Πέμπτη, 5 Δεκεμβρίου, 2024
13.3 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Αλατισμένη καραμέλα: Το παράδοξο των αλατισμένων γλυκών

ΑρχικήΝέαΑλατισμένη καραμέλα: Το παράδοξο των αλατισμένων γλυκών
spot_img

Τι πραγματικά προσδίδει το αλάτι στα γλυκά;

   Τα τελευταία χρόνια έχουν κατακλύσει τα ζαχαροπλαστεία και τα παγωτατζίδικα, από γλυκίσματα με αλάτι, όπως η δημοφιλής αλατισμένη καραμέλα. Το παράδοξο όμως είναι, πως το αλάτι στην πραγματικότητα εντείνει την ικανότητα του οργανισμού να γεύεται τη γλυκύτητα από τη ζάχαρη. Πως όμως συμβαίνει αυτό;

   Αρχικά, η ικανότητά να απολαμβάνετε το φαγητό προέρχεται από τα κύτταρα υποδοχείς στους γευστικούς κάλυκες της γλώσσας σας. Οι γλυκές γεύσεις ανιχνεύονται από μια οικογένεια υποδοχέων που ονομάζονται T1R, οι οποίοι συλλέγουν τόσο φυσικά σάκχαρα όσο και τεχνητά γλυκαντικά. Οι επιστήμονες αρχικά πίστευαν ότι η απενεργοποίηση των T1R θα σταματούσε κάθε ανταπόκριση σε γλυκά ερεθίσματα, αλλά το 2003 απέδειξαν πως αυτό δεν συμβαίνει.

Αναζητώντας μια εξήγηση, ο φυσιολόγος Keiko Yasumatsu του Tokyo Dental Junior College και οι συνεργάτες του στράφηκαν σε μια πρωτεΐνη που λειτουργεί με τη γλυκόζη σε άλλα σημεία του σώματος: τον συμμεταφορέα νατρίου-γλυκόζης 1 (SGLT1). Στα νεφρά και το έντερο, το SGLT1 χρησιμοποιεί νάτριο για να μεταφέρει τη γλυκόζη στα κύτταρα για να τους παρέχει ενέργεια. Περιέργως, η πρωτεΐνη βρίσκεται επίσης σε γλυκά γευστικά κύτταρα. Οι ερευνητές έτριψαν τις γλώσσες των ποντικών T1R με ένα διάλυμα γλυκόζης και αλατιού, το οποίο περιέχει το νάτριο που χρειάζεται για να λειτουργήσει το SGLT1 και κατέγραψαν τις αποκρίσεις των νεύρων που συνδέονται με τα γευστικά τους κύτταρα.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το αλάτι πυροδότησε τα νεύρα των τρωκτικών πιο γρήγορα, σε σύγκριση με τα μεταλλαγμένα ποντίκια που έλαβαν μόνο γλυκόζη. «Αυτό είναι ένα ενδιαφέρον σενάριο που υποδηλώνει ότι η γλυκιά γεύση είναι πιο περίπλοκη από ό,τι είχαμε αντιληφθεί προηγουμένως», δήλωσε η Kathryn Medler, ειδικός σηματοδότησης γεύσης από το Πανεπιστήμιο του Μπάφαλο.

     Άλλη έρευνα από επιστήμονες του Journal of Agricultural and Food Chemistry της ACS, προ ολίγων μηνών, κατέληξε στο συμπέρασμα πως η προσθήκη ορυκτών αλάτων βελτιώνει την γεύση των υποκατάστατων ζάχαρης σε ποτά χαμηλών θερμίδων.

https://www.science.org/content/article/why-adding-salt-makes-fruit-and-candy-sweeter

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Νέα καταγγελία στο Cibum για σάπιο ψωμί μεγάλης ελληνικής αρτοβιομηχανίας – Ο ισχυρισμός της εταιρείας στην καταναλώτρια

Νέο σοκ καταναλωτή από ίδιο προϊόν της εταιρείας Κατσέλης - Η αρτοβιομηχανία υποστήριξε πως η προηγούμενη καταγγελία ήταν ψευδής και πως ο καταναλωτής ζήτησε συγνώμη!

Τούρτες, κέικ και γλυκά με επικίνδυνο για την υγεία φυτοφάρμακο – Αποσύρονται 6 δημοφιλή προϊόντα

Υπεύθυνη η ψεκασμένη φράουλα με ζιζανιοκτόνο που έχει απαγορευτεί από την ΕΕ από πέρσι

Η απάτη του κεφίρ – Έρευνα ξεμπροστιάζει μεγάλες εταιρείες παρασκευής που πουλάνε απλό γάλα ως κεφίρ!

Είναι ζυμωμένο με σπόρους κεφίρ, το κεφίρ που πωλείται στα ράφια των σούπερ μάρκετ;
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο