Στο επίκεντρο η σύγχυση των καταναλωτών εάν εναλλακτικά προϊόντα φέρουν στις ετικέτες όρους όπως “μπριζόλα” ή “ψάρι”.
Στη σύνοδο της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις 18 του μήνα οι ευρωβουλευτές ενέκριναν την πρόταση της Επιτροπής αλιείας (σχετικά με τα πρότυπα εμπορίας για τα ψάρια και τα θαλασσινά), για τον «περιορισμό των ονομασιών στα εναλλακτικά ψάρια». Η πρόταση βασίζεται στο επιχείρημα πως υπάρχει ενδεχόμενο σύγχυσης των καταναλωτών εάν ένα φυτικό υποκατάστατο αναφέρει στην ετικέτα τον όρο “ψάρι” και προτείνει περιορισμό – αν όχι πλήρη απαγόρευση- του όρου στα εναλλακτικά προϊόντα.
Σύμφωνα όμως με την Ευρωπαϊκή Ένωση Χορτοφάγων οι καταναλωτές δεν μπερδεύονται ενώ πρόσφατα ευρήματα έχουν δείξει σημαντικές αυξήσεις στην αγορά και κατανάλωση φυτικών εναλλακτικών λύσεων σε ολόκληρη την Ευρώπη. Η European Vegetarian Union χαρακτηρίζει την απόφαση απογοητευτική και καλεί την Επιτροπή να διατηρήσει την τρέχουσα στάση της –ότι οι ισχύοντες κανονισμοί είναι κατάλληλοι για τον σκοπό για τον οποίο προορίζονται– και να αναγνωρίσει τον ζωτικό ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν τα φυτικά τρόφιμα στη μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων.
Από την άλλη πλευρά η Γαλλική δικαιοσύνη τάχθηκε υπέρ της εταιρείας φυτικών εναλλακτικών προϊόντων Nutrition &; Santé στο θέμα της επισήμανσης και μετά από πέντε χρόνια δικαστικής διαμάχης με την βιομηχανία κρέατος αποφάνθηκε πως δεν υπάρχει κίνδυνος σύγχυσης των καταναλωτών, εάν οι ετικέτες υποκατάστατων κρέατος, φέρουν όρους όπως μπριζόλα εάν η συσκευασία και οι διαφημίσεις δείχνουν «σαφώς» ότι το προϊόν είναι φυτικής προέλευσης. Υπενθυμίζεται ότι η γαλλική κυβέρνηση πρόσφατα ανανέωσε τις προτάσεις για την απαγόρευση περισσότερων από 21 ονομασιών κρέατος, συμπεριλαμβανομένων των «μπριζόλα» και «ζαμπόν» στις ετικέτες εναλλακτικών προϊόντων. Το ανώτατο διοικητικό συμβούλιο της χώρας, το γαλλικό Conseil d’Etat, αναμένει τη γνωμοδότηση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για να διευκρινίσει εάν μια τέτοια κίνηση είναι συμβατή με το δίκαιο της ΕΕ.
Πηγές: