Τι μπορούν να προκαλέσουν στην υγεία σου οι ανεπιθύμητοι, φτερωτοί επισκέπτες που παραμονεύουν πάνω από το πιάτο
Το να προσγειωθεί μια μύγα στο φαγητό την ώρα που απολαμβάνεις το γεύμα σου δεν είναι ασυνήθιστο, είναι ωστόσο κάθε φορά το ίδιο ενοχλητικό και αηδιαστικό. Δεν είναι όμως μόνο αυτά τα δυο συναισθήματα που γεννιόνται στο μυαλό, μπροστά στα μικρά αυτά έντομα… Είναι και ο τρόμος που σε κατακλύζει… Τι γίνεται τώρα, είναι το φαγητό ακόμη ασφαλές για κατανάλωση;
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Χοιρινό σουβλάκι-κοντοσούβλι: Επιστημονική γνωμοδότηση για τον μέγιστο χρόνο παραμονής σε θερμοκρασία δωματίου μετά το ψήσιμο
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Lidl Fi: Ανακαλούνται δύο προϊόντα λόγω σαλμονέλας – Πώς μία μολυσμένη πρώτη ύλη προκαλεί ντόμινο ανακλήσεων
Τι πραγματικά συμβαίνει όταν οι μύγες κάθονται στο φαγητό σου;
Η κοινή οικιακή μύγα ( Musca domestica) δεν έχει δηλητήριο, δεν έχει κεντρί και κυνόδοντες. Βρίσκει την τροφή της στα απόβλητα και τα σκουπίδια άλλων ζώων. Χωρίς δόντια, η μύγα χρειάζεται σίγουρα μια πιο υγρή διατροφή. Καθώς πολλά τρόφιμα είναι στερεά, οι μύγες έχουν μια αηδιαστική λύση: Η καθεμία φτύνει στο γεύμα της. Οι ενώσεις του σάλιου και της χολής διασπούν το φαγητό, καθιστώντας το τόσο τραχύ όσο ένα smoothie. Καθώς η μύγα τρώει, συνήθως ταυτόχρονα αφοδεύει κιόλας —και αν είναι θηλυκό, πιθανόν να γεννά και αυγά. Τι απ’ όλα αυτά είναι πιο αηδιαστικό, δύσκολο να το αποφασίσεις…
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Καταγγελία για ζαχαροπλαστείο στην Καλαμαριά Θεσσαλονίκης – “‘Εφοδος” των επιθεωρητών και πρόστιμο
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | McDonald’s: Μα από τι είναι φτιαγμένα; – Big Mac και πατάτες τηγανιτές του 2009 διατηρούνται αναλλοίωτα έως σήμερα
Ποιοι είναι οι πιθανοί κίνδυνοι;
Οι μύγες τρώνε σάπια σκουπίδια, περιττώματα ζώων, άρα καταναλώνουν πολλά παθογόνα. «Οι μύγες του σπιτιού είναι οι παράγοντες που κινούν κάθε αηδιαστικό παθογόνο μικροοργανισμό που μπορείτε να σκεφτείτε», εξηγεί ο Jeff Scott, εντομολόγος στο Πανεπιστήμιο Cornell. «Οτιδήποτε βγαίνει από ένα ζώο, όπως βακτήρια και ιοί, οι οικιακές μύγες μπορούν να το πάρουν από αυτά τα απόβλητα και να το εναποθέσουν στο σάντουιτς σας». Οι ειδικοί εκτιμούν ότι οι ενήλικες οικιακές μύγες μπορούν να μεταδώσουν περισσότερες από 100 διαφορετικές ασθένειες και παράσιτα, από τη σαλμονέλα και τη φυματίωση μέχρι την ταινία.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ανάκληση ψαριών και γαρίδων τίγκα στον υδράργυρο – Προκαλούν προβλήματα στο ανοσοποιητικό και καρδιοαγγειακό σύστημα
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Αλλαντικά με γλίτσα: Τι θα πάθεις αν τα φας;
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Γαλακτοβιομηχανία που πλήρωσε 19,35 εκατ.$ αποζημιώσεις για τροφικές δηλητηριάσεις τώρα κέρδισε βραβείο ασφάλειας τροφίμων
Άρα, πρέπει να πετάξετε το φαγητό σας όταν κάτσει πάνω μύγα;
Πιθανώς. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα , οι οικιακές μύγες τείνουν να φιλοξενούν παθογόνα στα πόδια τους, πράγμα που σημαίνει ότι ακόμη και μια σύντομη επαφή με το φαγητό θα μπορούσε να μεταδώσει οποιονδήποτε αριθμό ανησυχητικών βακτηρίων σε μια στιγμή. Κρατάτε σφραγισμένα τα φαγητά μέχρι την κατανάλωση και αποφύγετε εστιατόρια που έχουν ανεπιθύμητους, φτερωτούς επισκέπτες που παραμονεύουν… Πάνω απ’ όλα η ασφάλεια!
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Αγορά αυγών: Τι πρέπει να προσέχετε ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ στις αυγοθήκες – Το “σημάδι” για να μην τα αγοράσετε
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ανακαλούνται πιστολάκια μαλλιών λόγω σοβαρού κινδύνου ηλεκτροπληξίας – Πώς θα διαλέξετε ένα ασφαλές πιστολάκι
Μύγα στο κρασί: Μήπως το αλκοόλ με γλιτώνει από τον κίνδυνο;
Σύμφωνα με επιστημονικά στοιχεία που αναλύει η Freestone, το κρασί έχει συνήθως μεταξύ 8%-14% αιθανόλη και pH περίπου 4-5 (pH κάτω από 7 θεωρείται όξινο). Το αλκοόλ είναι γνωστό ότι αναστέλλει την ανάπτυξη μικροβίων και είναι ένας λόγος που το κρασί μπορεί να αποθηκευτεί για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα. Αρκετές εργαστηριακές μελέτες έδειξαν επίσης ότι οι συνδυασμένες επιδράσεις της οινοπνευματωδών ποτών και των οργανικών οξέων, όπως το μηλικό οξύ, μπορούν να αποτρέψουν την ανάπτυξη του E. coli και της σαλμονέλας.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Πώς θα αποθηκεύσετε σωστά το μαρούλι ώστε να κρατήσει έξι εβδομάδες χωρίς να μουχλιάσει ή να μαραθεί
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Η ξεκαρδιστική στιγμή που στρουθοκάμηλος επιτίθεται στον Μπόρις Τζόνσον ενώ εκείνος προσπαθεί να την ταΐσει (βίντεο)
Το εάν τα μικρόβια που μεταδίδονται από τη μύγα στο κρασί μπορούν να προκαλέσουν μόλυνση εξαρτάται από τον αριθμό των βακτηρίων που εναποτίθενται (μολυσματική δόση). Σε περίπτωση που το κρασί είναι παγωμένο, είναι ένας ακόμη λόγος για τον οποίο ορισμένα βακτήρια τροφικής δηλητηρίασης σταματούν να αναπτύσσονται.
Καθώς όλοι οι τύποι κρασιού (κόκκινο, λευκό ή ροζέ, είτε είναι παγωμένο είτε σε θερμοκρασία δωματίου) είναι φυσικά αντιβακτηριακά, τα μικρόβια στο κρασί είναι πιθανό να καταστραφούν, γεγονός που θα μειώσει την ικανότητα μόλυνσης τους. Αυτό υποδηλώνει ότι ενώ τα μικρόβια που εναποτίθενται στο κρασί από τις μύγες μπορεί να υπάρχουν σε δόση αρκετά υψηλή ώστε να προκαλέσουν ασθένεια, δεν είναι πιθανό να προκαλέσουν μόλυνση καθώς είναι κατεστραμμένα. Έτσι, εφόσον επιθυμείτε να πιείτε το μολυσμένο κρασί, κατά πάσα πιθανότητα δεν θα υποστείτε τις αρνητικές συνέπειες μίας δηλητηρίασης, ανεξαρτήτως θερμοκρασίας.