Σάββατο, 4 Ιανουαρίου, 2025
10.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Στην Ελλάδα το ECDC – Απειλούνται οι ασθενείς στα ελληνικά νοσοκομεία από την εξάπλωση πολυανθεκτικών βακτηρίων

ΑρχικήυγείαΣτην Ελλάδα το ECDC - Απειλούνται οι ασθενείς στα ελληνικά νοσοκομεία από την εξάπλωση πολυανθεκτικών βακτηρίων
spot_img

Επίσκεψη εκπροσώπων του Ευρωπαϊκού Κέντρο πρόληψης και Ελέγχου νοσημάτων (ECDC) στην Ελλάδα για την εξάπλωση στα νοσοκομεία, βακτηριών που δεν μπορούν να καταπολεμηθούν με φάρμακα.

Διάφορες ομάδες του ECDC είχαν επισκεφθεί στο παρελθόν την Ελλάδα με επίκεντρο την AMR, το 2007, το 2008 και το 2010. Τα ευρήματα της τωρινής επίσκεψης δείχνουν ότι η κατάσταση της λοίμωξης AMR και σχετιζόμενης με την υγειονομική περίθαλψη της χώρας παραμένει εξαιρετικά ανησυχητική λόγω των υψηλών επιπέδων των πολυανθεκτικών οργανισμών (MDROs) και της συχνής μετάδοσής τους σε νεοεισαχθέντες ασθενείς. Τα συστήματα επιτήρησης τεκμηριώνουν εξαιρετικά υψηλά ποσοστά αντοχής στα αντιβιοτικά τελευταίας ανάγκης που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία σοβαρών και απειλητικών για τη ζωή λοιμώξεων σε νοσηλευόμενους ασθενείς.

Στα νοσοκομεία που επισκέφθηκε το ECDC, υπήρχαν ανησυχητικές ενδείξεις ανεξέλεγκτης εξάπλωσης διαφόρων πολυανθεκτικών (MDR) και εκτενώς ανθεκτικών στα φάρμακα (XDR) βακτηρίων, συμπεριλαμβανομένων των MDR και/ή XDR Klebsiella pneumoniae, Acinetobacter baumannii και Pseudomonas aeruginosa. Επιπλέον, αν και το Candida auris εισήχθη μόλις πρόσφατα στα νοσοκομεία της Ελλάδας, έχει διαδοθεί γρήγορα σε όλο το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης, με εκατοντάδες κρούσματα στα νοσοκομεία που επηρεάστηκαν μέσα σε λιγότερο από πέντε χρόνια.

Ο υψηλός αριθμός ασθενών που έχουν μολυνθεί ή αποικιστεί με MDROs που απαιτούν την εφαρμογή ενισχυμένων μέτρων πρόληψης και ελέγχου λοιμώξεων (IPC) κατακλύζει το προσωπικό υγειονομικής περίθαλψης, γεγονός που οδηγεί σε περαιτέρω μετάδοση αυτών των MDRO. Αυτή η κατάσταση αποτελεί σοβαρή απειλή για την ασφάλεια των ασθενών. Στη χειρότερη περίπτωση θα μπορούσε να επηρεάσει την ικανότητα των νοσοκομείων στην Ελλάδα να παρέχουν υψηλής ποιότητας φροντίδα ασθενών.

Τα τρέχοντα επίπεδα AMR συνιστούν επίσης μεγάλη επιβάρυνση για το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης και καταναλώνουν πόρους που διαφορετικά θα μπορούσαν να επενδυθούν για τη βελτίωση των επιπέδων στελέχωσης και των μέτρων IPC. Ταυτόχρονα, τα τρέχοντα χαμηλά επίπεδα στελέχωσης και η έλλειψη πόρων για το IPC συμβάλλουν στην επιδείνωση της μετάδοσης των MDROs με αποτέλεσμα μια καθοδική σπείρα λιγότερων πόρων και αυξημένη μετάδοση. Οι λοιμώξεις με MDROs έχουν ως αποτέλεσμα αυξημένη νοσηρότητα και θνησιμότητα των ασθενών και η παρατεταμένη παραμονή ασθενών «μπλοκάρει» τις νοσοκομειακές κλίνες. Επιπλέον, οι απαιτούμενες προφυλάξεις απομόνωσης περιπλέκουν την ιατρική περίθαλψη και την αποκατάσταση, βλάπτοντας έτσι περαιτέρω τους πάσχοντες ασθενείς.

Από την προηγούμενη επίσκεψη του ECDC εφαρμόστηκαν αρκετές πολιτικές για τον έλεγχο της AMR. Αρκετές πρωτοβουλίες και παρεμβάσεις έκαναν ήδη τη διαφορά, συμπεριλαμβανομένης της εφαρμογής της χορήγησης αντιβιοτικών μόνο με ιατρική συνταγή, η οποία είχε ως αποτέλεσμα τη μαζική μείωση της μη συνταγογραφούμενης χρήσης αντιβιοτικών. Η εισαγωγή δια νόμου ομάδων διαχείρισης αντιμικροβιακών στα νοσοκομεία επέτρεψε τη δημιουργία της απαραίτητης υποδομής για την προώθηση της κατάλληλης χρήσης των αντιμικροβιακών .

Η ομάδα του ECDC παρατήρησε επίσης πολυάριθμες σημαντικές πρωτοβουλίες σε νοσοκομεία με γνώμονα το έμπειρο και αφοσιωμένο προσωπικό. Ωστόσο, ενώ έχουν θετικό αντίκτυπο στο εκάστοτε νοσοκομείο ή στον συγκεκριμένο τομέα παρέμβασης, αυτές οι ασύνδετες πρωτοβουλίες αποτυγχάνουν να αντιμετωπίσουν την έκταση της ανησυχητικής κρίσης δημόσιας υγείας που προκαλείται από την AMR στη χώρα.

Σύμφωνα με το ECDC, μόνο μια επείγουσα εθνικά συντονισμένη προσπάθεια, η κινητοποίηση όλων των επιπέδων με ισχυρή πολιτική δέσμευση, ηγεσία και συντονισμό στο πλαίσιο μιας κατάστασης δημόσιας υγείας ύψιστης εθνικής προτεραιότητας θα μπορούσε να φέρει όλους τους φορείς κοντά σε μια κοινή προσέγγιση. Αυτή η προσέγγιση, που υποστηρίζεται από την ταχεία εφαρμογή μέτρων ελέγχου και τη χρηματοδότηση που ταιριάζουν με το επίπεδο της τρέχουσας κρίσης δημόσιας υγείας που προκαλείται από την AMR στα νοσοκομεία θα επηρεάσει τη μετάδοση των MDROs και τις σημαντικές δυσμενείς συνέπειες για τους ασθενείς και το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης στην Ελλάδα.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Το νέο ποτό που χαρακτηρίστηκε ως “αναδυόμενος κίνδυνος” από τις Ευρωπαϊκές Αρχές

Τι αναφέρει η ετήσια έκθεση της EFSA για το νέο ποτό χωρίς αλκοόλ που στοχεύει όμως, να έχει τις ίδιες επιδράσεις με τα αλκοολούχα ποτά.

Ελληνικό τυρί με καρκινογόνες ουσίες προκάλεσε ευρωπαϊκό συναγερμό – Eξάγεται σε 6 χώρες (φωτο)

Συστατικά ορυκτελαίων (MOAH) που ταξινομούνται από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων ως δυνητικά καρκινογόνα, σε φέτες vegan τυριού που παράγεται στην Ελλάδα.

3+1 αλήθειες για τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα

Τι γνωρίζουμε και τι όχι για τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο