Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
15.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

O χυμός λεμονιού και άλλα αναψυκτικά εμφανίζουν ψευδώς θετικά τεστ Covid

ΑρχικήΝέαΤεχνολογία ΤροφίμωνO χυμός λεμονιού και άλλα αναψυκτικά εμφανίζουν ψευδώς θετικά τεστ Covid
spot_img

To έκαναν μαθητές κατά τη διάρκεια της πανδημίας για να μην πάνε σχολείο!

 Κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, αρκετοί μαθητές χρησιμοποιούσαν χυμό λεμονιού και αναψυκτικά όπως coca- cola και σόδα, για να εμφανίσουν ψευδώς θετικά τεστ (πλευρικά τεστ) για civid-19 και να αποφύγουν το σχολείο.

Το παράδοξο πείραμα πέτυχε και κινητοποίησε τους επιστημονικούς κύκλους που δεν γνώριζαν αυτό το “μελανό” σημείο. Υπάρχουν μάλιστα ενδείξεις πως αυτό μπορεί να λειτουργήσει και σε τεστ εγκυμοσύνης.

  Μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2021 στο International Journal of Infectious Diseases, αποτύπωσε έναν πειραματισμό επιστημόνων πάνω στο αν θα μπορούσαν να επιτύχουν ψευδώς θετικά αποτελέσματα δοκιμών σε τεστ πλευρικής ροής COVID χρησιμοποιώντας μια σειρά από ποτά, όπως η Coca-Cola, ενεργειακά ποτά, βότκα, ουίσκι και κονιάκ.

Πράγματι όλα τα παραπάνω, δημιούργησαν ψευδώς θετικά αποτελέσματα όταν εφαρμόστηκαν στο τεστ, χωρίς καν το ρυθμιστικό διάλυμα. Μια άλλη μελέτη την ίδια χρονιά, απέδειξε πως μια ποικιλία αναψυκτικών και μη αλκοολούχων αναψυκτικών μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία ψευδώς θετικών αποτελεσμάτων στα τεστ πλευρικής ροής του COVID-19.

 Αρχικά, τα τεστ πλευρικής ροής όπως αυτό του COVID-19, ανιχνεύουν μια συγκεκριμένη ουσία σε ένα υγρό δείγμα. Μόλις εφαρμοστεί το υγρό στη συσκευή, απορροφάται από ένα επίθεμα και έπειτα φτάνει στη γραμμή Τ, που καλύπτεται από αντισώματα για το μόριο-στόχο. Αυτά τα αντισώματα συνδέονται επίσης με νανοσωματίδια χρυσού, που φαίνονται κόκκινα, τα οποία μας επιτρέπουν να δούμε πού βρίσκονται τα αντισώματα στη συσκευή. Εάν η ουσία στόχος βρίσκεται στο υγρό δείγμα, τα επισημασμένα με χρυσό αντισώματα στη γραμμή Τ της λωρίδας συνδέονται με αυτήν και γίνονται κόκκινα, σηματοδοτώντας την παρουσία της. 

 Τα ποτά αυτά λοιπόν, μπορούν να ενεργοποιήσουν θετικό αποτέλεσμα στις συσκευές πιθανόν λόγω της οξύτητας τους. Ο χυμός λεμονιού είναι πολύ όξινος με pH περίπου 2 λόγω του κιτρικού του οξέος, ενώ η Coca-Cola και άλλα αναψυκτικά έχουν pH από 2 έως 3, κυρίως λόγω του φωσφορικού οξέος. Ένα όξινο διάλυμα θα βοηθήσει στη διάσπαση των αντισωμάτων στη γραμμή Τ, που δημιουργεί την κόκκινη γραμμή στα τεστ.

“Οι μετουσιωμένες πρωτεΐνες είναι κολλώδεις. Όλες αυτές οι αλληλεπιδράσεις που κανονικά θα κρατούσαν την πρωτεΐνη ενωμένη είναι πλέον ορφανές και αναζητούν κάτι για να συνδεθούν. Επομένως, μια πιθανή εξήγηση είναι ότι τα ακινητοποιημένα αντισώματα στη γραμμή Τ κολλάνε απευθείας στα σωματίδια χρυσού, καθώς περνούν, παράγοντας το περιβόητο ψευδώς θετικό αποτέλεσμα που προκαλείται από την κόλα“, ανέφερε ο Mark Lorch, Καθηγητής Επιστημονικής Επικοινωνίας και Χημείας στο Πανεπιστήμιο του Ο Χαλ, σε άρθρο του για το The Conversation.

 Σύμφωνα με τον ίδιο, εάν ρίξετε στη γραμμή το ρυθμιστικό διάλυμα που συνοδεύει τη δοκιμή, τα ακινητοποιημένα αντισώματα στη γραμμή Τ θα ανακτήσουν την κανονική λειτουργία και θα απελευθερώσουν τα σωματίδια χρυσού, αποκαλύπτοντας τελικά το πραγματικό αρνητικό αποτέλεσμα στη δοκιμή.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο