφιμα που μπορεί να προκαλέσει αλλεργικές αντιδράσεις. Όταν κάποιος έχει αλλεργία στο σουσάμι, το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος , το οποίο συνήθως καταπολεμά τις λοιμώξεις, αντιδρά υπερβολικά στις πρωτεΐνες του σουσαμιού. Ακόμη και μια μικρή ποσότητα πρωτεΐνης σουσαμιού μπορεί να προκαλέσει μια αντίδραση. Ορισμένες από τις τροφές υψηλότερου κινδύνου για άτομα με αλλεργία στο σουσάμι περιλαμβάνουν τρόφιμα που συνήθως περιέχουν σουσάμι ή σησαμέλαιο .Όταν κάποιος με αλλεργία στο σουσάμι καταναλώσει σουσάμι, το σώμα απελευθερώνει χημικές ουσίες όπως η ισταμίνη, προκαλώντας αλλεργική αντίδραση. Μια αλλεργική αντίδραση μπορεί να είναι ήπια ή σοβαρή. Ένα άτομο μπορεί να έχει μια σοβαρή αντίδραση ακόμα κι αν οι προηγούμενες αντιδράσεις του ήταν ήπιες.
Οι Γερμανικές αρχές έχουν προειδοποιήσεις τους καταναλωτές, όπως είχε αναφερθεί σε άρθρο του Cibum για τους κινδύνους που εγκυμονεί η νέα τάση, καθώς τα συστατικά της σοκολάτας είναι πολύ ακριβά, η ζήτηση είναι μεγάλη και προκειμένου να την ικανοποιήσουν, οι παραγωγοί χρησιμοποιούν υλικά αμφιβόλου ποιότητας και ασφάλειας. Και προφανώς αμελούν βασικές πρακτικές ασφάλειας τροφίμων, όπως η λεπτομερής αναφορά των αλλεργιογόνων στην ετικέτα.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Είναι καλό να δίνουμε βούτυρο στα μικρά παιδιά για τον ύπνο;
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Το “ταπεινό” τρόφιμο που βελτιώνει τη λειτουργία του ήπατος
Η έρευνα έγινε από το Γραφείο Χημικών και Κτηνιατρικών Ερευνών Στουτγάρδης στη Γερμανία, σε συνεργασία με τα αντίστοιχα γραφεία του Freiburg και του Sigmaringen, με το σκεπτικό ότι όταν προσφέρεται σε μεγάλες ποσότητες κάποιο τρόφιμο που περιέχει υλικά υψηλής ποιότητας όπως σοκολάτα και φιστίκια -που έτσι και αλλιώς έχουν υψηλές τιμές- σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, μπορεί να υπάρχει εξαπάτηση. Και όντως διαπίστωσαν πως για την παρασκευή της σοκολάτας Dubai χρησιμοποιούνται κακής ποιότητας πρώτες ύλες, ενώ ανιχνεύτηκαν τοξικές ουσίες 3-MCPD και γλυκιδυλεστέρες λιπαρών οξέων, που κατατάσσονται ως “πιθανώς καρκινογόνα” και αδήλωτες χρωστικές κυρίως πράσινες για να νομίζει ο καταναλωτής ότι υπάρχει υψηλότερη περιεκτικότητα σε φιστίκια. Επιπλέον πολλές δεν περιέχουν πραγματική σοκολάτα, περιείχαν σουσάμι σε σημαντικές ποσότητες, χωρίς να αναγράφεται, και υπήρχαν και αξιοσημείωτα επίπεδα καρκινογόνας αφλατοξίνης.
*Το Cibum είναι εξειδικευμένο site ασφάλειας τροφίμων και απευθύνεται στον κλάδο και στους επαγγελματίες τροφίμων, όπως και σε συνειδητοποιημένους καταναλωτές. Το παρόν άρθρο έχει σκοπό να προσφέρει χρήσιμες πληροφορίες στους επιστήμονες τροφίμων και επαγγελματίες που σχεδιάζουν τα συστήματα και μέτρα ασφάλειας τροφίμων των επιχειρήσεων τροφίμων. Τα συμβάντα ασφάλειας τροφίμων σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο αποτελούν πολύτιμα εισερχόμενα δεδομένα στην ανάλυση επικινδυνότητας της διαδικασίας διαχείρισης τροφίμων (HACCP) που υποχρεούται να συντάσσει και να διατηρεί βάση νόμου, κάθε επιχείρηση τροφίμων.