Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024
17.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Παραγωγή Smoothies: Είναι καλύτερη η θερμική επεξεργασία ή η υψηλή πίεση (HPP);

ΑρχικήΝέαΤεχνολογία ΤροφίμωνΠαραγωγή Smoothies: Είναι καλύτερη η θερμική επεξεργασία ή η υψηλή πίεση (HPP);
spot_img

Σύγκριση οργανοληπτικών ιδιοτήτων μεταξύ των smoothies που παράγονται με θερμική επεξεργασία και smoothies με υπερ-υψηλή πίεση

Δανοί επιστήμονες διεξήγαγαν ανασκόπηση σχετικά με τις αισθητηριακές ιδιότητες των smoothies. Στη μελέτη – που δημοσιεύτηκε  στο Food Research International – εξετάστηκε βιβλιογραφία μεταξύ 1995-2021 σχετικά με τις αντιληπτές από τους καταναλωτές ιδιότητες, μεταξύ των δύο προϊόντων: Smoothies που παράγονται με θερμική επεξεργασία (ΤΡ) και smoothies με επεξεργασία υψηλής πίεσης (HPP).

Στη  θερμική επεξεργασία (TP) χρησιμοποιούνται υψηλότερες θερμοκρασίες από 60ο -100ο C σε σχέση με το HPP, προκειμένου να απενεργοποιηθούν μικροοργανισμοί που αλλοιώνουν τη γεύση. Αντίθετα στην επεξεργασία υψηλής πίεσης λαμβάνουν χώρα πολύ χαμηλότερες θερμοκρασίες, που σύμφωνα με τους ειδικούς, αφενός δεν σκοτώνουν όλους τους μικροοργανισμούς, αφετέρου όμως, χρησιμοποιείται λιγότερη ενέργεια.

Σύμφωνα με την ανασκόπηση, τα προϊόντα με HPP μπορούν να διαρκέσουν έως και ένα μήνα σε ψυχρή αποθήκευση, χωρίς να μειωθούν τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά και η αισθητηριακή ποιότητα, η οποία είναι  είναι πάντα υψηλότερη από αυτή των προϊόντων με TP. Βέβαια το συμπέρασμα αυτό, εξαρτάται από το προϊόν και τις παραμέτρους επεξεργασίας HPP.

Οι ερευνητές τονίζουν όμως, ότι στις μελέτες που εξέτασαν υπάρχουν σημαντικές ασυνέπειες στις αισθητηριακές δοκιμές όπως «επιστράτευση» εκπαιδευμένων αξιολογητών, σε κάποιες ενώ σε άλλες συνέδραμαν απλοί καταναλωτές. Συνεπώς υπάρχουν υποκειμενικά και αντικειμενικά χαρακτηριστικά που αξιολογήθηκαν.

Όπως αναφέρει το IFT, «Ορισμένες μελέτες χρησιμοποίησαν εκπαιδευμένους αξιολογητές για να πάρουν την υποκειμενική τους γνώμη, όπως η εντύπωση ή η συμπάθεια, και χρησιμοποίησαν μη εκπαιδευμένους καταναλωτές για να λάβουν τις αντικειμενικές πτυχές, όπως την ένταση ορισμένων αισθητηριακών ιδιοτήτων», λέει ο Qiushuang Song του Τμήματος Τεχνολογίας και Καινοτομίας στο Πανεπιστήμιο της Δανίας.

Οι ερευνητές εντόπισαν επίσης έλλειψη συνεπών και συγκεκριμένων ορισμών των αισθητηριακών ιδιοτήτων, κάτι που μπορεί να προκαλέσει σύγχυση και καθιστά δύσκολη -αν όχι αδύνατη- την αναπαραγωγή των αισθητηριακών μελετών.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Τα «φάουλ» της Ελληνικής βιομηχανίας Τροφίμων το 2023 – Κατασχέθηκαν 128,8 τόνοι μη ασφαλών τροφίμων

Απολογισμός ελέγχων του ΕΦΕΤ για το 2023 - Οι επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών είχαν το υψηλότερο ποσοστό μη συμμορφούμενων εγκαταστάσεων.

Άρχισαν οι εγγραφές στα FEA 2024, τον θεσμό επιβράβευσης της αριστείας στον κλάδο των τροφίμων

Διάκριση, προβολή και σημαντικά έπαθλα που προσφέρουν οι χορηγοί των FΕΑ 2024 στους νικητές.

Απογοητευτικά τα αποτελέσματα της παγκόσμιας έρευνας του Campden BRI για την εκπαίδευση ασφάλειας τροφίμων στη Βιομηχανία

Αυτή είναι η 8η παγκόσμια έρευνα κατάρτισης για την ασφάλεια τροφίμων που διοργανώθηκε με την Intertek Alchemy σε συνεργασία με τις BRCGS, BSI, Intertek, SGS, SQF, TSI.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα