Τετάρτη, 11 Δεκεμβρίου, 2024
13.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Νανοτεχνολογία: Το νέο όπλο των επιστημόνων για την καταπολέμηση του E. coli στο ρύζι

ΑρχικήΝέαΤεχνολογία ΤροφίμωνΝανοτεχνολογία: Το νέο όπλο των επιστημόνων για την καταπολέμηση του E. coli στο ρύζι
spot_img

Η ανακάλυψη προσφέρει πολλά υποσχόμενες λύσεις για τη βελτίωση της ασφάλειας των τροφίμων και την αντιμετώπιση απειλών βιοτρομοκρατίας

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Τέξας στο Ελ Πάσο (UTEP) πραγματοποίησαν μια σημαντική ανακάλυψη στη γεωργική βιοτεχνολογία, εστιάζοντας στη χρήση της για την καταπολέμηση της μόλυνσης από E. coli σε καλλιέργειες ρυζιού. Η ανακάλυψη αυτή, με επικεφαλής τον Hamidreza Sharifan και την ομάδα του, προσφέρει πολλά υποσχόμενες λύσεις για τη βελτίωση της ασφάλειας των τροφίμων και την αντιμετώπιση απειλών βιοτρομοκρατίας.

Η έρευνα επικεντρώνεται στην ανάπτυξη προηγμένων μεθόδων για την ανίχνευση και τον μετριασμό των επιπτώσεων των παθογόνων μικροοργανισμών, ιδίως του E. coli, ο οποίος αποτελεί σημαντική απειλή για τα παγκόσμια συστήματα τροφίμων. Η ομάδα, στην οποία συμμετέχουν η Daisy Wilson, διδακτορική φοιτήτρια στην περιβαλλοντική επιστήμη και μηχανική, και η Valeria Gonzalez, προπτυχιακή φοιτήτρια στην εγκληματολογική επιστήμη, διεξήγαγε πρωτοποριακό έργο στον τομέα της βιοενίσχυσης και της εφαρμογής νανοσωματιδίων για τη μείωση της μικροβιακής μόλυνσης.

Η έρευνα επικεντρώθηκε στη χρήση νανοσωματιδίων οξειδίου του ψευδαργύρου και οξειδίου του μαγνησίου, τα οποία η ομάδα διαπίστωσε ότι είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά στην αναστολή της ανάπτυξης του E. coli. Σύμφωνα με τον Gonzalez, τα νανοσωματίδια διατάραξαν τις κυτταρικές μεμβράνες και τις μεταβολικές διεργασίες των βακτηρίων, ξεπερνώντας τις παραδοσιακές ιοντικές μορφές όπως το θειικό μαγνήσιο και ο θειικός ψευδάργυρος.

«Αυτά τα νανοσωματίδια ανέστειλαν σημαντικά την ανάπτυξη του E. coli διαταράσσοντας τις κυτταρικές μεμβράνες και τις μεταβολικές διαδικασίες», δήλωσε η Gonzalez σε συνέντευξή του στο The Prospector. «Τα συγκρίναμε με ιοντικές μορφές όπως το θειικό μαγνήσιο και ο θειικός ψευδάργυρος και διαπιστώσαμε ότι τα νανοσωματίδια υπερείχαν των ιοντικών μορφών στην πρόληψη της βακτηριακής ανάπτυξης».

Η ανακάλυψη αυτή θα μπορούσε να έχει εκτεταμένες επιπτώσεις στη γεωργική βιομηχανία και στα πρότυπα ασφάλειας τροφίμων, παρέχοντας ένα νέο επίπεδο προστασίας από τη μικροβιακή μόλυνση. Εκτός από το έργο τους με τα νανοσωματίδια, η ομάδα έχει ερευνήσει την ανθεκτικότητα του μεξικανικού καφέ ρυζιού, το οποίο έδειξε αξιοσημείωτη αντίσταση στην ανάπτυξη βακτηρίων λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε βασικά μέταλλα και βιοδραστικές ενώσεις.

Η μελέτη της ομάδας τονίζει πώς η ενσωμάτωση της νανοτεχνολογίας στις γεωργικές πρακτικές θα μπορούσε να φέρει επανάσταση στην ασφάλεια των τροφίμων, μειώνοντας τους κινδύνους μόλυνσης και ενισχύοντας την ανθεκτικότητα των καλλιεργειών. Ο Δρ Sharifan σημείωσε τις πιθανές επιπτώσεις αυτής της εργασίας, λέγοντας: «Οι ρυθμιστικοί φορείς θα μπορούσαν να εξετάσουν τη νανοενίσχυση ως μέρος των γεωργικών πρακτικών, η οποία θα μπορούσε να ενισχύσει την ανθεκτικότητα έναντι τέτοιων απειλών».

Αν και παραμένουν προκλήσεις, όπως η βελτιστοποίηση των διαδικασιών αποστείρωσης και η διασφάλιση της συνεπούς εφαρμογής των νανοσωματιδίων, η ομάδα είναι βέβαιη ότι η έρευνά της θα έχει διαρκή αντίκτυπο στα πρωτόκολλα ασφάλειας τροφίμων.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Η Ελλάδα στις πιο συχνά αναφερόμενες χώρες στην ΕΕ ως πιθανή προέλευση μόλυνσης από τροφιμογενή παθογόνα – Έκθεση

Αισθητή αύξηση κρουσμάτων σε λιστερίωση, καμπυλοβακτηρίωση, σαλμονέλωση και E. coli σε όλη την Ευρώπη

Καταναλωτής βρήκε… αγκίστρι ψαρέματος μέσα σε συσκευασμένη σαλάτα! Ειδοποίηση RASFF

Τα αγκίστρια ψαρέματος εντοπίζονται συχνά μέσα σε τρόφιμα, κυρίως θαλασσινά και ενέχουν σοβαρό κίνδυνο θανατηφόρων επιπλοκών.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο