Το κόστος παραγωγής καλλιεργούμενου κρέατος θα μπορούσε να μειωθεί σημαντικά με νέα κύτταρα που δημιουργήθηκαν στο Πανεπιστήμιο Tufts.
Επιστημονικό «άλμα» στην τεχνολογία κρέατος εργαστηρίου κατάφερε το Κέντρο Κυτταρικής Γεωργίας του Πανεπιστημίου Tufts. Οι ερευνητές με επικεφαλής τον καθηγητή David Kaplan δημιούργησαν μυϊκά κύτταρα βοοειδών (βόειο κρέας) που παράγουν τους δικούς τους αυξητικούς παράγοντες, ένα βήμα που μπορεί να μειώσει σημαντικά το κόστος παραγωγής.
Μέχρι τώρα, οι αυξητικοί παράγοντες (που προστίθενται στο περιβάλλον υγρό ή μέσα στο κύτταρο) παρασκευάζονται από ανασυνδυασμένη πρωτεΐνη, πωλούνται από βιομηχανικούς προμηθευτές, και συμβάλλουν στο μεγαλύτερο μέρος του κόστους παραγωγής για το καλλιεργούμενο κρέας (έως και πάνω από 90%). Δεδομένου ότι οι αυξητικοί παράγοντες δεν διαρκούν πολύ στα μέσα κυτταρικής καλλιέργειας, πρέπει επίσης να αναπληρώνονται κάθε λίγες ημέρες. Αυτό περιορίζει τη δυνατότητα παροχής ενός προσιτού προϊόντος στους καταναλωτές. Η αφαίρεση αυτού του συστατικού από τα μέσα ανάπτυξης οδηγεί σε τεράστια εξοικονόμηση κόστους.
Οι αυξητικοί παράγοντες, είτε χρησιμοποιούνται σε εργαστηριακά πειράματα είτε για καλλιεργημένο κρέας, συνδέονται με υποδοχείς στην επιφάνεια του κυττάρου και παρέχουν ένα σήμα για τα κύτταρα να αναπτυχθούν και να διαφοροποιηθούν σε ώριμα κύτταρα διαφορετικών τύπων.
Σε αυτή τη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Cell Reports Sustainability , οι ερευνητές τροποποίησαν βλαστοκύτταρα για να παράγουν τον δικό τους αυξητικό παράγοντα ινοβλαστών (FGF), ο οποίος πυροδοτεί την ανάπτυξη των κυττάρων των σκελετικών μυών – το είδος που βρίσκει κανείς σε μια μπριζόλα ή ένα χάμπουργκερ.
Σε αυτή τη στρατηγική, δεν προσθέτουμε ξένα γονίδια στο κύτταρο, απλώς επεξεργαζόμαστε και εκφράζουμε γονίδια που υπάρχουν ήδη» για να δούμε αν μπορούν να βελτιώσουν την ανάπτυξη των μυϊκών κυττάρων για την παραγωγή κρέατος δήλωσε ο Andrew Stout , επιστημονικός διευθυντής στο Tufts Cellular Agriculture Commercialization Lab.