Η καλύτερη γνώση της βιολογίας των μαστικών αδένων, συμβάλλει στη βελτίωση της παραγωγικότητας των ζώων και της ποιότητας του γάλακτος.
Ερευνητές εντόπισαν διάφορα χαρακτηριστικά ανοσοκύτταρα στο αγελαδινό γάλα, δημιουργώντας πιθανές οδούς για την ενίσχυση της υγείας των ζώων και της παραγωγής γάλακτος – όπως περιγράφεται λεπτομερώς σε μια μελέτη στο Animal Nutriomics , που δημοσιεύτηκε από το Cambridge University Press για λογαριασμό του Πανεπιστημίου Zhejiang.
Χρησιμοποιώντας την αλληλουχία μονοκυτταρικού RNA για τη μελέτη δειγμάτων φρέσκου γάλακτος, οι ερευνητές μπόρεσαν να εξερευνήσουν τις μοριακές ταυτότητες του αγελαδινού γάλακτος με μεγαλύτερη λεπτομέρεια, ιδιαίτερα τα κύτταρα του ανοσοποιητικού, όπου ανακάλυψαν ότι τα Τ κύτταρα και τα κοκκιοκύτταρα ήταν παρόντα ως οι κύριοι τύποι κυττάρων σε υγιές αγελάδες Holstein.
Η μελέτη των υποπληθυσμών των ανοσοκυττάρων στο αγελαδινό γάλα προσφέρει μεγαλύτερη εικόνα για τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος των μαστικών αδένων των αγελάδων, η οποία με τη σειρά της επηρεάζει την υγεία της αγελάδας και την ποιότητα του γάλακτος.
Η επικεφαλής ερευνήτρια Gabriela Perez-Hernandez, της Virginia Tech στο Blacksburg των ΗΠΑ, είπε:
«Η μελέτη μας υπογραμμίζει την παρουσία ανοσοποιητικών και εκκριτικών μαστικών κυττάρων στο αγελαδινό γάλα και υπογραμμίζει τη σημασία τους για την κατανόηση της λειτουργίας και της υγείας των μαστικών αδένων. Τα ευρήματά μας θέτουν τις βάσεις για μελλοντικές μελέτες που στοχεύουν στην αποκάλυψη των μοριακών μηχανισμών που επηρεάζουν την παραγωγή γάλακτος και την υγεία των αδένων. Αυτή η έρευνα είναι σημαντική, γιατί η καλύτερη κατανόηση της βιολογίας των μαστικών αδένων μπορεί να μας βοηθήσει να βελτιώσουμε την παραγωγικότητα των ζώων και την ποιότητα του γάλακτος. Και τελικάς βοηθά στη δημιουργία πιο βιώσιμων και αποτελεσματικών πρακτικών παραγωγής γάλακτος, με πιθανά οφέλη τόσο για τη γεωργική βιομηχανία όσο και για τη διατροφή του ανθρώπου».
Η πρόσφατη ανάπτυξη τεχνολογιών όπως η αλληλουχία μονοκυττάρου RNA, η οποία μπορεί να αναγνωρίσει κυτταρικούς τύπους χαμηλής αφθονίας και να συγκρίνει τη φύση των μεμονωμένων κυττάρων σε ένα ποικίλο δείγμα, έχει κάνει την ανίχνευση μορίων σε επίπεδο μεμονωμένου κυττάρου πολύ σημαντική για την καλύτερη κατανόηση του τρόπου με τον οποίο οι αγελάδες παράγουν γάλα .
Για τη διεξαγωγή αυτής της μελέτης, οι ερευνητές – όλοι βασισμένοι στο Virginia Tech – συγκέντρωσαν είκοσι πέντε υγιείς αγελάδες Holstein διαφορετικών σταδίων γαλουχίας, απόδοσης γάλακτος και κατάστασης εγκυμοσύνης. Κατά τη διάρκεια του 6μηνου, μη επεμβατικού πειράματος, οι αγελάδες παρέμειναν στο κύριο κοπάδι αρμέγματος και στεγάστηκαν σε έναν αχυρώνα με άμμο, στο Virginia Tech Dairy Science Complex – Kentland Farm, στο Blacksburg της Βιρτζίνια, όπου αρμέγονταν δύο φορές την ημέρα για λόγους επιστήμης.
Σύνδεσμος για την επιστημονική δημοσίευση https://www.cambridge.org/core/journals/animal-nutriomics/article/characterization-of-cellular-heterogeneity-in-milk-from-healthy-bovine-mammary-glands/B3F3C8AD928BBBDE38DCC74414004521