Οι μητέρες φαίνεται ότι έχουν έναν προγενέστερο διδακτικό ρόλο, ως οι πάροχοι των πρώτων αναμνήσεων μυρωδιάς ή γεύσης του βρέφους
Τα μωρά δείχνουν θετικές απαντήσεις στη μυρωδιά των τροφών στα οποία εκτέθηκαν στη μήτρα μετά τη γέννησή τους, σύμφωνα με μια νέα μελέτη. Τα ευρήματα, με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο Durham, στο Ηνωμένο Βασίλειο, θα μπορούσαν να έχουν επιπτώσεις στην κατανόηση του τρόπου με τον οποίο μπορούν να δημιουργηθούν υγιεινές διατροφικές συνήθειες στα μωρά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Οι ερευνητές ανέλυσαν τις εκφράσεις του προσώπου των μωρών που είχαν επανειλημμένα εκτεθεί είτε σε λάχανο είτε σε καρότο στη μήτρα μετά τη γέννηση. Τα νεογνά των οποίων οι μητέρες είχαν πάρει κάψουλες σκόνης καρότου όταν ήταν έγκυες ήταν πιο πιθανό να αντιδράσουν ευνοϊκά στη μυρωδιά του καρότου. Ομοίως, τα μωρά των οποίων οι μητέρες είχαν πάρει κάψουλες σε σκόνη λάχανου ενώ ήταν έγκυες αντέδρασαν πιο θετικά στο άρωμα του λάχανου.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ανακαλούνται πάνω από 89.000 μπουκάλια δημοφιλούς ρινικού σπρέι λόγω παρουσίας βακτηρίων – Πωλείται και στην Ελλάδα
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ανακαλούνται πάνω από 1,000,000 φορητά ψυγεία μετά από καταγγελίες για ακρωτηριασμούς δακτύλων και κατάγματα
Η έρευνα περιελάμβανε επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Άστον του Ηνωμένου Βασιλείου και το CNRS και το Πανεπιστήμιο της Βουργουνδίας στη Γαλλία και δημοσιεύεται στο περιοδικό Appetite.
Η επικεφαλής συγγραφέας και επιβλέπων της έρευνας, Καθηγήτρια Nadja Reissland, του Εργαστηρίου Εμβρύου και Νεογνών, στο Τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Durham, δήλωσε: «Η ανάλυσή μας στις εκφράσεις του προσώπου των μωρών δείχνει ότι φαίνεται να αντιδρούν πιο ευνοϊκά στη μυρωδιά των τροφών που έτρωγαν οι μητέρες τους τους τελευταίους μήνες της εγκυμοσύνης.
Αυτή η μελέτη είναι συνέχεια μιας ερευνητικής εργασίας του 2022, όπου οι ερευνητές χρησιμοποίησαν σαρώσεις 4D υπερήχων στις 32 και 36 εβδομάδες κύησης για να μελετήσουν τις εκφράσεις του προσώπου του εμβρύου αφού οι έγκυες μητέρες τους είχαν καταπιεί μια εφάπαξ δόση είτε των 400 mg κάψουλες καρότου είτε λάχανου. Τα έμβρυα που εκτέθηκαν σε καρότο εμφάνισαν περισσότερες αποκρίσεις στο γέλιο, ενώ εκείνα που εκτέθηκαν σε λάχανο έδειξαν περισσότερες αποκρίσεις με «κλάμα».
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Αντιμικροβιακά και απολυμαντικά καθαριστικά: Μήπως η χρήση τους στο σπίτι κάνει κακό αντί για καλό; Τι λένε οι ειδικοί
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ο πρωτοφανής λόγος της ανάκλησης 15 τόνων βουτύρου
Για την τελευταία μελέτη, οι ερευνητές παρακολούθησαν 32 μωρά από την αρχική ερευνητική εργασία – 16 άρρενες και 16 κορίτσια – από τις 36 εβδομάδες κύησης έως περίπου τρεις εβδομάδες μετά τη γέννηση.
Οι μητέρες κατανάλωναν κάψουλες καρότου ή λάχανου κάθε μέρα για τρεις συνεχόμενες εβδομάδες μέχρι τη γέννηση. Όταν τα μωρά ήταν περίπου τριών εβδομάδων, η ερευνητική ομάδα εξέτασε τις αντιδράσεις των νεογνών στο λάχανο, το καρότο και την οσμή ελέγχου.
Ξεχωριστές βρεγμένες μπατονέτες βουτηγμένες σε σκόνες καρότου ή λάχανου, ή νερό ως μάρτυρα, κρατήθηκαν κάτω από τη μύτη κάθε βρέφους και η αντίδρασή τους στις διαφορετικές μυρωδιές καταγράφηκε σε βίντεο.
Στη συνέχεια, οι επιστήμονες ανέλυσαν το βίντεο για να δουν πώς αντέδρασαν τα νεογέννητα και συνέκριναν αυτές τις αντιδράσεις με αυτές που παρατηρήθηκαν πριν γεννηθούν τα μωρά για να κατανοήσουν τις επιπτώσεις της επαναλαμβανόμενης έκθεσης σε γεύση στο τελευταίο τρίμηνο της εγκυμοσύνης.
Η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε ότι, από την περίοδο του εμβρύου έως το νεογέννητο, υπήρχε μια αυξημένη συχνότητα στις αποκρίσεις «γέλιου» και μια μείωση της συχνότητας στις απαντήσεις «κλάματος» στη μυρωδιά που είχαν βιώσει τα μωρά πριν τη γέννηση.
Οι άνθρωποι βιώνουν τη γεύση μέσω ενός συνδυασμού γεύσης και οσμής. Στα έμβρυα αυτό συμβαίνει μέσω της εισπνοής και της κατάποσης του αμνιακού υγρού στη μήτρα.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ανακαλούνται 6 προϊόντα κρέατος από τα ράφια των σούπερ μάρκετ λόγω επικίνδυνου βακτηρίου
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Εξαερισμός: Πρέπει να ανοίγουμε τα παράθυρα όταν βρέχει;
Η συν-επικεφαλής της έρευνας Dr Beyza Ustun-Elayan είπε: «Η έρευνά μας έδειξε ότι τα έμβρυα όχι μόνο μπορούν να αισθανθούν και να διακρίνουν διαφορετικές γεύσεις στη μήτρα, αλλά επίσης αρχίζουν να μαθαίνουν και να δημιουργούν μνήμη για ορισμένες γεύσεις εάν εκτίθενται επανειλημμένα σε αυτές.
“Αυτό δείχνει ότι η διαδικασία ανάπτυξης των διατροφικών προτιμήσεων ξεκινά πολύ νωρίτερα από ό,τι πιστεύαμε, από τη μήτρα. Με την εισαγωγή αυτών των γεύσεων από νωρίς, ίσως μπορέσουμε να διαμορφώσουμε πιο υγιεινές διατροφικές συνήθειες στα παιδιά από την αρχή.”
Οι ερευνητές τονίζουν ότι τα ευρήματά τους είναι μόνο μια βασική μελέτη. Λένε ότι απαιτούνται μεγαλύτερες μελέτες παρακολούθησης για την κατανόηση των μακροπρόθεσμων επιπτώσεων στη διατροφική συμπεριφορά των παιδιών. Προσθέτουν ότι περαιτέρω έρευνα θα πρέπει επίσης να διεξαχθεί σε μεγαλύτερη ομάδα βρεφών, σε διαφορετικές χρονικές στιγμές.
Η μελλοντική έρευνα θα πρέπει επίσης να λαμβάνει υπόψη τις εμπειρίες γεύσης μετά τον τοκετό, όπως ορισμένες φόρμουλες γάλακτος που είναι γνωστό ότι έχουν πικρή γεύση, οι οποίες θα μπορούσαν να επηρεάσουν τις αντιδράσεις των μωρών στη μυρωδιά των πικρών και μη πικρών λαχανικών.
Στην έρευνα συμμετείχαν παιδιά λευκών βρετανών μητέρων και οι ερευνητές λένε ότι οι μελλοντικές μελέτες θα πρέπει να διευρυνθούν για να διερευνηθεί πώς διαφορετικές πολιτιστικές διατροφικές πρακτικές μπορεί να επηρεάσουν την εμβρυϊκή δεκτικότητα σε ένα ευρύτερο φάσμα γεύσεων.
Οι μητέρες λοιπόν φαίνεται ότι έχουν έναν προγενέστερο διδακτικό ρόλο, ως οι πάροχοι των πρώτων αναμνήσεων μυρωδιάς ή γεύσης του βρέφους.