Εργαστηριακά καλλιεργημένα τρόφιμα στο επίκεντρο νέας αποστολής της ESA
Ένα βήμα πιο κοντά στο μέλλον όπου το φαγητό για αστροναύτες θα παράγεται σε τροχιά έκανε η Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία (ESA). Ένα πρωτοποριακό πείραμα που εκτοξεύτηκε με πύραυλο SpaceX εξετάζει αν είναι εφικτή η παραγωγή εργαστηριακά καλλιεργημένου φαγητού στο διάστημα.
Το εγχείρημα εντάσσεται στο πλαίσιο της μείωσης του υπέρογκου κόστους σίτισης αστροναυτών – που μπορεί να φτάσει έως και τις £20.000 την ημέρα.
Στόχος: η ανάπτυξη ενός πιλοτικού «εργοστασίου» τροφίμων στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό τα επόμενα δύο χρόνια.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Jumbo: Μετά το πρόστιμο για την σοκολάτα και νέα παράβαση στο κατάστημα Αμαρουσίου – Καμπάνα 6,000€ από την Περιφέρεια Αττικής
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Κρυφή κάμερα «έπιασε» στα πράσα εργαζόμενο να ουρεί σε δεξαμενή μπύρας μεγάλης ζυθοποιίας (βίντεο)
Από το Imperial College στο Διάστημα
Πίσω από το φιλόδοξο πλάνο βρίσκεται η Frontier Space, σε συνεργασία με το Imperial College London. Το πείραμα περιλαμβάνει έναν μικρό βιοαντιδραστήρα γεμάτο με γενετικά τροποποιημένη μαγιά, σχεδιασμένη να παράγει πρωτεΐνες και βιταμίνες μέσω μιας διαδικασίας που λέγεται precision fermentation – ένας επαναπροσδιορισμός της κλασικής ζύμωσης, στα όρια της βιοτεχνολογίας.
Η αποστολή κράτησε περίπου τρεις ώρες σε τροχιά και πλέον το δείγμα έχει επιστραφεί στη Γη για ανάλυση.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Κι άλλα μολυσμένα μανιτάρια στην αγορά – Μπορούν αν προκαλέσουν θανατηφόρες λοιμώξεις
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Aκτινοβολημένα τρόφιμα: Είναι ασφαλή ή πρέπει να τα αποφεύγουμε; – Πώς τα ξεχωρίζουμε
Επόμενος στόχος: 3D-τυπωμένο φαγητό
Αν όλα πάνε καλά, το επόμενο βήμα είναι ένα μεγαλύτερο σύστημα παραγωγής τροφίμων για τον ISS. Σε βάθος χρόνου, η ιδέα είναι να συνδυάζονται τα καλλιεργημένα συστατικά με τεχνολογία 3D εκτύπωσης για να παραχθούν «πιάτα κατά παραγγελία» – από πουρέ μέχρι μπριζόλες.
«Ονειρευόμαστε εργοστάσια στη Σελήνη και σε τροχιά», δηλώνει ο Dr Aqeel Shamsul, επικεφαλής της Frontier Space. «Αν θέλουμε οι άνθρωποι να ζουν μακροπρόθεσμα στο διάστημα, πρέπει να μάθουμε να παράγουμε φαγητό εκεί».
Η γεύση μετράει
Το project δεν περιορίζεται μόνο στην επιστήμη. Στην κουζίνα μπαίνει και ο σεφ Jakub Radzikowski, ο οποίος σχεδιάζει διαστημικά μενού που να προσφέρουν άνεση και οικειότητα σε αστροναύτες από διαφορετικά πολιτισμικά υπόβαθρα.
Αν και δεν μπορεί ακόμη να χρησιμοποιήσει εργαστηριακά συστατικά για μαγείρεμα, δουλεύει με μύκητες και φυτικά παράγωγα για να τελειοποιήσει συνταγές όπως πικάντικα ντάμπλινγκς.
Η πρώτη Βρετανίδα αστροναύτης, Helen Sharman, δοκίμασε μία από τις δημιουργίες του: «Πολύ πιο νόστιμο από ό,τι έτρωγα όταν βρισκόμουν σε τροχιά», δήλωσε με ενθουσιασμό.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ανακαλούνται καραμέλες με τρεις επικίνδυνες χρωστικές – Οι λόγοι που δεν πρέπει κανείς να τις καταναλώσει
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Κατέσχεσαν ζωντανό κατσίκι από την καρότσα αυτοκινήτου και του χάλασαν το Πάσχα: Ο απίθανος λόγος (video)
Φαγητό που ενισχύει την υγεία
Πέρα από τη γεύση, το εργαστηριακό φαγητό μπορεί να ενισχυθεί με συστατικά που βοηθούν στην αντιμετώπιση των βιοχημικών αλλαγών που υφίστανται οι αστροναύτες κατά την παραμονή τους στο διάστημα – όπως η απώλεια ασβεστίου ή η ανισορροπία στις ορμόνες.
Αυτό σημαίνει λιγότερα συμπληρώματα, καλύτερη φυσική κατάσταση και, εν τέλει, πιο βιώσιμες αποστολές.
Πηγή: bbc.com