Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου, 2025
11.3 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Βρεφικό γάλα: Μελέτη για την παρουσία Cronobacter σε εγκαταστάσεις παραγωγής

ΑρχικήΕπιστήμηΒρεφικό γάλα: Μελέτη για την παρουσία Cronobacter σε εγκαταστάσεις παραγωγής
spot_img

Ανασκόπηση για τα διάφορα «οχήματα» που οδηγούν στην περιβαλλοντική ανθεκτικότητα των ειδών Cronobacter στο περιβάλλον παραγωγής τροφίμων.

Οι περιπτώσεις μόλυνσης βρεφικού γάλακτος από Cronobacter κατά τη διαδικασία παραγωγής, δεν είναι λίγες. Χαρακτηριστικά να υπενθυμίσουμε τους θανάτους εννέα βρεφών στις ΗΠΑ πριν από ένα χρόνο. Τα μωρά κατανάλωσαν βρεφικό γάλα σε σκόνη που παρασκευάστηκε από την Abbott Nutrition το οποίο ήταν μολυσμένο με Cronobacter sakazakii. Η εταιρεία μπήκε στο στόχαστρο πολιτών και πολιτικών ενώ το θέμα οδήγησε και σε πολιτική κρίση καθώς και σε ελλείψεις βρεφικών σκευασμάτων αφού η εταιρεία η μεγαλύτερη στο είδος της στις ΗΠΑ, σταμάτησε την παραγωγή.

Η θλιβερή ιστορία δείχνει ότι τα είδη Cronobacter ενέχουν σοβαρό κίνδυνο για τη δημόσια υγεία λόγω της δυνατότητάς τους να προκαλούν σοβαρές ασθένειες σε ευαίσθητα βρέφη που καταναλώνουν μολυσμένο βρεφικό γάλα σε σκόνη (PIF). Η αξιολόγηση αυτού του κινδύνου εξαρτάται από τον προσδιορισμό του επιπολασμού σε εργοστάσια παραγωγής PIF, η μέτρηση του οποίου μπορεί να είναι δύσκολη με την ετερογένεια που παρατηρείται στο σχεδιασμό των εγκαταστάσεων. Υπάρχει επίσης ένας πιθανός κίνδυνος ανάπτυξης βακτηρίων κατά την επανυδάτωση, δεδομένης της παρατηρούμενης επιμονής του Cronobacter σε αποξηραμένες συνθήκες. Επιπλέον, εμφανίζονται νέες μέθοδοι ανίχνευσης για την αποτελεσματική παρακολούθηση των ειδών Cronobacter σε όλη την τροφική αλυσίδα. 

Επιστημονική ανασκόπηση που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό microorganisms στην Ενότητα Μικροβιολογία Τροφίμων διερεύνησε τα διάφορα «οχήματα» που οδηγούν στην περιβαλλοντική ανθεκτικότητα των ειδών Cronobacter στο περιβάλλον παραγωγής τροφίμων, καθώς και την παθογένειά τους, τις μεθόδους ανίχνευσης και το ρυθμιστικό πλαίσιο που περιβάλλει την κατασκευή PIF που διασφαλίζει ένα ασφαλές προϊόν για τον παγκόσμιο καταναλωτή.

Να σημειωθεί πως από την άποψη της διαχείρισης κινδύνου, η βρεφική σίτιση προκαλεί μεγαλύτερη ανησυχία κατά τους πρώτους μήνες της ζωής, όταν το ανοσοποιητικό σύστημα ενός βρέφους είναι ανεπαρκώς ανεπτυγμένο και το PIF χρησιμοποιείται ως εναλλακτική λύση στον θηλασμό. Η μόλυνση από PIF είναι υπεύθυνη για τις περισσότερες αναφερόμενες περιπτώσεις Cronobacter σε βρέφη. Συνήθως, αυτά τα συμβάντα ξεκινούν με μια παρτίδα ελαττωματικού PIF που μολύνθηκε κατά την παραγωγή είτε μέσω της χρήσης μολυσμένων συστατικών είτε μέσω διασταυρούμενης μόλυνσης. Τα ποσοστά κρουσμάτων Cronobacter που μεταδίδονται με τρόφιμα είναι πιθανό να υπο-αναφέρονται, κάτι που είναι παρόμοιο με άλλες μολυσματικές ασθένειες. Ωστόσο, το ποσοστό υποαναφοράς είναι χαμηλό, δεδομένης της γενικής σοβαρότητας των αποτελεσμάτων στους βρεφικούς πληθυσμούς. 

Στο σύγχρονο περιβάλλον παραγωγής, εφαρμόζονται διάφορα μέτρα για τη διαχείριση του κινδύνου αποικισμού Cronobacter. Η εφαρμογή αυστηρών μέτρων υγιεινής, μαζί με άλλους ελέγχους, είναι σημαντική ως μέτρο ασφάλειας των τροφίμων. Ωστόσο, το βακτήριο μπορεί να αντισταθεί με διάφορους τρόπους. Μερικά από αυτά τα “αντιμέτρα” είναι σχηματισμός βιοφίλμ, Θερμική ανοχή, ανοχή σε οξύ,  όσμωση και ξήρανση.

Τρέχουσες μέθοδοι ανίχνευσης για είδη Cronobacter

Πολλές στρατηγικές ανίχνευσης έχουν αναπτυχθεί για την ανίχνευση ειδών Cronobacter μερικές από τις οποίες είναι ανίχνευση ειδών Cronobacter με βάση την καλλιέργεια, μέθοδοι ανίχνευσης με βάση την PCR, πλατφόρμες ανίχνευσης με ανοσολογική βάση, συστήματα ανίχνευσης που βασίζονται σε βιοαισθητήρες και προσεγγίσεις που βασίζονται στην αλληλουχία ολόκληρου γονιδιώματος.

Η μελέτη καταλήγει στο συμπέρασμα πως η εμφάνιση των ειδών Cronobacter εστιάζει την προσοχή στον ακριβή εντοπισμό των απομονώσεων και στον προσδιορισμό των πηγών του. Μέσω της κατανόησης της διαφοράς στην ικανότητα λοιμογόνου δράσης που κωδικοποιείται από προϊόντα απομόνωσης από διαφορετικές πηγές, θα μπορούσαν να βελτιωθούν οι αποτελεσματικές προληπτικές ενέργειες, ελαχιστοποιώντας έτσι πιθανά ζητήματα ασφάλειας τροφίμων που σχετίζονται με την κατανάλωση PIF σε ευάλωτους καταναλωτές. Στη μελέτη διερευνήθηκαν πολλαπλά γονίδια που σχετίζονται με εσωτερικά ρυθμιστικά συστήματα και αντοχή στο περιβαλλοντικό στρες. Ωστόσο, από την άποψη της αξιολόγησης κινδύνου, εξακολουθούν να υπάρχουν προκλήσεις όσον αφορά τη μέτρηση του επιπολασμού του. Νέες σε βάθος έρευνες και αξιόπιστα δεδομένα από μοντέλα δόσης-απόκρισης θα μπορούσαν να εκτιμήσουν καλύτερα τον κίνδυνο που σχετίζεται με το Cronobacter. Παρά την ανάπτυξη νέων μεθόδων ανίχνευσης για τα είδη Cronobacter , που παρέχουν γρήγορη, ακριβή, ευαίσθητη και χαμηλότερο κόστος σε σύγκριση με τις συμβατικές μεθόδους, μερικά εμπόδια εμποδίζουν αυτές τις νέες μεθόδους να εφαρμοστούν σε πραγματικό περιβάλλον.

Για να διαβάσετε ολόκληρη τη μελέτη πατήστε ΕΔΩ.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Χρήση χημικών: Καμπανάκι κινδύνου από Ομάδα επιστημόνων – Προκαλούν σοβαρές ασθένειες στα παιδιά

Ελάχιστοι νομικοί ή πολιτικοί περιορισμοί ισχύουν για τα παγκόσμια χημικά αποθέματα περίπου 350.000 προϊόντων.

Πόσιμο νερό: 6.800 περιπτώσεις καρκίνου το χρόνο από νερό μολυσμένο με χημικές ουσίες PFAS

Μελέτη δείχνει ότι σε περιοχές, όπου το πόσιμο νερό ξεπέρασε τα συνιστώμενα μέγιστα επίπεδα PFAS είχαν υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης καρκίνων του πεπτικού, του ενδοκρινικού, του αναπνευστικού και του στόματος και του λαιμού
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο