Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
14.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Σοβαρός κίνδυνος από αποξηραμένα βερίκοκα Τουρκίας – Εισάγονται σε 5 χώρες

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΣοβαρός κίνδυνος από αποξηραμένα βερίκοκα Τουρκίας – Εισάγονται σε 5 χώρες
spot_img

Νέα ενημέρωση RASFF για κίνδυνο από προϊόντα προέλευσης Τουρκίας.

Η Ολλανδία ενημέρωσε το Ευρωπαϊκό Σύστημα Ταχείας Ειδοποίησης για τρόφιμα RASFF για σοβαρό κίνδυνο από αποξηραμένα βερίκοκα προέλευσης Τουρκίας, που εξάγονται σε 5 χώρες. To RASFF είναι βασικό εργαλείο ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των αρχών ασφάλειας τροφίμων της EE, ώστε να εντοπίζονται άμεσα κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία στη διατροφική αλυσίδα.

Στα Βερίκοκα εντοπίστηκε η μυκοτοξίνη Ochratoxin A σε ποσότητα 4.4 µg/kg με μέγιστο επιτρεπτό όριο τα 2.0 µg/kg. Πωλούνται σε Ιταλία, Λετονία, Ολλανδία, Πορτογαλία και Βρετανία.

Η ωχρατοξίνη Α είναι μια μυκοτοξίνη που παράγεται φυσικά από μύκητες του γένους Aspergillus και Penicillium και σχηματίζεται κατά την ξήρανση στον ήλιο και την αποθήκευση των καλλιεργειών. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων EFSA τα υπολογιζόμενα περιθώρια έκθεσης για καρκινογόνες επιδράσεις της ωχρατοξίνης Α υποδηλώνουν πιθανή ανησυχία για την υγεία για ορισμένες ομάδες καταναλωτών.Το 2020  η EFSA γνωμοδότησε εκ νέου για την ωχρατοξίνη Α και αποφάνθηκε ότι πρέπει να θεσπιστούν όρια και για τρόφιμα που δεν έχουν μπει στη “λίστα” των ανώτατων ορίων.

Υπενθυμίζεται ότι τον Ιανουάριο και η Ελλάδα ενημέρωσε το RASFF και ανακάλεσε από την αγορά αποξηραμένα βερίκοκα από την Τουρκία, τα οποία περιείχαν  υψηλή ποσότητα διοξειδίου του θείου.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο