Τετάρτη, 3 Ιουλίου, 2024
28.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Συμπληρώματα διατροφής: Ή λανθασμένη ή άσκοπη η χρήση τους, σύμφωνα με μελέτη

ΑρχικήυγείαΣυμπληρώματα διατροφής: Ή λανθασμένη ή άσκοπη η χρήση τους, σύμφωνα με μελέτη
spot_img

Νέα μελέτη καταδεικνύει την αλόγιστη χρήση των συμπληρωμάτων διατροφής.

Τα συμπληρώματα διατροφής έχουν διεισδύσει στον σύγχρονο τρόπο ζωής, προσφέροντας ένα βολικό μέσο για τη γεφύρωση διατροφικών κενών, την ενίσχυση της σωματικής απόδοσης και την αντιμετώπιση συγκεκριμένων προβλημάτων υγείας.

Οι δαπάνες για αυτά τα προϊόντα έχουν φτάσει σε δυσθεώρητα ύψη με τους καταναλωτές να ξοδεύουν δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως. Αυτή η ευρεία χρήση υπογραμμίζει τη σημασία που αποδίδεται στα συμπληρώματα στις σύγχρονες πρακτικές ευεξίας. Ωστόσο, εν μέσω της δημοτικότητάς τους, εξακολουθούν να υπάρχουν ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια, την αποτελεσματικότητα και τη ρύθμισή τους.

Περιπτώσεις λανθασμένης επισήμανσης, μόλυνσης και ανεπιθύμητων αντιδράσεων υπογραμμίζουν την ανάγκη επαγρύπνησης των καταναλωτών. Επιπλέον, η πιθανότητα αλληλεπίδρασης των συμπληρωμάτων με φάρμακα ή η υπέρβαση των ασφαλών δοσολογικών ορίων δικαιολογεί αυξημένη προσοχή. Για παράδειγμα, η Αμερικάνικη Γαστρεντερολογική Ένωση, εκφράζει την ανησυχία της για τον αυξανόμενο αριθμό ανδρών που λαμβάνουν τεστοστερόνη.

Η υπόθεση ότι τα χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης ευθύνονται για μια ποικιλία προβλημάτων που μπορεί να αντιμετωπίζουν οι άνδρες, όπως η μειωμένη λίμπιντο, η αύξηση του βάρους λόγω κόπωσης και η μειωμένη μυϊκή μάζα, παίζει με τις κοινές ανασφάλειες των ανδρών.

Η επικράτηση αυτών των διαφημίσεων κατά τη διάρκεια αθλητικών μεταδόσεων και αθλητικών ραδιοφωνικών εκπομπών οδήγησε τον FDA στην έκδοση αυστηρών κανόνων που απαιτούν από τις εταιρείες που διανέμουν συμπληρώματα τεστοστερόνης να αναθεωρήσουν τις ετικέτες.

Χρειαζόταν σαφήνεια που να δείχνει ότι τα φάρμακα προορίζονται μόνο για άτομα με ασθένειες όπως ο υπογοναδισμός ή τραυματισμοί που προκαλούν σοβαρά χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης, ενώ η θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών προβλημάτων.

Δυστυχώς μόνο το ένα δέκατο των ανδρών ασθενών που λαμβάνουν τεστοστερόνη τη χρειάζεται πραγματικά.

Τα ευρήματα της νεας μελέτης

Μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nutrients έχει ως κεντρικό αντικείμενο ανάλυσης τις δίαιτες που περιλαμβάνουν ολόκληρες ομάδες τροφίμων και ενέχουν κίνδυνο ανεπάρκειας μικροθρεπτικών συστατικών, σε αντιπαραβολή με τα ανεπαρκή δεδομένα σχετικά με το κατά πόσον αυτές μετριάζονται κατάλληλα με τα συμπληρώματα διατροφής.

Η πρόσληψη μικροθρεπτικών συστατικών με τρόφιμα και συμπληρώματα διατροφής αναλύθηκε σε 130 υγιείς ενήλικες: 32 χορτοφάγους, 37 vegan, 24 που ακολουθούν δίαιτα χαμηλή σε υδατάνθρακες και υψηλή σε λιπαρά (LCHF) και 37 παμφάγοι. Συνολικά 63% των χρησιμοποίησε συμπλήρωμα διατροφής (84% των vegan, 75% των LCHF, 54% των χορτοφάγων και 46% των παμφάγων), ωστόσο, ένα συμπλήρωμα διατροφής δεν αντιμετώπιζε πάντα διατροφικές ανεπάρκειες.

Η βιταμίνη Β12 καταναλωνόταν συχνά στους Vegan σε δόσεις σημαντικά υψηλότερες από τις συνιστώμενες, αλλά λιγότερο συχνά στους vegeterian, παρά την τη χαμηλή επικράτηση της επαρκούς πρόσληψης. Μόνο το 43% των συμμετεχόντων λάμβανε βιταμίνη D κατά τη διάρκεια του χειμώνα, το 23% από αυτούς με ανεπαρκή δόση.

Η συμπλήρωση καλίου, ασβεστίου και ιωδίου ήταν σπάνια, παρά τη χαμηλή επάρκεια πρόσληψης μόνο με τα τρόφιμα σε όλες τις ομάδες. Ορισμένα μικροθρεπτικά συστατικά ελήφθησαν χωρίς λόγο, όπως η βιταμίνη Κ, η ριβοφλαβίνη, η βιοτίνη και ο σίδηρος.

Τα συμπληρώματα διατροφής πολλαπλών μικροθρεπτικών συστατικών χρησιμοποιήθηκαν συχνά, αυξάνοντας την επάρκεια πρόσληψης των βιταμινών της ομάδας Β, αλλά απέτυχαν να συμπληρώσουν επαρκώς τη βιταμίνη D, το κάλιο, το ασβέστιο και το ιώδιο.

Αν και η χρήση συμπληρωμάτων διατροφής αύξησε την επάρκεια πρόσληψης μικροθρεπτικών συστατικών όταν χρησιμοποιήθηκαν σωστά, οι γνώσεις σχετικά με αυτά θα πρέπει να αυξηθούν και το κοινό θα πρέπει να ενημερωθεί για τη σωστή χρήση τους. Επίσης, θα πρέπει να επαναδιατυπωθούν για την αντιμετώπιση των ανεπαρκειών.

Το συμπέρασμα της μελέτης είναι ότι η χρήση συμπληρωμάτων διατροφής μπορεί να αυξήσει τον επιπολασμό της επαρκούς πρόσληψης μικροθρεπτικών συστατικών, εάν επιλέγονται σωστά, κάτι που δεν συνέβαινε πάντα. Η βιταμίνη Β12 και η βιταμίνη D συμπληρώθηκαν για την κάλυψη διατροφικών κενών, αλλά οι δόσεις δεν ήταν πάντα κατάλληλες.

Το γεγονός ότι αρκετά θρεπτικά συστατικά, όπως η βιταμίνη Κ, η ριβοφλαβίνη, η βιοτίνη και ο σίδηρος ελήφθησαν άσκοπα, ενώ άλλα θρεπτικά συστατικά, όπως το κάλιο, το ασβέστιο και το ιώδιο δεν χρησιμοποιήθηκαν καθόλου, ακόμη και αν οι προσλήψεις μόνο με τα τρόφιμα ήταν ανεπαρκείς, υποδηλώνει την ανάγκη για ακριβέστερη ενημέρωση του κοινού.

Συνεπώς απαιτείται αυξημένη ευαισθητοποίηση σχετικά με τις πιθανές ελλείψεις σε θρεπτικά συστατικά και τον τρόπο κάλυψής τους μεταξύ των ατόμων χωρίς διατροφική επίβλεψη. Αυτό εγείρει την ανάγκη για διατροφική συμβουλευτική και βοήθεια στην επιλογή κατάλληλων συμπληρωμάτων διατροφής με κατάλληλη δοσολογία.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πως η τσίχλα απομακρύνει τα βακτήρια από το στόμα σας

Μελέτες που αποδεικνύουν ότι το μάσημα τσίχλας συμβάλλει στη διατήρηση της στοματικής υγείας.

11 θάνατοι από λιστερίωση στην Ελλάδα το 2023 – 12 τα κρούσματα το 2024

Αύξηση κρουσμάτων λιστερίωσης - Οι δράσεις ΕΟΔΥ για την προστασία της δημόσιας υγείας.
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα