Δευτέρα, 12 Μαΐου, 2025
18 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Μπριζόλες που καλλιεργούνται στο… διάστημα: Το μέλλον του φαγητού μπήκε σε τροχιά!

ΑρχικήΝέαΤεχνολογία ΤροφίμωνΜπριζόλες που καλλιεργούνται στο… διάστημα: Το μέλλον του φαγητού μπήκε σε τροχιά!
spot_img

Εργαστηριακά καλλιεργημένα τρόφιμα στο επίκεντρο νέας αποστολής της ESA

Ένα βήμα πιο κοντά στο μέλλον όπου το φαγητό για αστροναύτες θα παράγεται σε τροχιά έκανε η Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία (ESA). Ένα πρωτοποριακό πείραμα που εκτοξεύτηκε με πύραυλο SpaceX εξετάζει αν είναι εφικτή η παραγωγή εργαστηριακά καλλιεργημένου φαγητού στο διάστημα.

- Advertisement -

Το εγχείρημα εντάσσεται στο πλαίσιο της μείωσης του υπέρογκου κόστους σίτισης αστροναυτών – που μπορεί να φτάσει έως και τις £20.000 την ημέρα.

Στόχος: η ανάπτυξη ενός πιλοτικού «εργοστασίου» τροφίμων στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό τα επόμενα δύο χρόνια.

Από το Imperial College στο Διάστημα

Πίσω από το φιλόδοξο πλάνο βρίσκεται η Frontier Space, σε συνεργασία με το Imperial College London. Το πείραμα περιλαμβάνει έναν μικρό βιοαντιδραστήρα γεμάτο με γενετικά τροποποιημένη μαγιά, σχεδιασμένη να παράγει πρωτεΐνες και βιταμίνες μέσω μιας διαδικασίας που λέγεται precision fermentation – ένας επαναπροσδιορισμός της κλασικής ζύμωσης, στα όρια της βιοτεχνολογίας.

Η αποστολή κράτησε περίπου τρεις ώρες σε τροχιά και πλέον το δείγμα έχει επιστραφεί στη Γη για ανάλυση.

Επόμενος στόχος: 3D-τυπωμένο φαγητό

Αν όλα πάνε καλά, το επόμενο βήμα είναι ένα μεγαλύτερο σύστημα παραγωγής τροφίμων για τον ISS. Σε βάθος χρόνου, η ιδέα είναι να συνδυάζονται τα καλλιεργημένα συστατικά με τεχνολογία 3D εκτύπωσης για να παραχθούν «πιάτα κατά παραγγελία» – από πουρέ μέχρι μπριζόλες.

«Ονειρευόμαστε εργοστάσια στη Σελήνη και σε τροχιά», δηλώνει ο Dr Aqeel Shamsul, επικεφαλής της Frontier Space. «Αν θέλουμε οι άνθρωποι να ζουν μακροπρόθεσμα στο διάστημα, πρέπει να μάθουμε να παράγουμε φαγητό εκεί».

Η γεύση μετράει

Το project δεν περιορίζεται μόνο στην επιστήμη. Στην κουζίνα μπαίνει και ο σεφ Jakub Radzikowski, ο οποίος σχεδιάζει διαστημικά μενού που να προσφέρουν άνεση και οικειότητα σε αστροναύτες από διαφορετικά πολιτισμικά υπόβαθρα.

Αν και δεν μπορεί ακόμη να χρησιμοποιήσει εργαστηριακά συστατικά για μαγείρεμα, δουλεύει με μύκητες και φυτικά παράγωγα για να τελειοποιήσει συνταγές όπως πικάντικα ντάμπλινγκς.

Η πρώτη Βρετανίδα αστροναύτης, Helen Sharman, δοκίμασε μία από τις δημιουργίες του: «Πολύ πιο νόστιμο από ό,τι έτρωγα όταν βρισκόμουν σε τροχιά», δήλωσε με ενθουσιασμό.

Φαγητό που ενισχύει την υγεία

Πέρα από τη γεύση, το εργαστηριακό φαγητό μπορεί να ενισχυθεί με συστατικά που βοηθούν στην αντιμετώπιση των βιοχημικών αλλαγών που υφίστανται οι αστροναύτες κατά την παραμονή τους στο διάστημα – όπως η απώλεια ασβεστίου ή η ανισορροπία στις ορμόνες.

Αυτό σημαίνει λιγότερα συμπληρώματα, καλύτερη φυσική κατάσταση και, εν τέλει, πιο βιώσιμες αποστολές.

Πηγή: bbc.com

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Σεμινάριο cibumLEARNING: Προληπτική Επισήμανση Αλλεργιογόνων στα τρόφιμα Precautionary Allergens Labelling in food PAL Advanced Training Course

To cibum σας παρουσιάζει τo πρώτο σεμινάριο στην Ελλάδα με θέμα Προληπτική Επισήμανση Αλλεργιογόνων στα τρόφιμα / Precautionary Allergens Labelling in food

Καμπανάκι για τις παρενέργειες των φαρμάκων απώλειας βάρους: Οι αναφορές για ανεπιθύμητες ενέργειες αυξήθηκαν κατά 350%!

Φάρμακα GLP-1, όπως τα Ozempic, Wegovy και Mounjaro, βρίσκονται στο επίκεντρο προβληματισμού για την ασφάλεια των χρηστών
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα