cibum team
Σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κάθε χρόνο στη Γηραιά Ήπειρο καταλήγουν στα σκουπίδια 88 εκατομμύρια τόνοι φαγητού, το οποίο αντιστοιχεί κατά μέσο όρο σε 173 κιλά πεταμένου φαγητού άνα Ευρωπαίο πολίτη!
Δηλαδή, πετάμε μισό κιλό φαγητού την ημέρα, την ώρα που – σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία – 793 εκατομμύρια άνθρωποι υποσιτίζονται ανά τον κόσμο.
Η αλόγιστη σπατάλη των τροφίμων έχει και τρομακτικό οικονομικό κόστος, καθώς κοστίζει 143 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως, αλλά και αρνητικό οικολογικό αποτύπωμα, καθώς για κάθε κιλό φαγητού, που παράγεται, απελευθερώνονται 4,5 κιλά CO2 στην ατμόσφαιρα.
Πού καταλήγει το φαγητό που πετάμε
Σύμφωνα με τα στοιχεία, η πλειοψηφία των τροφίμων, που πετάμε, καταλήγει στις χωματερές (ποσοστό 75%).
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι το 17% καταλήγει στους υπόνομους (!), ενώ μόλις το 8% χρησιμοποιείται για κομποστοποίηση (οικιακή, κατά βάση).
Ποιες είναι οι πιο «σπάταλες» χώρες της Ευρώπης
Η ευρωπαϊκή χώρα με τη μεγαλύτερη σπατάλη τροφίμων είναι η Ολλανδία, καθώς κάθε χρόνο ο μέσος Ολλανδός πετάει στα σκουπίδια 541 κιλά τροφίμων (στοιχεία 2010).
Ακολουθεί το Βέλγιο με 345 κατά μέσο όρο ανά πολίτη και η Κύπρος με 327 κιλά.
Η πεντάδα των πιο «σπάταλων» χωρών κλείνει με την Εσθονία (265 κιλά) και την Πολωνία (247 κιλά).
Πιο συγκρατημένοι οι Έλληνες
Αν και – προφανώς – αποτελεί μείζον ηθικό και κοινωνικό ζήτημα κάθε σπατάλη φαγητού, οι Έλληνες αποδεικνύονται πολύ πιο εγκρατείς στο συγκεκριμένο θέμα.
Κάθε χρόνο πετάμε ο καθένας μας στα σκουπίδια 80 κιλά φαγητού, αρκετά πιο κάτω από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο των 173 κιλών ανά πολίτη.
Η ευρωπαϊκή χώρα με τη μικρότερη σπατάλη τροφίμων είναι η Σλοβενία, με 72 κιλά ανά πολίτη τον χρόνο, και ακολουθούν η Ρουμανία και η Μάλτα με 76 κιλά.
Δείτε επίσης:
ΕΦΕΤ: Απαγορεύεται η χρήση bamboo στα πλαστικά που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα
Που οφείλεται η μεγάλη μείωση των τροφικών δηλητηριάσεων.
Σκόπελος: Κατάπιε γυαλί πίνοντας καφέ
Επικίνδυνες για τον εγκέφαλο, βρεφικές τροφές στις ΗΠΑ. Υψηλά επίπεδα αρσενικού.
Επιστήμη: Βρέθηκε γονίδιο σε πουλερικά που ενισχύει την άμυνα στο Campylobacter
Τα προϊόντα υδροπονικών καλλιέργειων λύση στις τροφικές δηλητηριάσεις
Ε.Ε. : Δημιουργία σήματος για την καλή διαβίωση των ζώων στις φάρμες εκτροφής
Μόσχα: απαγορεύεται η είσοδος σε εστιατόρια και μπαρ στους ανεμβολίαστους
Επιστήμονες τροφίμων: Πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών του Γεωπονικού Πανεπιστημίου
Έρευνα: η Νικοτιναμίδη προκαλεί ανοσία στις καλλιέργειες δημητριακών από μυκητιασικές ασθένειες
EFSA: Νέα τρόφιμα – NOVEL FOOD – όροι και διαδικασίες αξιολόγησης και έγκρισης
Βανιλίνη από ανακύκλωση συσκευασιών PET, με την βοήθεια E. coli
Alert: Σειρά κρουσμάτων σαλμονέλωσης από πεπόνια σε 12 Ευρωπαϊκές χώρες