Παρασκευή, 27 Δεκεμβρίου, 2024
9.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Επιστήμη: Αδρανοποίηση του ιού της Ηπατίτιδας στα τρόφιμα

ΑρχικήΝέαΤεχνολογία ΤροφίμωνΕπιστήμη: Αδρανοποίηση του ιού της Ηπατίτιδας στα τρόφιμα
spot_img

Μαθηματικό μοντέλο προβλέπει την εξάλειψη του ιού της Ηπατίτιδας E μέσω μαγειρέματος

Την ανάγκη για την εξακρίβωση της θερμικής σταθερότητας και πιθανότητας αδρανοποίησης του ιού της ηπατίτιδας Ε (HEV) μέσω του μαγειρέματος του χοιρινού κρέατος προσπάθησε να καλύψει νέα έρευνα από το Glasgow Caledonian University.

Η μελέτη αυτή είναι πολύ επίκαιρη μετά και την πολύ πρόσφατη ανακοίνωση-προειδοποίηση του ΕΦΕΤ στους Έλληνες καταναλωτές για τον κίνδυνο που διατρέχουν εάν καταναλώσουν φρούτα μολυσμένα από τον ιό της ηπατίτιδας Α, τα οποία εισήχθησαν στην χώρα μας από το Βέλγιο.

Οι ερευνητές από τη Σκωτία προσπάθησαν να καλύψουν το κενό στη βιβλιογραφία δεδομένης της μη ύπαρξης τυποποιημένης μεθόδου για την αξιολόγηση της θερμικής σταθερότητας του HEV. Το ερώτημα που ήθελαν επίσης να απαντήσουν είναι εάν το μαγείρεμα επαρκεί για την αδρανοποίηση του ιού στα τρόφιμα.

Για το λόγο αυτό, δημιούργησαν ένα μαθηματικό μοντέλο που βασίστηκε σε έρευνα της υπάρχουσας βιβλιογραφίας αλλά και με νέα πειράματα σε περιπτώσεις που οι προηγούμενες μελέτες ήταν ανεπαρκείς. Το μοντέλο που αναπτύχθηκε σε αυτό το ερευνητικό έργο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την υλοποίηση αξιολογήσεων κινδύνου και πλάνων διαχείρισης για την ασφάλεια των τροφίμων στη βιομηχανία, καθώς και να προσδιορίσει το που μπορεί να χρειαστούν μελλοντικά επιπρόσθετα μέτρα επιτήρησης και έρευνας.

Στα επιπρόσθετα πειράματα που διεξήχθησαν από την ερευνητική ομάδα, μετρήθηκε το RNA του HEV σε αλατούχο διάλυμα πριν και μετά τη θέρμανση στους 70, 75, 80, 85, 90 και 95°C. Τα μέχρι στιγμής ευρήματα δείχνουν ότι ενώ τα ίχνη του HEV μπορούν να εντοπιστούν σε διάφορες θερμοκρασίες, δεν υπάρχει επί του παρόντος μια αξιόπιστη μέθοδος για να προσδιοριστεί εάν τα σωματίδια του HEV είναι μολυσματικά ή όχι.

Διαβάστε όλη την έρευνα εδώ.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Coca Cola: Ανάκληση 28 εκατομμυρίων αναψυκτικών λόγω σοβαρού κινδύνου – 80 επιθεωρητές εν δράσει

Η μεγαλύτερη ανάκληση των τελευταίων 25 ετών στην Αυστρία που επηρέασε 18 χώρες.

Έκκληση προς την αλλαντοβιομηχανία: Μειώστε τα συντηρητικά για να αυξήστε την ασφάλεια – Προτεινόμενες λύσεις    

Τα μέτρα που προτείνουν ερευνητές για τη μείωση του κινδύνου λιστερίωσης στα τρόφιμα.

Κίνδυνος ασφυξίας από παιδικά ζελεδάκια! Πωλούνται και στην Ελλάδα

Η λίστα των προϊόντων που ανακαλούνται, μερικά από τα οποία πωλούνται και στην Ελλάδα.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο