ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και ΥγείαΣτομαχόπονος: Βοηθά η τζιτζιμπίρα στην ανακούφιση των συμπτωμάτων;

Στομαχόπονος: Βοηθά η τζιτζιμπίρα στην ανακούφιση των συμπτωμάτων;

2 λεπτά ανάγνωσης

Προσφέρει τελικά ανακούφιση ή είναι μύθος;

Πολλοί καταφεύγουν σε ένα ποτήρι τζιτζιμπίρας ή ένα αναψυκτικό τύπου κόλα όταν τους ταλαιπωρεί το στομάχι τους. Ωστόσο, οι επιστημονικές ενδείξεις δείχνουν ότι αυτή η κοινή συνήθεια δεν είναι τόσο αθώα ή ωφέλιμη όσο πιστεύεται. Ο Dr. Braden Kuo, γαστρεντερολόγος στο Massachusetts General Hospital, έχει ξεκαθαρίσει ότι τα κρύα, ανθρακούχα και όξινα ποτά, όπως είναι τα περισσότερα αναψυκτικά, μπορούν να επιβαρύνουν το ευαίσθητο στομάχι. Αντιθέτως, προτείνει ένα απλό, ζεστό ρόφημα με φυσικό τζίντζερ χωρίς ανθρακικό, τονίζοντας ότι το ίδιο το τζίντζερ έχει τεκμηριωμένα αντιναυτιακές ιδιότητες.

- Advertisement -

Η ρίζα του τζίντζερ χρησιμοποιείται εδώ και χιλιάδες χρόνια για την ενίσχυση της πέψης. Έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα αποτελεσματική στην αντιμετώπιση της ναυτίας σε περιπτώσεις εγκυμοσύνης ή χημειοθεραπείας. Παρ’ όλα αυτά, οι εμπορικές τζιτζιμπίρες περιέχουν ελάχιστο ή καθόλου πραγματικό τζίντζερ, πρόκειται κυρίως για αρωματισμένο ανθρακούχο νερό με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη. Οι ετικέτες αποκαλύπτουν πως τα «φυσικά αρώματα» είναι μεταξύ των τελευταίων συστατικών, και το τζίντζερ είναι μόνο ένα από αυτά.

Εγγραφείτε και εσείς στα FEA 2025 και ελάτε να γράψουμε ΜΑΖΙ μια ιστορία, που αξίζει να ειπωθεί!

Η αντίληψη ότι η κόλα ή η Sprite βοηθούν στο στομάχι είναι επίσης ανεπιβεβαίωτη. Μελέτες έχουν δείξει ότι τέτοια ποτά είναι φτωχές πηγές ενυδάτωσης και ηλεκτρολυτών, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις εμετού ή διάρροιας. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά ποτά με χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και υψηλότερη σε νάτριο για την ενυδάτωση, χαρακτηριστικά που δεν πληρούνται από τα περισσότερα αναψυκτικά.

- Advertisement -

Ακόμη και η ανθρακούχα ύλη, που σε κάποιες περιπτώσεις φαίνεται να προσφέρει πρόσκαιρη ανακούφιση από το φούσκωμα λόγω ρεψίματος, μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα σε άτομα με ευαισθησία στο πεπτικό. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η επιλογή απλού ανθρακούχου νερού χωρίς ζάχαρη είναι μια ηπιότερη λύση.

- Advertisement -

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα.


Google news

Ακολουθήστε μας για την άμεση ενημέρωση σας στο google news.

Must read

Ελλάδα: Λουκέτο στο τυροκομείο γνωστής φέτας ΠΟΠ για λόγους προστασίας της Δημόσιας Υγείας – Είχε προηγηθεί κρούσμα λιστερίωσης

Το πλήρες χρονικό από το κρούσμα λιστερίωσης έως την αναστολή λειτουργίας του τυροκομείου.

Η άγνωστη επιδημία εντεροϊού στη Λέσβο: Η μεγαλύτερη συρροή άσηπτης μηνιγγίτιδας των τελευταίων ετών

Ο ΕΟΔΥ ταυτοποίησε τον Echovirus 30, όμως η επιδημιολογική διερεύνηση δεν εντόπισε την πηγή μετάδοσης.

40 νέες προσλήψεις στον ΕΦΕΤ για την ενίσχυση των ελέγχων τροφίμων – Από τον Σεπτέμβριο επιθεωρήσεις και στα κυλικεία σχολείων

O ΥπΑΑΤ Μ. Σχοινάς επισκέφθηκε τον ΕΦΕΤ και ανακοίνωσε 40 προσλήψεις για την ενίσχυση των ελέγχων ασφάλειας τροφίμων.