Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
19.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ο κρίσιμος ρόλος του ελέγχου υγρασίας, σε μονάδες επεξεργασίας τροφίμων

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΟ κρίσιμος ρόλος του ελέγχου υγρασίας, σε μονάδες επεξεργασίας τροφίμων
spot_img

Γιατί πρέπει να ενσωματωθεί ο έλεγχος της υγρασίας στη διαδικασία παραγωγής και επεξεργασίας τροφίμων

Ο έλεγχος της υγρασίας είναι εξαιρετικά σημαντικός στην επεξεργασία των τροφίμων, καθώς η παρουσία υγρασίας ακόμα και σε ένα μόνο μέρος της γραμμής παραγωγής, μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την αλλοίωση των τροφίμων. Όταν υπάρχει υγρασία, δίνεται η ευκαιρία στη μούχλα και τα βακτήρια να αναπτυχθούν. Η συμπύκνωση είναι μια κύρια πηγή υγρασίας κατά την αποθήκευση κρύων τροφίμων. Ωστόσο, τέτοιοι κίνδυνοι μπορούν εύκολα να εξαλειφθούν με τεχνολογία που μπορεί να ελέγξει τόσο την υγρασία, όσο και τη θερμοκρασία.

Ο πιο σημαντικός τρόπος για να διατηρήσετε την εγκατάσταση επεξεργασίας, την αποθήκευση και την μονάδα παραγωγής απαλλαγμένα από ρύπους είναι να διατηρείτε τα πάντα καθαρά. Ένα υψηλό επίπεδο υγιεινής συμβάλλει σημαντικά στη διατήρηση των τροφίμων φρέσκων και ασφαλών. ΌΜΩΣ ακόμα κι αν τα πάντα διατηρούνται καθαρά, ο έλεγχος της υγρασίας στον αέρα είναι επίσης βασικός για τη διατήρηση της καθαρότητας των τροφίμων και η σημασία του συχνά υποτιμάται. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με τη μείωση του επιπέδου υγρασίας στον αέρα χρησιμοποιώντας μεταξύ άλλων μεθόδων και έναν αφυγραντήρα.  

Οφέλη ελέγχου της υγρασίας

Μερικά από τα κύρια οφέλη για τον έλεγχο της υγρασίας στον κύκλο επεξεργασίας τροφίμων περιλαμβάνουν μειωμένο ενεργειακό κόστος, μειωμένη σπατάλη προϊόντων, αποτελεσματικό σύστημα ελέγχου της διαδικασίας και βελτιωμένο έλεγχο ποιότητας. Όλα αυτά είναι απτές και άμεσες συνέπειες του ελέγχου της υγρασίας. Τα άυλα οφέλη, ωστόσο, είναι πολύ πιο επιδραστικά και σημαντικά για ένα εργοστάσιο παραγωγής ή άλλες εγκαταστάσεις όπου γίνεται επεξεργασία τροφίμων. Η παράδοση ενός σταθερού, ποιοτικού προϊόντος στους πελάτες θα ενισχύσει την ποιότητα της επωνυμίας και με τη σειρά του θα αυξήσει τις πωλήσεις. Ο μόνος τρόπος για να διασφαλίσετε ένα ποιοτικό προϊόν είναι να ενσωματώσετε τον έλεγχο της υγρασίας στη διαδικασία.

Προϊόν υψηλής ποιότητας

Η υγρασία επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την αποθήκευση και την παραγωγή των τροφίμων. Τα προϊόντα διατηρούν τα υψηλότερα πρότυπα ποιότητας και έχουν ακριβή διάρκεια ζωής όταν ελέγχεται η υγρασία στην οποία παράγονται και αποθηκεύονται. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί χρησιμοποιώντας αφυγραντήρες και τεχνολογία για τον έλεγχο της θερμοκρασίας, και αυτό έχει ως αποτέλεσμα ένα προϊόν πολύ υψηλότερης ποιότητας συνολικά.

Ομοιόμορφη παραγωγή

Μόλις ελέγχονται η υγρασία και η θερμοκρασία, θα πρέπει να είναι εύκολο να παραχθεί το ίδιο τελικό προϊόν χρησιμοποιώντας τις ίδιες διαδικασίες παραγωγής όλο το χρόνο. Δεν θα πρέπει να υπάρχει ανάγκη για εποχιακές προσαρμογές και ο πελάτης θα λάβει το ίδιο ακριβώς προϊόν ανεξάρτητα από τις εξωτερικές συνθήκες.

Καθαρότητα προϊόντος

Όταν τα οργανικά υλικά ή ο εξοπλισμός παραγωγής έχουν συσσώρευση συμπύκνωσης, δημιουργεί πολύ υψηλότερο κίνδυνο μόλυνσης. Αυτός ο κίνδυνος αυξάνεται εκθετικά και μπορεί να προκαλέσει ασθένειες στους καταναλωτές. Η συμπύκνωση πρέπει να διατηρείται μακριά, με την παρακολούθηση και τον έλεγχο της υγρασίας στην περιοχή.

Ταχύτερο στέγνωμα

Ο έλεγχος της υγρασίας μπορεί να επηρεάσει άμεσα τον χρόνο που χρειάζεται για να φτάσει ένα προϊόν στην αγορά, ειδικά εάν χρειάζεται να ωριμάσει ή να στεγνώσει. Η αποδοτικότητα της παραγωγής μπορεί να βελτιωθεί σημαντικά με την εφαρμογή του σωστού εξοπλισμού για τον έλεγχο του περιβάλλοντος παραγωγής τροφίμων.

Πώς να ελέγξετε την υγρασία στην επεξεργασία τροφίμων

Οι μονάδες επεξεργασίας και παραγωγής τροφίμων μπορούν να εξοικονομήσουν σημαντικά χρηματικά ποσά με διαδικτυακές μετρήσεις υγρασίας που δίνουν συνεχείς μετρήσεις. Σε πολλές περιπτώσεις, οι πρώτες ύλες μετρώνται με βάση το βάρος, και ως εκ τούτου η γνώση της ποσότητας υγρασίας στο φαγητό σε όλη τη διαδικασία ψησίματος είναι κρίσιμη. Οι εταιρείες χρησιμοποιούν γενικά έναν τύπο αισθητήρα υγρασίας που μπορεί να μετρήσει γρήγορα το επίπεδο υγρασίας στα ακατέργαστα συστατικά ενός κατασκευαστή. Αυτό καταλήγει να εξοικονομήσει ένα σημαντικό χρηματικό ποσό στο εργοστάσιο αγοράς. 

Είναι επίσης κρίσιμο να γνωρίζετε την περιεκτικότητα σε υγρασία των τροφίμων κατά το στάδιο ανάμειξης της διαδικασίας παρασκευής. Το νερό επηρεάζει άμεσα τη συνοχή και την ποιότητα του τελικού προϊόντος και η υπερβολική ή πολύ λίγη υγρασία προκαλεί αλλαγές στις προδιαγραφές του προϊόντος, και συσσωμάτωση μέσα στο φαγητό. Η δοκιμή και ο έλεγχος υγρασίας σε αυτό το στάδιο δίνει ευελιξία στον(στους) αναμικτήρα(ες) να προσαρμόσουν τη φόρμουλα και να διορθώσουν το επίπεδο υγρασίας.

Υπάρχουν μερικά διαφορετικά εργαλεία που χρησιμοποιούνται συνήθως για την παρακολούθηση της υγρασίας:

  • Όργανα ποιότητας τροφίμων
  • Προστασία ποιότητας τροφίμων
  • Αισθητήρες ραδιοσυχνοτήτων (RF) κατηγορίας τροφίμων
  • Αισθητήρες υγρασίας αγωγών
  • Premium αισθητήρες ποιότητας τροφίμων

Όργανα ποιότητας τροφίμων

Τα όργανα ποιότητας τροφίμων είναι όργανα ελέγχου και μέτρησης υγρασίας που έχουν σχεδιαστεί ειδικά για τη βιομηχανία επεξεργασίας τροφίμων. Είναι συνήθως κατασκευασμένα από ανοξείδωτο χάλυβα για περαιτέρω βελτίωση των προτύπων υγιεινής και καθαριότητας. Αυτά τα όργανα αντιλαμβάνονται τα διάφορα χαρακτηριστικά των τροφίμων μέσω της τεχνολογίας χωρίς επαφή.

Προστασία ποιότητας τροφίμων

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, όλοι οι αναλυτές υγρασίας για τρόφιμα είναι εξοπλισμένοι με περιβλήματα από ανοξείδωτο χάλυβα που ελαχιστοποιούν τον κίνδυνο τριβής και άλλα προβλήματα που προκαλούνται από την πορώδη φύση των τυπικών περιβλημάτων. Διαθέτουν επίσης βαθμολογία αντοχής στο νερό IP67 που προστατεύει περαιτέρω το τρόφιμο από οποιαδήποτε πρόσθετη υγρασία.

Αισθητήρες ραδιοσυχνοτήτων για τρόφιμα

Οι αισθητήρες ραδιοσυχνοτήτων παρέχουν μια πηγή διηλεκτρικής μέτρησης ραδιοσυχνοτήτων που μπορεί να προσαρμοστεί σε πολλά διαφορετικά περιβλήματα από ανοξείδωτο χάλυβα για διάφορες εφαρμογές.

Αισθητήρες υγρασίας αγωγών

Οι αισθητήρες υγρασίας αγωγών είναι μόνο ένα από τα πέντε συστήματα διαχείρισης υγρασίας. Αποτελούνται από έναν αισθητήρα βιομηχανικής ποιότητας ενσωματωμένο σε υπάρχοντες αγωγούς συγκεκριμένων προϊόντων που έχουν υψηλό επίπεδο ιξώδους, όπως είδη ζαχαροπλαστικής. Αυτά είναι εξαιρετικά ανθεκτικά και πάλι από ανοξείδωτο χάλυβα και διατίθενται σε διάφορα στυλ ανάλογα με το μέγεθος της διαμέτρου του σωλήνα, την πίεση και τη ρύθμιση θερμοκρασίας που απαιτούνται για να σταματήσει το υλικό να γίνει στερεό.

Premium αισθητήρες ποιότητας τροφίμων

Αυτοί είναι οι αισθητήρες που χρησιμοποιούν οι περισσότεροι επεξεργαστές τροφίμων για τη διαχείριση της υγρασίας στα υλικά τους σε πραγματικό χρόνο. Είναι ευέλικτοι και διατίθενται σε πολλά διαφορετικά σχήματα και μεγέθη ανάλογα με την εφαρμογή.

Πηγή: globalspec.com

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

“ΟΧΙ” της EFSA σε ισχυρισμό υγείας για το συμπλήρωμα κρεατίνης

Απορρίφθηκε από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων ο ισχυρισμός υγείας «Η καθημερινή λήψη συμπληρωμάτων κρεατίνης μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας».

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο